Ми у Facebook
11.07.2014, 12:00

Завтра у православних закінчується піст Петрівка

16 червня розпочався один із чотирьох багатоденних постів церковного року - Петрівка. Закінчується Петрівка 12 липня — на свято Святих верховних апостолів Петра і Павла.
Петрівка починається через тиждень після Трійці, завжди у понеділок, а завершується 12 липня. Тривалість цього посту різна, в залежності від дати святкування Пасхи. Коли Пасха рання — Петрівка триваліша.

Петрівка — не найстрогіший із постів. Дозволяється вживати їжу рослинного походження з олією (крім понеділка, середи і п'ятниці) та рибу, оскільки святі апостоли були рибалками. Апостол Петро вважається покровителем рибалок. Раніше рибалки молилися йому як покровителю рибного промислу, відправляли молебні, усією громадою збирали на свічку та ставили в церкві перед його іконою.

9 червня віряни відзначають День Святого Духа

«Підставою для встановлення апостольського посту є Євангельські слова Спасителя»

Отче, серед частини вірних, в тому числі духовенства, побутують сумніви щодо доцільності і обґрунтованості снування Петрового посту. Чи є все ж таки підстави постували влітку?

По-перше, Петрів піст, апостольський піст — це вже давня традиція Церкви, і це вже є підстава його проводити.

По-друге, в Святому Письмі читаємо, що Господь говорить у відповідь на запитання, чому Твої учні не постують. «І сказав їм Іісус: чи можуть сини чертога весільного сумувати, коли з ними жених? Але прийдуть дні, коли відбереться у них жених, і тоді поститимуть» (Мф., 9, 15).

За інформацією www.preobraz.kiev.ua та kievchaplib.blogspot.com





На правах реклами