Ми у Facebook
10.06.2014, 22:08

Які слова подарували Україні Майдан і війна [Фото+Відео]

Слова та фрази, які використовує населення у своєму мовленні після подій у Києві і на південному сході.
Революція на Майдані і наступні за нею події в Криму і на Донбасі ввели в ужиток українців цілий ряд нових слів і виразів.

Противники не скупилися на креатив і винахідливість протягом цих процесів, завдяки чому події, що розділили історію країни на до і після, отримали і власні мовні визначення.

Ось найпопулярніші з них.

Ватники - проросійськи орієнтовані люди, що підтримують від'єднання від України східних областей та Криму, при цьому не готові воювати за це, виступаючі за більш пасивні форми протесту, що виходять на мітинги і демонстрації.



Найчастіше впевнені в тому, що владу в Києві захопили націоналісти і бандерівці, які хочуть приїхати до їхнього міста і вирізати все населення. При цьому ватники сподіваються, що Росія їм допоможе цього не допустити і обов'язково підніме пенсії.

Укропи, укри - зневажливе звернення до українців, які підтримують нову владу і орієнтацію на Захід у зовнішньополітичному курсі країни. Використовується проросійськи налаштованими людьми, визначення образливого спрямування.

Гасла та кричалки Євромайдану, які увійдуть в історію

Хунта - українська влада, що прийшла на зміну режиму Віктора Януковича. Термін використовується проросійськи налаштованими людьми, які вважають, що влада в Києві була захоплена незаконним чином, навіть за допомогою військового державного перевороту, і тепер нові керівники здійснюють каральні операції на російськомовному південному Сході країни.



Зелені чоловічки або Ввічливі люди - проросійські бойовики, озброєні люди, що з'явилися в Криму і на Південному Сході України разом з сепаратистськими настроями.



Термін походить з Криму, де війська Росії в повному обмундируванні і зі зброєю блокували українські військові частини, патрулювали міста і при цьому знехотя публічно визнавали своє російське походження.
Висадка "зелених чоловічків" сприяла анексії Росією півострова.

Чорні чоловічки - українські збройні формування, часто добровільні, що воюють на Донбасі на стороні української армії.



Бійці не мають відмітних знаків, і назва дана за кольором їх форми, у відповідь на "зелених чоловічків".

Майдауни - образливе позначення прихильників Євромайдану і "революції честі". Використовується людьми протилежних, проросійських поглядів, що стверджують, що прихильники Майдану "зомбовані" його ідеями, з "промитими мізками", не хочуть працювати, а бажають тільки страйкувати на організованих Сполученими Штатами Америки мітингах і отримувати за це гроші.

Куля в лоб - прізвисько прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, яке він отримав після свого виступу на Майдані.



Інтелігентний і освічений Яценюк, будучи одним з лідерів опозиції під час Євромайдану, намагався додати в свій образ не властивою йому революційностю та агресією. Прізвище підкреслює провал таких спроб нинішнього прем'єра.

Беркутята, пташенята - співробітники розформованого нині спецпідрозділу МВС "Беркут", які брали активну участь в зіткненнях з населенням під час Євромайдану.



"Беркут" був головною силою влади проти Майдану і за численні факти перевищення своїх повноважень під час вуличних боїв з людьми повністю дискредитував себе і був розформований після революції.

Бандерівці, Бандерлоги - збірний образ проєвропейських, прозахідних українців, прихильників Майдану, противників режиму Януковича серед їхніх опонентів і проросійськи налаштованої частини населення.

Спочатку так називали українських націоналістів, прихильників ідеї Степана Бандери - українського політичного діяча, ідеолога і теоретика українського націоналізму. Але після Майдану, проросійськи налаштовані люди так називають всіх українців, які не підтримують їх погляди.



Вираз носить образливий характер і в розумінні використовують його людей є синонімом слова "фашисти".

Термін бандерівці використовують навіть офіційні особи. Так, президент Росії Володимир Путін стверджував, що бандерівці захопили владу в Україні, вторив йому і екс-президент Віктор Янукович, описуючи все "жахи революції" у Києві.



При цьому Путін і Янукович використовують слово "бандерівці", а не "бандерівці".
   
Вогнегасник - прізвисько Віталія Кличка під час Евромайдана, отримане ним у протистоянні на вулиці Грушевського. Кличко намагався зупинити відкриті зіткнення між силовиками і активістами.



Політик закликав активістів повернутися на Майдан і продовжити протест в менш активних формах. Слова Кличко не були сприйняті протестуючими, і його окропили з вогнегасника.

Диванні війська, диванна сотня - визначення прихильників Евромайдана, які не виходили на вулицю, не брали участь у протесті, але підтримували протест в соцмережах, в інтернеті, активно закликаючи до нього.

Може позначати зневажливе ставлення до тих, хто побоявся вийти на Майдан, а тільки розводив демагогію.

Колоради - проросійські бойовики, що воюють на Сході України проти української армії, захоплюючі будівлі та міста.



Добре озброєні і підготовлені бійці, на думку їхніх супротивників, фінансовані Росією і спеціально закинуті в Україну для дестабілізації ситуації в країні.

Правосеки - члени і бійці української націоналістичної, праворадикальної організації "Правий сектор", що з'явилася під час Евромайдана і своїми діями сприяє радикалізації протистояння.



Саме "Правий сектор" почав боротьбу з "Беркутом" на вулиці Грушевського, а після революції відправився воювати на Схід України. Проросійські активісти правосекамі і їх лідером Дмитром Ярошем лякають людей на всьому Південному Сході, обіцяючи, що ті розправляться з усіма, хто говорить по-російськи.



У Росії правосекам створили образ мало не найбільшого ворога і жаху для росіян.

Луганда - назва Луганської області після захоплення влади в ній сепаратистами і почала збройних дій на Донбасі.

Визначення використовується противниками відділення Луганщини від України і підкреслює беззаконня і свавілля, який відбувається в області після початку сепаратистських виступів за аналогією з африканськими країнами.

Бімба - жарт, інтернет-мем, що народився в результаті неодноразового закриття центральних станцій метро Києва під час Євромайдану. Причиною закриття було названо неодноразове мінування станцій "Хрещатик" і "Майдан Незалежності".



Через кілька днів у соціальних мережах здобули небувалу популярність фотожаби з тодішнім прем'єр-міністром Миколою Азаровим і підписом "Альо, міліція?! На Кріщатікі бімба!".

Завдяки фонетиці, характерною для мовних казусів Миколи Азарова при спілкуванні українською мовою, слово "Бімба" згодом використовувалося для позначення його самого.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