Ми у Facebook
03.07.2014, 10:28

Кабмін затвердив порядок сплати 0,5% пенсійного збору при купівлі валюти

Уряд прийняв постанову, якою визначено механізм сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій.
Як повідомила міністр соціальної політики Людмила Денисова, згідно із законодавством, при здійсненні операцій з купівлі іноземної валюти в безготівковій або готівковій формі справляється збір у розмірі 0,5%, який направляється на покриття дефіциту бюджету Пенсійного фонду України (ПФУ).

Відповідні зміни внесено до постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 1998 року №1740.

Згідно із до затвердженою постановою, сума збору нараховуватиметься і утримуватиметься банком одночасно з проведенням операції з купівлі валюти.

З 1 липня з великих пенсій платитимуть податок

Крім того, не пізніше наступного операційного дня зазначена сума збору перераховуватиметься на рахунки Державного казначейства. Водночас вже до 20 числа кожного місяця банки надаватимуть до Пенсійного фонду України звіт про нарахування та сплату збору.

За словами міністра, за квітень-червень цього року від збору на обов’язкове пенсійне державне страхування з операцій з купівлі безготівкової та готівкової валюти надійшло 1,8 млрд грн, які зараховано до бюджету ПФУ. При цьому загалом до кінця року заплановано 9,1 млрд грн таких надходжень, йдеться у повідомленні прес-служби Мінсоцполітики.

Нагадаємо, з 1 квітня 2014 року, у зв’язку з набуттям чинності Закону про запобігання фінансовій катастрофі й створення умов для подальшого економічного зростання України, запроваджено обов'язковий пенсійний збір при операціях із купівлі валюти в готівковій і безготівковій формі за ставкою 0,5% від об'єкту оподаткування. Платниками пенсійного збору вважаються юридичні та фізичні особи, які здійснюють операції з купівлі іноземної валюти в безготівковій і / або готівковій формі.

До речі, як раніше повідомляв портал OGO.ua, норма про стягування 1%-го збору до Пенсійного фонду з операцій купівлі-продажу готівкової валюти була прийнята в Україні в розпал фінансової кризи наприкінці 1998 року і припинена у січні 2003 року.





На правах реклами