Ми у Facebook
22.06.2014, 23:26

"Ранкова кава": психолог Олена Плахтина – про таємниці людської душі [+Відео]

У гостях програми "Ранкова кава" Олена ПЛАХТИНА – психолог, вальфдорфський педагог, інструктор ейдотехнік, член Рівненської обласної організації психотерапевтів, голова ГО "РАЗОМ".
– В українців та, зокрема у рівнян, немає культури відвідування психологів. Це вважається чимось незручним та, можливо, невідомим для нас. Така практика характерна більше для європейських країн. Ви погоджуєтеся з такою тезою чи можете її спростувати?
– Можу погодитися, так воно і є. У нас є такі українські поняття – краще поплакатися подрузі в жилетку і таким чином вирішити питання. Звичайно, це не є допомога, бо у психолога є інструменти допомоги, можливості розуміння того, як людині допомоги і вирішити ситуацію, що склалася.

"Ранкова кава": Ольга Лук'янова - про ароматерапію, аромапсихологію та аромаеротику

– Які заняття особисто ви проводите: групові, індивідуальні?
– Я, як психолог, читаю лекції, проводжу тренінги, семінари. Звичайно, у мене є індивідуальне консультування та групові заняття. Це різновікові категорії: можуть займатися і підлітки, і молодь… Для прикладу може бути група випускників із запитом: як легше вивчити та здати іспити, психологічно підготуватися, як правильно ставити цілі та досягати їх. І, звичайно, без вікових обмежень старші, зрілі люди. Групова терапія дозволяє вирішувати не тільки особисті проблеми, а й ведення бізнесу та загалом розкриття свого внутрішнього потенціалу. Тобто немає вікових обмежень.

Новий випуск програми «Ранкова кава»: гість лікар-уролог Лілія Трифонюк

– Ви використовуєте таку цікаву техніку – інтуїтивні ігри. Розкажіть, будь ласка, про це і яка користь людині, яка їх використовує?
– У психологів загалом дуже багато інструментарію методів та технік. Якщо перераховувати, що це теж саме як психологічні розстановки, розстановки Хелінгера, то мало хто з цього зрозуміє сенс. Інтуїтивні ігри – це коли ми інтуїтивно граємо якусь ситуацію. В основному це грає група, і тоді набагато легше глядачу зрозуміти суть проблеми, зрозуміти завдання та можливість рішення. Прекрасно в цій грі, що людина може знайти рішення, а група їй просто показує варіанти її вирішення.

«Ранкова кава»: податковий консультант Олена Хотенко - про бізнес і... довіру

– Тобто це проекція життєвої ситуації, що склалася в людини?
– Так, єдине, що ні група, ні сама гра не розв’язує проблему людини. Вони тільки показують, а далі людина сама має вирішувати. Воля вибору залишається за особистістю.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕОЗАПИС РОЗМОВИ З ОЛЕНОЮ ПЛАХТИНОЮ

– Ви розповідали про те, що проводите лекції та семінари. Розкажіть кількома тезами про їх тематику.
– Справа в тім, що у 2007 році ми зареєстрували громадську організацію Центр саморозвитку "РАЗОМ" і вона була спрямована на те, щоб допомагати молоді, підліткам або людям старшого віку пізнавати себе. Це довгий, але дуже цікавий шлях. Тут семінари і лекції можуть мати найрізноманітнішу тематику: від того, хто я, з якої точки зору вирішувати життєві питання, як трансформувати своє життя, як переводити поняття "проблема" у поняття "задача" та багато іншого. Якщо ми, для прикладу, переводимо поняття "проблема" у поняття "задача", тоді задача – це мій ріст, це мій прогрес.

