Ми у Facebook
10.07.2014, 16:14

Гривня - долар: ситуація на валютному ринку у липні

Експерти прогнозують, що гривня може зміцнитися до 11,5 за долар наприкінці липня. Адже долар дешевшає вже кілька днів, в обмінних пунктах цю валюту можна купити на 10 копійок дешевше, ніж тиждень тому.
Упродовж останніх днів в Україні зміцнюється гривня. З початку тижня НБУ стабілізував офіційний курс гривні по відношенню до долара на 11 копійок: з 11,82 до 11,71. Дії регулятора відбилися і на тенденції міжбанківських торгів, і на готівковому ринку. Так, якщо на початку тижня в обмінних пунктах долар купували-продавали по 11,79-11,99 грн, то вчора пропозиція банків щодо цієї валюти становила 11,68-11,91 грн.

На думку експертів, це не є межею: за сприятливого розвитку економіки нацвалюта може піднятися до 11,50 грн./$ вже наприкінці липня, а до кінця 2014 року - навіть до 11-ти.

Причини
На думку президента Украналітцентру Олександра Охріменка, гривня зміцнюється завдяки негласним рекомендаціям НБУ: «Регулятор може радити держбанкам почому купувати і продавати валюту - це впливає на формування курсу. Такі дії не є протизаконними, просто Нацбанк намагається регулювати валютний ринок відповідно до реального стану економіки. І якщо сьогодні йде тренд на зниження долара, значить, українська економіка демонструє оздоровлення».

Що буде з курсом долара в Україні цього літа?

А Павло Мельник, аналітик агентства MPP Consulting, додає, що хорошим фактором для заспокоєння валютного ринку може стати отримання другого траншу МВФ у $1,4 млрд наприкінці липня: «Ці гроші підуть у золотовалютні резерви НБУ, що дозволить уникнути різких валютних стрибків. Крім того, кредит фонду буде сигналом для інвесторів, що в українську економіку можна вкладати гроші». У свою чергу член Ради НБУ Юрій Полунєєв вважає, що на стабілізацію гривні позитивно вплинули успіхи АТО: «У людей з'явилася надія на швидке завершення бойових дій, і вони вже не поспішають забирати депозити з банків. Тобто можна сподіватися, що незабаром довіра до банківської системи відновиться і курс валюти стабілізується».

Чого очікувати
На думку експертів, якщо наприкінці року падіння української економіки становитиме 7% (прогноз ЄБРР), а хоча б 3-4% (за останніми розрахунками Мінекономрозвитку), то курс може зміцнитися до 11-11,50 грн/$.

«У липні ситуація в економіці сприятлива, тому наприкінці місяця ми можемо отримати зниження долара до 11,50 грн. Стабільність курсу залежить від стану економіки, і якщо рецесія продовжиться, то НБУ для утримання курсу, можливо, доведеться проводити приховані інтервенції», - говорить Охріменко.

10 антикорупційних кроків від Кабміну: які зміни чекають українців у найближчі півроку

«Але якщо економіка й надалі оздоровлюватиметься, а підприємства на Сході запрацюють, наприкінці року курс може впасти до 11-11,50 грн», - вважає Полунєєв.

Імпорт може подешевшати на 10%
Влітку поки не варто чекати зниження цін на імпортні авто або побутову техніку, але восени ці товари можуть подешевшати на 10%. «Для падіння цін на імпорт потрібно, щоб курс долара знаходився на позначці 11,50 хоча б два-три місяці. Тоді імпортери можуть переглянути ціни у бік зниження. Це може відбутися восени», - зазначає Павло Мельник.

А Юрій Полунєєв вважає, що імпорт може подешевшати через падіння попиту: «Через кризу у людей стало менше грошей, і вони намагаються економити. І якщо попит впаде, то продавцям доведеться знижувати ціни, принаймні на 5-10%».





На правах реклами