Ми у Facebook
10.06.2014, 13:07

Надійний рятівник - бронежилет [+Фото]

Яка амуніція повинна бути в українських Збройних сил, щоб воювати і не вмирати?
Фото: tvi.ua

Після кривавих подій 22 травня, коли на Донеччині під Волновахою загинули 17 військовослужбовців 51 окремої механізованої бригади (у тому числі 9 хлопців з Волині, троє з Рівненської області), особливо гостро постала проблема сучасної амуніції, озброєння та індивідуального захисту українських вояків. Нашій армії потрібні бронежилети! І не просто "броніки", а надійні, сучасні, які не бояться ні осколка, ні автоматної черги, ні кулі снайпера.

Виявляється, в ЗСУ бронежилетами забезпечувався тільки миротворчий контингент. На початку травня лише кожен сотий військовослужбовець мав такий-сякий бронежилет. Щоправда, керівництво Міноборони стверджує, що всі учасники бойових дій в рамках АТО на сході України ними забезпечені.

Військовим закупили 24 тисячі бронежилетів та касок

Натомість бійці Нацгвардії розповіли журналістам ЛІГАБізнесІнформ, що їх відправили в гарячі точки на схід у бронежилетах нульового та другого класів, які здатні захистити лише від ножа та пострілу ПМ. «Нам обіцяли привезти броніки четвертого класу, ми подавали неодноразово заявки, поскільки ми поїхали, вибачте, не на відпочинок. Щодня йде атака наших блокпостів… Зі сторони ворога - у них бронежилети четвертого-п’ятого класу, вони СВД тримають».

Як повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, Національна гвардія має вже 1 червня отримати за контрактом з однією з європейських країн 3 тисячі бронежилетів 5-6 ступеня захисту і 7 тисяч кевларових касок.

Базовий комплект разом з бронежилетом для військовослужбовця ЗСУ, за підрахунками Міноборони, має коштувати приблизно 5 тис. гривень, а для спецпризначенця - 10 тис. гривень.

Тим часом волонтери, доброчинці організовують збір коштів, самотужки закуповують та везуть у військові підрозділи бронежилети. Екіпіровка бронежилетом кожного військовослужбовця в середньому обходиться 4000 грн - від 2400 (б/в, гуманітарка) до 7800 гривень і більше.

Рівненська область збирає кошти на бронежилети

На днях Міністерство оборони замовило у київського Науково-виробничого підприємства “Темп 3000” 17 тисяч бронежилетів зовнішнього носіння на суму 80,71 млн грн, повідомив «Вісник державних закупівель».

«Поставка 7 тис. бронежилетів типу «Корсар М3-4» та «Корсар 4» має бути здійснена до 30 червня 2014 року. Ще 10,08 тис. шт. того ж типу – до 30 липня», - йдеться у повідомленні.


Бронежилет «Корсар М3» розроблений для Українського миротворчого контингенту, бронежилети пройшли випробування під час бойових дій в Іраку, Сьєррра-Леоне, Лівані, на Балканах. «Корсар 4» створений у 1995 році для співробітників МВС України та охоронних структур. На сьогоднішній день не втратив своєї актуальності, стабільно користується попитом, пише з посиланням на «Вісник держзакупівель» news.mail.ru.


Бронежилет Корсар М3


Клас захисту 3 (автомат АК-74 -7Н6, АКМ, Winchester), розмір плити 25х30. Всередині пакет з надміцного тканинного матеріалу «кевлар». Плити бронесталь. Вага: 4 кг. На інтернет-сайтах пропонують різні модифікації та комплектації від 2300 до 6000 грн.


Бронежилет Корсар М3-4

Клас захисту 4 (автомат АК-74 -7Н6, снайперська гвинтівка СВД), розмір плити 25х30. Вага: 9,4 кг. Приблизна вартість: 6500 грн.
5 клас (автомат АКМ, патрон 7,62 мм). Вага: 7,4 кг
6 клас (снайперська гвинтівка СВД, патрон 7.62 мм, куля Б-32). Вага: 10,4 кг. Відповідає IV класу захисту NIJ (США). В інтернеті пропонують по $1000.

