Ми у Facebook
10.07.2014, 17:05

Як вберегти помідори від фітофтори [+ПОРАДИ]

Затяжні дощі з похолоданням призводять до надмірного зволоження ґрунту. А надлишок вологи при відсутності тепла провокує виникнення фітофторозу у помідор. Щоб вберегти рослини від хвороби та отримати гарні та неушкоджені плоди, дослухайтесь моїх порад.
Фітофтора – це паразитичний гриб, який вражає листя та плоди помідорів і викликає найнебезпечнішу хворобу – фітофтороз. На листях та плодах з’являються бурі плями, а самі плоди стають водянистими й непридатними для їжі.



Щоб попередити фітофтороз, я обприскую помідори таким розчином: на 10 л води беру 20-30 крапель йоду, 1–2 г марганцівки, 5 г борної кислоти (попередньо розчиняю її у гарячій воді). Цей розчин застосовую і для інших рослин проти грибкових хвороб. Хімічні засоби боротьби з хворобами рослин намагюсь не застосовувати.



Як правильно проріджувати буряки: поради рівненським городникам

Хороший результат також дає обприскування рослин сироваткою. Це роблю досить часто. Переважно поєдную в обприскуванні сироватку з йодом. На 10 л води додаю 20 крапель йоду і 1 л сироватки. Такий розчин містить молочнокислі бактерії, які допомагають боротися з хворобою і прискорюють дозрівання помідорів.

Для більш раннього дозрівання врожаю йодну настоянку застосовую і частіше, тільки концентрацію йоду дещо зменшую (на 10 л води додаю 5-6 крапель йоду).



Для підвищення результативності йодну обробку чергую з обприскуванням настоєм часнику (ефективно, якщо все ж таки на листях з’явилися бурі плями). Готую часниковий настій так: 100 г очищених зубчиків часнику подрібнюю, заливаю 2 л води і настоюю добу. Потім водою доводжу об’єм розчину до 10 л і додаю 1 г марганцівки. Обробляю і листя і плоди, щоб фітофтора не перейшла на плоди.

Тетяна Мельничук: "Дача для мене - не просто сад і город..."

Такі обприскування можна проводити 5-6 разів на сезон.



Також для профілактики фітофторозу помідори додатково обробляю кілька разів за сезон бордоською рідиною або розчином мідного купоросу (1 столова ложка купоросу на відро води). Обприскую по листочкам.
І обов’язково помідорні кущі пасинкую (вилучаю в них частини пагонів) і видаляю нижні листочки, щоб кущі швидше і краще прогрівалися та провітрювалися.

Скористайтеся моїми порадами і отримаєте гарний урожай здорових помідорів.





На правах реклами