Ми у Facebook
12.07.2014, 17:37

«Ранкова кава»: Сергій Паладійчук – про розвиток шахів у Рівному [+Відео]

Про розвиток шахів у Рівному та перспективи цього виду спорту у нашому місті - у новому випуску програми “Ранкова кава”. На розмову за чашкою кави до Ольги Данилюк завітав Президент Рівненської міської федерації шахів, депутат Рівненської міської ради Сергій ПАЛАДІЙЧУК.
– Пане Сергію, сьогодні хотілося б поговорити не про вашу депутатську діяльність, а більше зосередити увагу читачів на розвитку шахів у Рівному. Ви є ідейним натхненником, ініціатором турніру “Шахова корона”. Розкажіть, як виникла ідея проводити цей турнір та скільки років він відбувається?

– Моя діяльність як Президента Рівненської міської федерації шахів власне розпочалася з того, що я започаткував турнір “Шахова корона”, а спонукало до цього переконання, що шахи – це корисна гра для української молоді. Я сам – батько трьох дітей, у мене два сини, і я знаю, що якщо дитина має якісь захоплення чи вподобання, то у неї є менше спокуси займатися негативними речами. Враховуючи те, що ключову увагу держава повинна надавати вихованню дітей та молоді, щоб потім не шкодувати про це у майбутньому, то саме заняття спортом допомагає закласти правильні основи життя дитини. Правильно закладені основи в дитинстві допомагають уникнути багато чого у дорослому віці. Коли я був головою бюджетної комісії Рівнеради, то говорив про те, що більше грошей треба виділяти на освіту, бо впевнений, що краще виділити кошти на те, щоб навчити дітей не смітити, не розбивати лавки, а не на те, щоб потім їх ремонтувати.

«Ранкова кава» у Facebook: завітайте до нас на сторінку!

ДИВИТИСЬ ВІДЕО РОЗМОВИ З СЕРГІЄМ ПАЛАДІЙЧУКОМ

– А якщо говорити про вас, то ви граєте в шахи?

– Так, безумовно, я граю в шахи. Мене навчив грати батько. Я вчився у 18 школі, і наш директор Петро Миколайович Козачок, популяризатор шахів у Рівному, повпливав на те, щоб я полюбив шахи. І саме напевно і це сприяло тому, що коли я став депутатом, то почав цьому приділяти увагу, допомагав дітям. Я підхопив ідею Петра Миколайовича щодо проведення шахового турніру у 18 школі, і до того часу, поки не було шахового клубу, то саме ця школа стала центром розвитку шахів.

Вступ-2014: у «Ранковій каві» — про те, як отримати два дипломи за три роки

– Там був шаховий клас, пригадую...

– З моєї ініціативи та спільно з Володимиром Ковальчуком, Президентом обласної федерації шахів, ми створили перший в Україні шаховий клас. На відкриття цього класу приїхав навіть тодішній голова Верховної Ради Володимир Литвин і відкрив цей шаховий клас. Після цього мода на шахові класи почала розвиватися та поширюватися по державі. Зараз цей клас теж функціонує, хоча можу сказати об'єктивно, що не так активно. Але ми щороку в грудні проводимо Турнір Святого Миколая, тому проблем немає.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО РОЗМОВИ З СЕРГІЄМ ПАЛАДІЙЧУКОМ

– А коли виник вже сам шаховий клуб?

– Вдалося нам його відкрити у квітні цього року. І фактично ми у Рівному маємо якісний, один з кращих у Західній Україні шахових клубів.

Про європейську юридичну освіту в Україні — у програмі «Ранкова кава» [+Відео]

– Ми з вами починали розмову з турніру “Шахова корона”, розкажіть, з якого часу він проводиться і скільки учасників та з яким міст беруть участь?

– Турнір вперше відбувся у 2010 році, цього року він мав би відбуватися вчетверте, однак це не так, бо були пропуски. Це міський турнір, але на нього приїжджають діти з усієї області. Це збір учасників від 5 до 13-14 років. Я, як голова федерації шахів, вважаю, що багато уваги потрібно приділяти саме дітям, бо якщо дитина отримала вподобання до шахів, то вона пронесе це захоплення через усе життя. Звертаюся до рівнян, щоб вони віддавали своїх дітей на секції шахів, бо шахи – це не просто гра, а і тренажер для розумової здатності. Вони виховують вміння мислити, прогнозувати, бачення того, що з будь-якої ситуації є кілька виходів. Це стимулює до того, що в житті немає безвихідних ситуацій, тобто ти знаєш, що є такий і ще кілька варіантів. Тому треба дитину хоч на рік, на два, віддавати на секцію шахів і краще це робити у 5-6 років, коли у неї формується образ світу, методика мислення, навчання. Крім того, завдяки цьому спорту можна привчити дитину до дисципліни та концентрації уваги. Я буду робити все, щоб далі розвивати шахи. І є вже серйозні результати – рівненська дівчинка стала чемпіоном України.

Про створення інтер'єру вашої оселі – у програмі «Ранкова кава» [+Відео]

– Якщо відкриваються спортивні секції, то велика проблема є саме з приміщеннями: це заключення договорів оренди, сплата за них... Знаю, що шаховий клуб змінив своє місцезнаходження, то розкажіть, за якою адресою рівняни можуть займатися?

– Епопея з шаховим клубом триває в Рівному дуже давно. До цього року наше місто було одним з небагатьох, де не було шахового клубу. В кількох містах вони залишилися ще з радянських часів. З початку 2000-х ми втратили шаховий клуб, приміщення потребувало ремонту, тоді влада дала можливість оренди і відремонтувати клуб, але цей проект завалився. І багато років люди, які грали в шахи, збиралися в парку, але взимку вони потерпали. Я пообіцяв, що знайду приміщення для шахового клубу, і тільки за два роки я зміг це зробити, але питання в тому, що цей процес гальмували багато суб'єктивних чинників. Непрості пошуки приміщення, а потім його серйозний ремонт – і зараз ми маємо два шахові класи, тренерські, меблі, шахівниці. Є все, щоб діти займалися шахами. Приміщення це в мікрорайоні “Ювілейний”, вулиця Корольова, дуже зручний під'їзд, недалеко від зупинки, тобто можна легко добратися. Дітки від 5 років і старші зможуть сюди приходити. Із 1 вересня буде працювати тренер і можна буде займатися. Це вулиця Корольова, 23, другий поверх.


ДИВИТИСЬ ВІДЕО РОЗМОВИ З СЕРГІЄМ ПАЛАДІЙЧУКОМ


– Власне один шаховий клуб є, а які плани на майбутнє маєте?

– Плани амбіційні, я не заспокоївся і хочу відновити шаховий клуб у центрі Рівного. Я хочу, щоб і молодші діти, і дорослі, займалися цим видом спорту. Хочеться відновити його там, де він був історично. Для функціонування шахового клубу треба і тренери, і забезпечення, і комунальні послуги, то зараз це приміщення передали в обласне підпорядкування. Вони пообіцяли, що включать це приміщення у структуру Інваспорту, і якщо все буде нормально, то ми зможемо відремонтувати приміщення і зробити, щоб у Рівному шахових клубів було два.

«Ранкова кава» у Facebook: завітайте до нас на сторінку!





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини