Ми у Facebook
09.07.2014, 11:02

Як платити місцеві податки і збори, розповіли рівненські податківці

Днями в ДПІ у м. Рівному проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Зміни в оподаткуванні місцевих податків та ресурсних платежів» за участі начальника відділу місцевих податків і зборів, плати за землю, ресурсних та неподаткових платежів ДПІ у м. Рівному Ольги Карфік.
Які з 01.04.2014 встановлені ставки екологічного податку та чи проводиться їх індексація?

Пунктом 4 розділу XIX «Прикінцеві положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VІ (із змінами і доповненнями) передбачено, що Кабінет Міністрів України щорічно до 1 червня вносить до Верховної Ради України проект закону про внесення змін до ПКУ щодо ставок оподаткування, визначених в абсолютних значеннях, зокрема з екологічного податку, з урахуванням індексів споживчих цін.

Із 1 квітня 2014 року Законом України від 27 березня 2014 року №1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» внесено зміни до ПКУ, зокрема згідно з пп. 17- 22 розділу І Закону 1166 збільшені на 8,3 відс. ставки екологічного податку (далі – податок), передбачені ст.ст. 243-248 ПКУ, а саме:

- пунктами 243.1 – 243.4 ст. 243 ПКУ: ставки податку за викиди в атмосферне повітря окремих забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення; ставки податку за викиди в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення забруднюючих речовин (сполук), які не увійшли до п. 243.1 ст. 243 ПКУ та на які встановлено клас небезпечності; для забруднюючих речовин (сполук), які не увійшли до п. 243.1 ст. 243 ПКУ та на які не встановлено клас небезпечності (крім двоокису вуглецю), ставки податку застосовуються залежно від установлених орієнтовно безпечних рівнів впливу таких речовин (сполук) в атмосферному повітрі населених пунктів;

- статтею 244 ПКУ – ставки податку за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення;

- пунктами 245.1 і 245.2 статті 245 ПКУ - ставки податку за скиди окремих забруднюючих речовин у водні об’єкти;

- пунктами 246.1 і 246.2 статті 246 ПКУ - ставки податку за розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах;

- пунктом 247.1 статті 247 ПКУ - ставки податку за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені);

- статтею 248 ПКУ - ставки податку за тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.

Посадовці Міндоходів відповідають на звернення платників податків Рівненщини

Як у податкових деклараціях збору за спеціальне використання води за півріччя, три квартали та 2014 рік відображати дані, у зв’язку із зміною ставок з 01.04.2014 року?

Платники збору розраховують податкове зобов’язання у податкових деклараціях збору за спеціальне використання води за півріччя, 3 квартали та за 2014 рік наростаючим підсумком з початку року, при цьому відображають показники двома рядками.

У рядку «нарахована сума збору з початку року» декларації відображається підсумок:

за півріччя 2014 року – нарахованих сум збору за період «з 01.01.2014 по 31.03.2014 включно» - за ставками, що діяли до 01.04.2014, та за період «з 01.04.2014 по 30.06.2014 включно» - за новими ставками, що діють починаючи з 01.04.2014;

за три квартали 2014 року – нарахованих сум збору за період «з 01.01.2014 по 31.03.2014 включно» - за ставками, що діяли до 01.04.2014, та за період «з 01.04.2014 по 30.09.2014 включно» - за новими ставками, що діють починаючи з 01.04.2014;

за 2014 рік - нарахованих сум збору за період «з 01.01.2014 по 31.03.2014 включно» - за ставками, що діяли до 01.04.2014, та за період «з 01.04.2014 по 31.12.2014 включно» - за новими ставками, що діють починаючи з 01.04.2014.

В якій податковій декларації з плати за землю відображається збільшення суми орендної плати за минулі податкові періоди, якщо у зв’язку із закінченням терміну дії договору ЮО уклала новий договір, за яким зобов’язана здійснити перерахунок орендної плати, починаючи з початку поточного року згідно нової нормативної грошової оцінки земельної ділянки, та чи нараховуються в цьому випадку штрафні санкції?

