Ми у Facebook
26.06.2014, 14:45

Які газові прилади є смертельно небезпечними

Дуже часто саме людський фактор стає причиною нещасних випадків, які трапляються через використання газу у побуті. Зокрема недбалість та несправність газових приладів.
З початку року спеціалісти ПАТ «Рівнегаз» перевірили стан газового обладнання у понад 76 тисяч абонентів Рівненщини. В ході планового технічного обстеження (ПТО) було виявлено 2 тисячі 270 порушень, з яких майже 50 відсотків – це несправність газового обладнання та приладів.

Де у Рівному та області вимкнуть світло 18 червня

Одним із поширених порушень є встановлення в приміщеннях електровитяжок та димохідних газових колонок чи котлів. Таке небезпечне сусідство є смертельно небезпечним, оскільки воно створює процес зворотної тяги. Тобто продукти згоряння, які утворюються внаслідок роботи газового котла або колонки, не поступають у димохід, а внаслідок роботи вентилятора відбувається їх викид у приміщення, що призводить до отруєння людей чадним газом. Виявивши порушення в роботі газових приладів, фахівці ПАТ «Рівнегаз» в деяких випадках вимушені відключати газ споживачу, аби не допустити виникнення нещасних випадків.

Трапляються випадки, що мешканці не допускають газовиків у свої помешкання, наражаючи цим на небезпеку себе і своїх сусідів. Так, з початку року 342 абоненти відмовились від проведення ПТО.

У Рівному частково відключать гарячу воду

«Хочу наголосити, що ПТО необхідне, в першу чергу, власникам помешкань, адже основна його мета – убезпечити людей. Споживачам необхідно усвідомити, що газовики приходять до помешкань не задля галочки, а для того, щоб не допустити виникнення нещасних випадків, - пояснює головний інженер ПАТ «Рівнегаз» Олександр Ганжа. - Тому дізнавшись про те, що в будинку проводили ПТО, а вас не було вдома, зверніться в газову службу та домовтесь про візит газовиків. Наголошу, що ПТО, незалежно від типу газового обладнання, проводиться безкоштовно».

Періодичність проведення ПТО регулюється Правилами безпеки систем газопостачання і залежить від типу газового приладу. Квартири та будинки, в яких працюють лише газові плити, підлягають до перевірки 1 раз на 3 роки. В помешканнях, де працює більше газових приладів (колонки, котли, печі та конвектори), 1 раз на рік обов’язково перевіряють стан вентиляційних та димових каналів, а також наявність витоків газу





На правах реклами