Ми у Facebook
01.07.2014, 16:19

На Рівненщині відбудеться вшанування козаків, які загинули на Козацькому редуті

У неділю, 6 липня, 2014 року відбудеться вшанування пам’яті загиблих козаків на Козацькому редуті, який знаходиться у Дубенський районі, між селами Плоска та Семидуби.
Програма заходів:

10.00 – Літургія в капличці;
11.45 – хресна хода до Редуту;
12.00 – панахида по загиблих козаках;
12.40 – покладання вінків, гірлянди Слави та квітів;
13.00 – літературно – музична композиція.
13.10 – мітинг за участю керівництва та гостей Дубенщини
13.30 – показові вправи рою джур «Дубравці»

Також всі присутні зможуть оцінити вправність сучасних козаків на козацьких змаганнях та почастуватися козацьким кулішем.

Як рівнянам відсвяткувати Івана Купала по-справжньому?


Історична довідка

Знаменита Берестецька битва, в якій гетьман Богдан Хмельницький зазнав поразки, але довів Європі, що український дух – незламний, завершилася на козацькому редуті між селами Семидуби та Плоска Дубенського району. Тут для прикриття відступу військ 10 липня 1651 року залишилося три сотні з полку Івана Богуна, і вони сповна виконали покладену на них місію – зупинити польське військо.

Ціна була дуже висока: жоден козак не випустив із рук зброю до останнього подиху. Скільки вояків тут поховано, невідомо. Одні дослідники історії стверджують, що дві сотні, інші називають втричі більше число. А дехто взагалі вимірює число захисників Редуту тисячею осіб.


Табір «Волинська Січ» запрошує відпочити та вишколитися


У 1985 році місцевий письменник і скульптор Микола Тимчак спроектував пам’ятник у формі стилізованої дзвіниці, а згодом створив проект каплиці, які є окрасою козацького редуту. Відтоді щороку в першу неділю липня на козацькому редуті збираються мешканці навколишніх сіл, Дубна, Волині і Тернопілля, щоб вшанувати пам'ять героїв – козаків. Нинішнє покоління зробило поле між Плоскою та Семидубами своєрідним місцем духовного паломництва.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