Податковий календар на липень 2014 року

У разі закінчення терміну дії договору оренди землі державної або комунальної власності (звітна декларація була подана за умовами попереднього договору) та укладання протягом року нового договору оренди на ту ж саму земельну ділянку, за яким зобов’язано юридичну особу здійснити перерахунок орендної плати згідно нової нормативної грошової оцінки земельної ділянки, починаючи з початку поточного року, то така юридична особа відображає розмір збільшення (недоплат) сум орендної плати за минулі податкові періоди в уточнюючій податковій декларації. При цьому застосовується штраф у розмірі трьох відсотків до суми недоплати податкового зобов’язання за ті місяці, строки сплати по яких минули та нараховується пеня.

З якого часу потрібно сплачувати земельний податок об’єднанню співвласників багатоповерхових будинків (ОСББ), якому передано в управління житловий будинок (на баланс, права власності на будівлю немає), якщо правовстановлюючі документи на земельну ділянку не оформлені?

Об’єднання співвласників багатоповерхових будинків, якому відповідно до акта приймання-передачі передано на баланс житловий комплекс, що включає, зокрема, земельну ділянку в установлених межах, є платником земельного податку з дати підписання такого акта. Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру, який містить сукупність відомостей і документів про місце розташування та правовий режим земельних ділянок, їх оцінку, класифікацію земель, кількісну та якісну характеристики, розподіл серед власників землі та землекористувачів.

Чи є платниками екологічного податку СГ, які здійснюють тимчасове розміщення відходів, в тому числі небезпечних відходів (акумулятори, шини, люмінесцентні лампи тощо)?

Суб’єкти господарювання, які здійснюють тимчасове розміщення (зберігання) відходів, в тому числі небезпечних (акумулятори, шини, люмінесцентні лампи тощо) до їх передачі на утилізацію та захоронення, не є платниками екологічного податку з 01.01.2013 року за умови наявності у них договору на видалення та утилізацію відходів з суб’єктами господарювання (комунальними або спеціалізованими підприємствами тощо).

Суб’єкти господарювання, які здійснюють тимчасове розміщення (зберігання) відходів, в тому числі небезпечних (акумулятори, шини, люмінесцентні лампи тощо), є платниками екологічного податку у разі відсутності у них договору на видалення та утилізацію відходів, в якому визначаються терміни передачі відходів на утилізацію та захоронення.

Чи є платниками екологічного податку СГ за розміщення відходів, які утворилися у процесі їх діяльності та продаються як товар або використовуються у власному виробництві, у т.ч. металобрухт?

Суб’єкти господарювання не є платниками екологічного податку за відходи, які утворилися у процесі їх діяльності та продаються як товар або використовуються у власному виробництві, у т.ч. металобрухт. Разом з цим, платниками екологічного податку є суб’єкти господарювання, які на підставі отриманих в установленому порядку дозволів розміщують відходи на власних територіях (об’єктах) або у спеціально відведених для цього місцях чи об’єктах, та не мають договорів з комунальними або спеціалізованими підприємствами на утилізацію та захоронення відходів.

Чи є платником збору за користування радіочастотним ресурсом України СГ, який отримав ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України, на мовлення та на здійснення діяльності у сфері телекомунікацій, але не отримав дозволи на експлуатацію радіоелектронних засобів і не користується радіочастотним ресурсом?

Суб’єкт господарювання, який отримав ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України, на мовлення та на здійснення діяльності у сфері телекомунікацій, але не отримав дозволи на експлуатацію радіоелектронних засобів і не користується радіочастотним ресурсом, є платником збору за користування радіочастотним ресурсом України з дати видачі ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України.

За матеріалами Інформаційно-комунікаційного відділу ГУ Міндоходів у Рівненській області.





На правах реклами