Ми у Facebook
07.07.2014, 12:31

Жителі Сарн відремонтували два БТРи та зібрали найнеобхідніше для своїх військових

Минулого тижня з місцевої військової частини до зони АТО відбуло десять військовослужбовців із Сарненщини. Тому сарненці зорганізувались допомоги «своїм» хто чим може.
За словами заступника командира частини з виховної роботи, майора Віктора Слободзяна, для відправлення військових на схід віднеслись відповідально і серйозно, адже рапортів та бажаючих виявилась вдосталь. «Мусили працювати, довго думати, щоб зорганізувати не лише хорошу команду, а й кращих бійців, знавців військової справи, техніки, тих, хто має досвід у такій нелегкій роботі. Були навіть такі, яких лишали у військовій частині, а вони приходили до мене розбиратись, чому не потрапили до числа тих, кого відправляємо в зону АТО», – розповідає Віктор Леонідович. «Змушені були пояснювати, бесідувати, переконувати».

Дійсно, нам є чим пишатись, адже зважаючи на невеликий особовий склад військовослужбовців у Сарненській військовій частині, кожен з них готовий з гідністю та гордістю виконати своє призначення.

Рівненські прокурори закупили спальники та комплектуючі до приладів нічного бачення нашим військовослужбовцям

«Важко було не лише зібрати дійсно гідних хлопців, куди проблемнішим стало перед нами питання того, як забезпечити їх найнеобхіднішим, зробити так, аби навіть мужні військові почували себе захищеними. Зрозуміло, що власних сил у такій справі нам виявилось недостатньо, звернулись за допомогою до жителів міста. І найприємніше те, що більшість із них відгукнулась на наші листи й прохання позитивно. Ми не збирали кошти - одразу просили найнеобхідніше – речі та матеріали для роботи. Допомагали підприємці, депутати, працівники багатьох установ, місцевого ринку та й друзі й знайомі тих, хто їхав на схід країни. Люди не хочуть афішувати свої добрі справи, не виставляють це на показ й не просять нічого взамін. За п’ять днів ми повністю підготували не лише особовий склад, а й у максимально короткі терміни розібрали й зібрали назад двигуни двох БТРів-70, перевірили їх на витривалість. В цей час люди спали по дві години на добу, об’єм роботи був надзвичайно великий».



Місія у наших військових непроста – на власних військових бронетранспортерах вони супроводжуватимуть автівки зі зброєю, яку доставлятимуть у гарячі точки, на місця дислокації українських військових. Відповідно, завдання для кожного було одне – якнайкраще спорядити хлопців. Як розповів майор Віктор Слободзян, силами жителів міста для військових вдалось придбати берци, спеціальну зручну військову форму, продукти харчування, засоби гігієни, одяг та спецзасоби. Також для сарненських вояків придбали зварювальний апарат та сучасну болгарку. «Лише за день місцевому підприємцю Леоніду Кравчуку вдалось зорганізувати своїх колег та зібрати близько 10 тисяч гривень на металопрофіль для БТРів. Подякувати варто кожному, хто долучився до збору коштів, придбання всього необхідного, а головне – так активно зреагував на проблему, власними силами й коштами допоміг виконати усю заплановану роботу. Приватні підприємці, депутати та працівники міської ради, працівники приватних установ, жителі Сарн – щоб перелічити поіменно кожного, певне, не вистачить кількох годин, дуже багато хороших людей з радістю та щирістю відгукнулись на наші прохання. Та головне те, що разом ми сила й підтримка для тих, хто зараз перебуває у зоні АТО, забезпечуючи ціною власного життя спокій та цілісність держави. А від усіх наших військовослужбовців передаю щирі слова подяки за допомогу, підтримку та активну громадянську позицію».

Уряд затвердив порядок збору і використання благодійних пожертв для української армії

З придбаного металопрофілю на ТОВ «Прагма Фактор», керівником якого є Юрій Сінозацький, виготовляли протикумулятивні екрани (спеціальна решітка, яка обгороджує БТР, зменшуючи силу удару від снаряду, який рикошетитиме по металу), а також спеціальні ланцюги, що захищатимуть колеса від мін.



«Отримавши лист про допомогу від командира військової частини, ми одразу приступили до роботи, - розповідає Юрій Анатолійович. – Робота виявилась не зовсім простою, з таким замовленням довелось працювати вперше, тому всіх працівників довелось долучити до виконання поставленого завдання. Ми відклали всі замовлення і за чотири дні спільно з працівниками військової частини та підприємцями повністю облаштували спеціальні сітки та ланцюги на два БТРи. Певне, кожним з нас керувало почуття бажання захистити Батьківщину, віддати їй хоч невеличку частинку себе, своєї праці. Непереборне відчуття потрібності та патріотизму змушувало наших хлопців виходити на роботу на кілька годин раніше й повертатись з неї пізно вночі».

Жителям міста за активну співпрацю та високий рівень самоорганізації подякувала виконуюча обов’язки міського голови Світлана Усик. «Я приємно вражена тим, що і жителі нашого міста не лишились осторонь проблем, що стосуються усієї країни. Маленька родина вкотре довела, що попри всі негаразди ми можемо й вміємо гуртуватися, працювати колективом на благо спільних ідей. Нещодавно депутатський корпус міськвиконкому організував збір коштів для допомоги своєму ж «колезі», однопартійцю Олександру Ратичу, що перебуває на службі у військах. Буквально за один день підприємцям, які працюють на продовольчому ринку та здійснюють свою діяльність в межах міста вдалось зібрати кошти на допомогу військовим. За ці гроші вдалось забезпечити військових продуктами харчування та придбати їм бронежилети. Дякую кожному, хто виявив бажання допомогти, знайшов час долучитися до роботи чи просто допоміг коштами й необхідними матеріалами для солдатів. Наш особливий борг полягає в тім, що, якщо хто-небудь особливо має потребу в нашій допомозі, ми повинні докласти всіх зусиль до того, щоб допомогти цій людині. Нехай наша сила та єдність, мудрість та любов допоможуть нам жити під мирним небом у безпечній державі».

Матеріально-технічне забезпечення армії – проблема номер один в умовах жорстоких протистоянь, які ведуться на сьогодні на Сході країни. Недостатнє оснащення та погані умови перебування мобілізованих вояків не залишають осторонь ні владу, ні громадськість. І все ж приємно усвідомлювати, що наш народ єдиний у своїх бажаннях та цілях, і є ще небайдужі, які здатні організувати різні шляхи допомоги військовослужбовцям.





На правах реклами