Ми у Facebook
11.06.2014, 09:05

У Рівному вкладникам Західінкомбанку повернуть гроші

П`ять років вкладники Західінкомбанку безуспішно штурмували його відділення в Рівному та в інших містах, вимагаючи повернення своїх депозитів.
Групи пенсіонерів періодично мітингували під банком, їздили у центральний офіс, вимагаючи зустрічі з власниками і негайного повернення грошей. Людям розповідали, що банк і сам має борги через недобросовісних позичальників, тому грошей немає. Вони навіть їздили "вибивати" борги у тих позичальників, список яких видав банк, і теж безуспішно. За ці роки декотрі вкладники померли, так і не дочекавшись грошей. Залишалися без відповіді й численні попередження та рекомендації Нацбанку. І ось блиснуло світло в кінці тунелю: 29 травня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ввів тимчасову адміністрацію у Західінкомбанку.

Банк, який пов'язують з регіоналом Юрієм Іванющенком, не повертає рівнянам вклади

Що передбачає запровадження тимчасової адміністрації і які наслідки це матиме для вкладників — коментує начальник управління НБУ в Рівненській області Іван Чух:

— Насамперед це означає, що керівництво банку неефективно вело справи й не виконувало свої зобов`язання, займаючись, вочевидь, лише відмиванням коштів. Тому щодо цього банку рішення про тимчасову адміністрацію вкрай потрібне. Вона означає, що через три місяці, тобто 29 серпня, адміністратор прийме рішення, чи відбулося покращення і чи банк може далі нормально працювати. Якщо так, банк запрацює в звичайному режимі, й вкладники отримають свої кошти. Якщо поліпшення не буде, його оголосять банкрутом і ліквідують. На мою думку, другий варіант є найбільш оптимальним виходом із ситуації, що склалася, хіба якщо за ці три місяці зміниться власник, тоді й Нацбанк підтримає Західінкомбанк. Але надій на це мало. У разі оголошення про банкрутство Фонд гарантування вкладів поверне усім вкладникам їхні депозити разом з відсотками, але в межах 200 тисяч гривень кожному. На період адміністрації відсотки на вклад не нараховуються.

У Західінкомбанк введена тимчасова адміністрація

Усі банки, які приймають від фізичних осіб кошти на вклади, є учасниками Фонду гарантування вкладів і роблять внески, зараз Фонд має 7 мільярдів гривень. Якщо у нього забракне коштів, щоб розрахуватися з вкладниками, допоможуть уряд і Нацбанк. Якщо вкладник до дня виплати помер, то гроші отримають його спадкоємці.

За інформацією Фонду, в період тимчасової адміністрації вкладники банку можуть одержати кошти за депозитами, термін дії яких закінчився, і за поточними рахунками. Водночас подавання заяв на виплату коштів до початку і в період тимчасової адміністрації законодавством не передбачене, виплата коштів здійснюватиметься за списками вкладників, які формує уповноважена особа Фонду гарантування вкладів.





На правах реклами