Ми у Facebook
12.06.2014, 15:23

Ринок праці-2014: як тепер звільнятимуть керівників

Новий закон дозволяє звільнити топ менеджерів компанії без деталізації причин такого звільнення, а також підвищує відповідальність керівництва компанії.
1 червня набрав чинності Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів". Так, вводиться додаткова підстава для розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу - припинення повноважень посадових осіб без зазначення конкретних причин прийняття такого рішення, йдеться на UBR.

При цьому в якості компенсації для захисту інтересів посадових осіб встановлюється мінімальний розмір вихідної допомоги при розірванні трудового договору у зв'язку з припиненням повноважень посадової особи - у розмірі середньої заробітної плати за шість місяців.

Даний закон дозволяє звільнити топ менеджерів компанії без деталізації причин такого звільнення, а також підвищує відповідальність керівництва компанії.

ТОП-20 напрямків відпочинку українських користувачів за пошуком у Google

Прийняття даного закону допомагає вирішити як мінімум два питання:

1. усунення довго існуючого конфлікту між нормами цивільного і трудового законодавства, який значно уповільнював процес прийняття рішень про усунення керівництва.
2. залучення дрібних і великих інвесторів за допомогою нового корпоративного механізму, який вдало практикується в багатьох країнах.

Як звільняли раніше

В якості передісторії юрист ЮК "Кліффорд Чанс" Аліна Свідерська розповіла, що довгий час в українському законодавстві існував конфлікт між нормами цивільного і трудового законодавства, які по-різному регулювали питання усунення керівництва підприємства, наприклад, директора або членів правління.

"З одного боку, згідно з цивільним законодавством, власники підприємства можуть прийняти рішення усунути від виконання повноважень виконавчий орган компанії в будь-який час і без деталізації причин. Також закон" Про акціонерні товариства "дозволяє звільнити голову підприємства, якщо той своїми діями або бездіяльністю порушує права акціонерів", - розповідає вона.

Водночас, припиняючи повноваження рішенням власників компанії, припиняються тільки корпоративні відносини між менеджментом і власниками, і залишається розірвати трудовий договір на підставі трудового законодавства. І тут починаються проблеми, оскільки для припинення трудового договору з ініціативи власників існує обмежена кількість підстав і більш детальна процедура, яка значно уповільнює процес усунення від повноважень.

"Таким чином, виникає ситуація, коли власники вирішують позбутися неугодного керівництва, проте через складнощі виконання трудового законодавства, компанія як і раніше повинна виплачувати зарплату, надавати робоче місце та інші гарантії згідно з трудовим договором і законодавством. Втрачається ефективність і мобільність прийняття рішень власниками компанії", - відзначає юрист.

З наступного року українцям почнуть видавати біометричні закордонні паспорти

Раніше це питання вирішувалося шляхом внесення до трудового контракту положення, згідно з яким трудовий контракт міг припинятися прийняттям рішення вищим органом компанії про припинення повноважень директора.

Прийняття нового закону усунуло необхідність окремо прописувати таке положення, передбачивши в трудовому законодавстві пряму норму, згідно з якою підставою для розірвання трудового договору з ініціативи власників компанії є прийняття рішення про припинення повноважень керівництва.

"Це означає, що момент припинення корпоративних і трудових відносин збігається, і відповідно, власникам компанії, які зацікавлені у швидкому вирішенні питання, не доведеться ще переживати за процедурні моменти розірвання трудового договору", - розповідає Аліна Свідерська.

Іншою новацією закону, яка посилює підконтрольність менеджменту власникам компанії, додає вона, є підвищення матеріальної відповідальності керівництва і неможливість прописати обмежену відповідальність в статуті компанії, як це було до прийняття нового закону. Також на керівників підприємств додатково покладається матеріальна відповідальність за неотриманий прибуток з вини таких керівників.

На кого поширюється нововведення

Водночас, партнер юридичної компанії "Закон Перемоги", адвокат Марина Саєнко зазначає, що чинним КЗпП не визначено коло працівників, що відносяться до посадових осіб, на яких поширюватиметься нововведення, передбачене вказаною нормою.

"Якщо говорити про топ-менеджерів бізнес-структур, необхідно звернутися до Господарського кодексу України для визначення поняття посадових осіб. Згідно ч. 2 ст. 89 ГК України посадовими особами господарського товариства є голова та члени виконавчого органу, голова ревізійної комісії (ревізор), голова та члени наглядової ради товариства", - говорить вона.

З листопада відкрити власний бізнес стане простіше

Таким чином, пояснює адвокат, мова йде про працівників, наділених організаційно-управлінськими функціями, що дозволяють їм "вершити долю" ввіреній їм компанії. Це, в свою чергу, вимагає наявності ефективних механізмів контролю та можливості оперативного припинення повноважень зазначених осіб у разі виявлення ознак зловживання своїми повноваженнями або ж що не вселяють оптимізму результатів роботи.