"Ранкова кава": Мирослав Семанів - про унікальну операцію зі зміни статі

– Тобто коли люди звертаються, то ви можете індивідуально підібрати тематику?
– Безумовно, психолог аналізує запит людини і відповідно до нього підбирає тематику.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕОЗАПИС РОЗМОВИ З ОЛЕНОЮ ПЛАХТИНОЮ

– Ви є ще й інструктором ейдотехнік. Поясніть, що це за техніка і яким чином вона може людині допомогти розвинути ті чи інші навички?
– У Рівному є чимало інструкторів ейдотехнік, я в свій час була чи не найпершою. Колись навіть була Всеукраїнська асоціація шкіл ейдотехнік. Це ігрові техніки розвитку пам’яті, уваги, уяви, але найбільше мені подобається, що це розвиток творчого, креативного мислення. Це неординарне мислення живе у нас у правій півкулі, а у лівій півкулі – розвиток логіки, аналітики. Наші творчі можливості безмежні, і тому, коли йдеться про розвиток пам’яті, уваги, уяви, то найкраще підходять ігрові техніки. Там можна креативити, бути нестандартним, алогічним. Ейдотехніки мають 20-27 базових технік, але кожна людина сама може запам’ятати кілька з них і групувати, як забажає. Школа ейдотехнік не має вікових обмежень, були і групи дорослих людей, які раділи з того, що вони можуть легко запам’ятовувати інформацію. З першого класу дітки можуть відвідувати заняття.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕОЗАПИС РОЗМОВИ З ОЛЕНОЮ ПЛАХТИНОЮ

– Якщо говорити про основу лекційних та індивідуальних занять?
– В основі їх лежить школа позитивного мислення. Там все на цьому побудовано. Ми інколи не замислюємося над тим, як емоції позитивні чи негативні впливають на нас. Сталася якась ситуація – і ми не замислюємося, скільки вона пробігає у нашій голові. Нам варто відмічати, що ми мислимо і якої якості інформація у нашій голові. Доведено, що думки матеріалізуються і нам потрібно замислюватися над тим, що ми думаємо. Тому школа позитивного мислення налаштована на контроль своїх думок. Є методика психосоматичних розладів, пов’язана з тим, що людина мислить. Тобто проблеми з психікою можуть бути саме через ментальні програми.

«Ранкова кава»: розмова про вищу освіту за кордоном з Лесею Матушевською

– Ви є дипломованим вальдорфським педагогом. У чому особливість виховного процесу у цій методиці, у цій школі?
– Вальдорфським педагогом я стала відносно недавно. Чому мене зацікавила саме вальдорфська педагогіка, бо вона є дуже психологічною. Справа в тім, що, незважаючи на те, що за кордоном вона вже існує понад 100 років, у нас в Україні вона не дуже поширена. Хоча у нас є чотири школи, які за нею працюють і вже мають своїх випускників, прекрасних випускників. Вона базується на тому, що є індивідуальний підхід, є індивідуальність людини, є закладені Богом таланти. Вальдорфська педагогіка допомагає знайти і в процесі навчання розвинути ці таланти. І це не десять років навчання, а побудована система так, щоб цей імпульс в дитині не закінчувався. По закінченню навчання дитина знає, хто вона, яке її значення, відчуває гідність та розуміє, що вона прийшла творити добро і не тільки заради себе.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕОЗАПИС РОЗМОВИ З ОЛЕНОЮ ПЛАХТИНОЮ

Усім глядачам програми "Ранкова кава" я бажаю позитивного мислення, ніколи не покладати рук, не зупинятися, не опускати руки і завжди шукати в собі внутрішній потенціал, стержень, що робить нас сильнішими!

Партнер зйомок програми "Ранкова кава" - ресторація "Шкварочка"



А якщо ж Ви хочете особисто поспілкуватися з Оленою Плахтиною, то це можна зробити за тел. 067 362 00 12 та plalena@ukr.net.

З роботою Центру розвитку особистості "РАЗОМ" можна дізнатися на сайті - www.razom.rv.ua.


Нагадаємо, що "Ранкова кава з Ольгою Данилюк" - це проект порталу OGO.ua, де читачі та інтернет-користувачі можуть дізнатися багато цікавого про активних, творчих, успішних жителів Рівненщини. Гості "Ранкової кави" – підприємці, політики, громадські активісти, люди, які мають цікаві захоплення. Невимушена атмосфера, цікаві питання, неочікувані відповіді – у нашій "Ранковій каві"!





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