Ми у Facebook
12.07.2014, 08:10

Прикмети про погоду та народні приказки на Петра і Павла

У народному календарі 12 липня - день Петра і Павла. У православному календарі свято Славних і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла, яке відзначаємо 12 липня, посідає важливе місце, оскільки святий Петро вважається першим серед апостолів, їхнім пастирем.
Святом Петра закінчується Петрівка — піст, що тривав упродовж кількох тижнів. Цього посту дотримувалися не так суворо, як Великого посту і Пилипівки. Запаси борошна і круп добігали кінця, а до нового врожаю було ще далеко. На Волині говорили: Петрівка — на хліб катівка. Тому під час косовиці й початку жнив сили підтримували скоромними стравами, особливо в найтяжчі робочі дні. Щоправда, до раціону вводили багато свіжої зелені, молодої городини, картоплі й грибів. Варили зелений борщ, робили холодник (холодний борщ), голубці в молодому буряковому листі.

Гуцули вважали добрим знаком, коли свято Петра припадало на середу, — тоді слід було чекати гарного року. Від цієї прикмети виникла приказка: Не усе в середу Петра, а є в інчу днину. Щоправда, цього року свято припадає на суботу.

12 липня – День Святих Петра і Павла

Свято Петра дуже шановане серед українців. До цього дня білили і ошатно вбирали хати, образи прикрашали свіжими рушниками, підмазували долівку, білили та розмальовували піч.

До церкви йшли у святковому одязі, дівчата плели, вінки з волошок і маків Петро й Павло вважалися покровителями скотарів, тому до свята для пастушків обов’язково пекли мандрики (мандриґи) із сиру.

Петрів день ще й свято рибалок. Апостол Петро вважається в народі покровителем рибного промислу.

Святкові та вихідні дні у 2014 році

Здавна люди слідкували за природою та погодою на Петра і Павла:

Як іде на Петра дощ, то буде гнити картопля.
Якщо на Петра один дощ - врожай непоганий, два - добрий, а три - багатий.
Як на Петрів день спека, то на Різдво мороз.
На Петрів день і сонечко грає, але якщо дощ піде - сінокоси будуть мокрі.
Не хвалися, баба, що зелен луг, а дивись, який Петрів день.
Петро-Павло жару додав.
Петро і Павло день (годину) збавив (темніють ночі).
День збуває, а спека прибуває.
Спекотне літо по Петрів день.
На святого Петра дощ - жито як хвощ.
Якщо після Петрова дня соловей співає більше чотирьох днів, то зима почнеться після Покрови (14 жовтня) через чотири тижні.
По Петру - й по теплу.





На правах реклами