"Дійсно, на практиці дуже часто виникають проблеми через одночасного регулювання зазначених відносин нормами трудового, а також корпоративного законодавства, що призводить до неоднозначного тлумачення правових норм і відсутності єдиної судової практики їх застосування. Особливої ​​гостроти подібні проблеми набирають у разі виникнення внутрішніх корпоративних конфліктів інтересів в компанії, коли відсторонення неугодного керівника оскаржується в судовому порядку і може призвести або до паралізації діяльності товариства через відсутність легітимного керівника, або ж, що ще гірше - до дуалізму влади в компанії", - відзначає Марина Саєнко.

За словами юриста юридичної групи LCF Ярослави Глухенької, нововведення є адекватною відповіддю вимогам часу і дійсно ефективним способом захисту прав інвесторів, що використовується у всьому світі.

При цьому юридична викладу внесених до ст.41 КЗпП змін залишає ряд питань і може спровокувати неоднорідну судову та правозастосовну практику.

"Так, зазначеною статтею передбачено, що" з окремими категоріями працівників за певних умов, трудовий договір з ініціативи власника або уповноваженого ним органу може бути розірваний у разі припинення повноважень посадових осіб". Поняття" посадової особи "в трудовому законодавстві не визначено, як і "певні умови" при яких трудовий договір може бути розірваний за ч.5 ст.41 КЗпП. Ймовірно, ті самі "певні умови" слід додатково прописувати в трудовому контракті або іншому локальному акті підприємства", - говорить вона.

Що ж стосується поняття "посадової особи", додає юрист, то під цим поняттям виходячи з логіки законодавця і спрямованості змін на захист прав інвесторів слід розуміти виконавчий орган юридичної особи (одноосібний чи колегіальний). Імовірність того, що власник або уповноважений ним орган буде зловживати цією нормою і використовувати її для звільнення інших посадових осіб підприємства, наприклад головного бухгалтера, дуже мала. Це пояснюється супутньої звільненню за ч.5 ст.41 КЗпП мінімально встановленої компенсацією в розмірі не менше шестимісячного середнього заробітку.

Слід враховувати, що раз не сказано інше, розмір "золотого парашута", як прийнято називати компенсацію, яка виплачується топ-менеджменту підприємства у разі їх звільнення, може бути за домовленістю сторін збільшений. Чого не можна більш робити в Російській Федерації, де з 2013 року діють обмеження з виплати компенсації управлінцям в розмірі, що не перевищує 6 місячних окладів, при цьому для топ-менеджерів державних корпорацій з 2 квітня 2014 розмір "парашута" обмежений трьома місячними окладами.

Закордонна практика

На думку експерта, закріплення в КЗпП нового підстави для звільнення зазначеної категорії працівників кардинально не змінить ситуацію, що склалася, а лише буде епізодичним кроком на шляху до гармонізації українського законодавства з правом країн ЄС.

"До слова, в багатьох країнах Європи ці питання також обумовлюються в контрактах, які, окрім додаткових підстав для звільнення, передбачають розмір компенсацій, обов'язки нерозголошення конфіденційної інформації, обмеження можливості роботи у конкурентів і т.п. У США особлива увага приділяється дотриманню процедури звільнення зазначеної категорії працівників, при найменшому порушенні якої, звільнення визнається незаконним з усіма витікаючими наслідками", - розповідає Марина Саєнко.

У Рівному відкрився новий пункт прийому оголошень

В цілому, додає Аліна Свідерська, спрощена схема усунення топ менеджерів компанії, а також підвищена відповідальність керівництва успішно практикується в багатьох країнах.

"Наприклад, у Німеччині та Голландії акціонери можуть усунути керівництво через вотум недовіри. А в Америці, Англії, Франції та Сінгапурі прийнято прописувати обмежену відповідальність топ менеджерів тільки в законах, виключаючи тим самим можливість зменшення відповідальності керівництва в установчих документах компанії", - говорить вона.

Таким чином, на думку юриста, прийняття нового закону в Україні про захист прав інвесторів шляхом посилення підконтрольності їм керівництва наближає українське законодавство до кращих світових практик і має бути одним з факторів підвищення інвестиційної привабливості України.

"Ініціатива по своїй суті правильна і необхідна, проте для ефективного усунення всіх існуючих проблем у даній сфері, необхідно розробити комплексне рішення і шляхом подальших законодавчих змін раз і назавжди припинити можливості для зловживання правами як з боку роботодавця, так і з боку" дорогих і важливих "працівників", - резюмує Марина Саєнко.





На правах реклами