Ми у Facebook
06.06.2014, 09:46

Рівненщина: Перші випускники-2014 – з Острозької академії

Випускники Острозької академії на Конвокації-2014

5 червня у Національному університеті «Острозька академія» відбулася «Конвокація-2014» – урочиста церемонія вручення дипломів магістрам і спеціалістам.
Цьогоріч близько 300 молодих людей першими в Україні отримали дипломи магістра і спеціаліста Острозької академії, що підтверджують ґрунтовні знання. За словами Юлії Яручик, магістра української філології, навчання в Острозькій академії допомогло їй не лише у професійному становленні, а й у самореалізації.

«Острозька академія – це те місце, яке допомогло мені реалізовуватися як фахівцеві, людині і громадянину. Щиро вдячна своїй альма-матер, викладачам, наставникам за постійну підтримку та довіру », – ділиться враженнями Юлія Яручик.

«Ви – незвичайні випускники Острозької академії. По-перше, Ваш випуск збігся із 20-річчям з моменту відродження нашого університету. По-друге, це п’ятнадцятий випуск Острозької академії. По-третє, Ваш випуск пов’язаний із непростими подіями, які відбуваються у нашій державі. В Острозькій академії ми дали вам не лише грунтовні знання, а й сфрормували з вас справжніх українських інтелігентів. Вмійте ставити мету і вмійте її досягати. Якщо навіть Вам доведеться іноді зробити крок назад, то це тільки задля того, щоб швидше йти вперед», – з такими словами звернувся до ґрадуантів ректор Ігор Пасічник.

Ректор посвячує вчорашніх студентів у магістрів Острозької академії
Ректор посвячує вчорашніх студентів у магістрів Острозької академії


Під натхненний гімн студентів «Gaudeamus» у виконанні академічного хорового колективу, Конвокація проходила за традиціями, відродженими з часів існування Острозької академії XVI ст.

В Острозькій академії відбулась зустріч випускників

Дипломи ще вчорашнім студентам вручали почесні гості – директор Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН України Юрій Кононенко і міський голова Острога Олександр Шикер.

Традиційно у заході взяли участь інсценізовані образи відомих історичних персонажів: князь Василь-Костянтин Острозький – засновник академії, та княжна Гальшка Острозька – фундаторка цього культурно-освітнього осередку. Танцювальний колектив Культурно-мистецького центру подарував для випускників прощальний вальс.

Живий ланцюг випускників на чолі з ректором Острозької академії Ігорем Пасічником – символічне прощання з альма-матер<br />
Живий ланцюг випускників на чолі з ректором Острозької академії Ігорем Пасічником – символічне прощання з альма-матер


Крім цього, ґрадуанти разом з головою Братства спудеїв Данилом Плахотіним у честь свята одягнули в мантію першого спудея Острозької академії, пам’ятник якого споруджений на подвір’ї університету.

Острозькій академії - 20 років: хто і як відродив перший університет Східної Європи

Своє напутнє слово вчорашнім студентам сказав настоятель студентсько-викладацького храму преподобного Федора Острозького, декан гуманітарного факультету, професор Василь Жуковський.

Зазвичай випускники Острозької академії на знак вдячності дарують ікону для студентсько-викладацького храму університету чи картину для художньої галереї, що функціонує в навчальному закладі. Цього року вони одноголосно вирішили – найкращий подарунок і для рідного університету, і для України – мир, спокій, збереження життя співвітчизників. Відтак, випускники виступили з ініціативою зібрати кошти для закупівлі спорядження для української армії. Цю ідею підтримали викладачі й співробітники вишу. Таким чином університет закупив кевларові каски, біноклі, бронижилети п’ятого рівня захисту на 60 000 гривень.
Випускники вишу вирішили передати закуплене спорядження безпосередньо представникам Острозького районного військового комісаріату під час Конвокації. За словами голови Братства спудеїв університету Данила Плахотіна, студенти хочуть бути впевненими у тому, що ці бронижилети потраплять безпосередньо до представників української армії і будуть використані за призначенням. Адже останнім часом у мас-медіа дедалі частіше з’являється інформація про те, що кошти, які перераховує громадськість, не доходять до української армії.

«Ми щиро вдячні Острозькій академії, яка перша серед усіх навчальних закладів виступила з такою ініціативою, адже нашій армії військового спорядження вкрай бракує. Обіцяємо, що уся амуніція буде передана за місцем її призначення», – запевнив заступник комісара Острозького районного військового комісаріату, капітан Олександр Трофімчук.

Випускники Острозької академії закликають інші навчальні заклади підтримати таку ініціативу, адже якби кожен виш допоміг українській армії не лише морально, а й матеріально, – Україна не мала б таких важких втрат.

В Острозькій академії сподіваються, що наступного року випускникам не доведеться купувати військове спорядження і в країні нарешті буде мир.

За доброю традицією, створивши живий ланцюг на чолі з ректором у супроводі деканів, випускники зайшли у стіни Острозької академії, що символізувало прощання з альма-матер.





На правах реклами