А як у них?

АРМІЯ США


До 2007-2008 рр. сухопутні американські війська були екіпіровані бронежилетами OTV (Outer Tactical Vest, OTV)з жорсткими пластинами та м’якими вставками для амортизації потрапляння куль та осколків.

Але у 2009 році недостатній рівень безпеки жилетів з керамічними пластинами, які використовувалися американським контингентом в Афганістані та Іраку, змусив Пентагон розірвати контракти з 7 виробниками і почати випробування захисних жилетів нового покоління.

Після скандальної публікації в The New York Times з’ясувалося, що 80% загиблих в Іраку з 2003 по 2005 рік солдатів були поранені у верхню частину тіла, яку мав захищати жилет. За даними секретної доповіді Пентагону, життя американських вояків могли врятувати трохи дорожчі бронежилети ($260 за штуку).

IOTV (Improved Outer Tactical Vest) – новий вдосконалений тактичний штатний бронежилет Сухопутних військ США для всього особового складу, що служить за межами США та Європи. Із 2007-2012 рр. прийшов на заміну бронежилету OTV (Outer Tactical Vest).
Виробник: британська корпорація BAE Systems та ін.
Вага: 13,6 – 16 кг (зі всіма компонентами та модулями).
Забезпечує захист більшої частини тіла (тулуб, плечі, пах, поперек), у тому числі від осколків.


На фото: бронежилет другого покоління IOTV GEN II з підсумками та защистом плечей, паха та поперека.

Поліпшена їх версія (Improved Outer Tactical Vest, IOTV) важить на 2,7 кг менше і дозволяє бійцю рухатися набагато вільніше і менше втомлюватися. Якщо у старих «броніках» основне навантаження припадало на плечі та хребет, основна вага нових моделей йде на м’язи живота і стегна. Крім того, конструкція IOTV дозволяє швидко (аварійно) скидати бронежилет (при пораненні, потраплянні в водойму).

Захисні панелі SAPI здатні витримати потрапляння кулі калібру 7,62 мм. Відповідає III рівню стандарту NIJ. З бронепанелями ESAPI рівень захисту вищий - IV стандарту NIJ.

IOTV повністю сумісні з навісним обладнанням, яке використовувалось у старих американських бронежилетах (відділення для аптечок, ліхтариків, боеприпасів).


MTV (Modular Tactical Vest) — модульний тактичний штатний бронежилет морських піхотинців США.


На озброєнні з 2006 року. Із 2011 року почалася його заміна на нову модель ІMTV. Вага: 16 кг. Захищає від осколків боеприпасів, від куль 9 мм (IIIa рівень захисту), а з бронеелементами (кераміка/органіт) ESAPI має широкий спектр захисту, у т.ч. від автоматних та снайперських куль.


РОСІЙСЬКА АРМІЯ


На фото: радянський і російський бронежилет 6Б5. Застосовувався з 1986 р. в афганських і чеченських війнах. Різні модифікації залежно від сфери застосування і ступеня захисту важили від 3 кг до 11,5 кг. Знятий з виробництва у 2000 році.




На фото: Бронежилет 6Б45 з керамічними пластинами. Входить у БЗК «Ратник» - російську екіпіровку військовослужбовця, т.зв. «комплект солдата будущего». Клас захисту 6А. Вага: у розширеній комплектації до 15 кг). Або у стандартній комплектації без пахового захисту (бронепластина), бічних бронепластин і наплічників - до 9 кг.

Тим часом Росія посилено працює над новітніми розробками надсучасних засобів захисту, серед яких надлегкі броніки, які не тонуть. На одній з нещодавніх інноваційних виставок російське МДТУ ім. Баумана продемонструвало бронежилет, який при вазі 6 кг тримає кулю, випущену зі снайперської рушниці. Якщо від удару навіть пістолетної кулі класичні бронежилети прогинаються на 2-3 см і травмують тіло, то інноваційний бронежилет бауманців прогинається лише на 3-5 мм. Одягнутий у такий захист боєць може навіть не відчути, що в нього влучили…

Підготувала Галина ЦУКАНОВА, за матеріалами з відкритих джерел.





На правах реклами