Ми у Facebook
14.07.2014, 14:04

Україна може втратити до 10% врожаю картоплі та овочів

Через несприятливі умови, що склалися в Україні, цьогоріч суттєво скоротяться врожаї овочів та фруктів.
Поточний рік обіцяє бути не самим успішним та легким для українського сільського господарства. Складна економічна та політична ситуація в країні, анексія Криму та несприятливі погодні умови жодним чином не сприяють оптимістичним прогнозам. Таку думку в коментарі УНН висловив експерт, інвестиційний аналітик Олександр Ткачов.

Експерт нагадав, що об’єм виробництва картоплі в Україні в 2013 році був меншим відносно попереднього року на 4,3 відсотки й склав 22,3 млн. тонн. Згідно офіційних даних станом на 1 липня 2014 року в Україні було зібрано 266,7 тис. тонн картоплі, що на 19,1 відсоток більше, ніж за аналогічний період минулого року. Однак, це тільки близько одного відсотка можливого річного врожаю.

Як почистити 1 кг молодої картоплі за 60 секунд? + ВІДЕО

"Про позитивний приріст підсумкового річного показника говорити зарано, оскільки й в 2013 році за результатами першого півріччя спостерігався позитивний ріст", - сказав О.Ткачов.

Аналітик зазначив, що згідно планів, в Україні об’єм площ під картоплю в 2014 році повинен був збільшитися на 7,4 відсотка, а під овочі відкритого ґрунту – на 11,4 відсотка.
"Збір овочів відкритого ґрунту станом на 1 липня 2014 року склав 391,5 тис. тонн, що більше аналогічного показника минулого року всього на 1,3 відсотка", - повідомив експерт.

Фітофтора: профілактика та методи боротьби

"Значна частина картоплі та овочів вирощується дрібними господарствами, збиток яких оцінити важко. У зв’язку із напруженою ситуацією на сході країни, частина чоловічого населення була мобілізована, що також відіб’ється на результатах роботи підприємств. Несприятлива травнева погода та складні економічні умови потенційно можуть знизити об’єм врожаю на 5 – 10 відсотків", - зазначив О.Ткачов.

Також експерт повідомив, що на питому вагу Криму в 2013 році приходилося близько 25 відсотків площ виноградників України, а також 95,2 тис тонн врожаю при всеукраїнському показнику в 575,4 тис. тонн.

Гідрометцентр прогнозує рекордний урожай зернових

Таким чином, на думку О.Ткачова, втрати України з точки зору об’єму урожаю фруктів, зокрема винограду, будуть відчутні в цьому періоді, однак в майбутньому це можливо буде компенсувати за рахунок активізації роботи в Одеській, Херсонській, Миколаївській та Закарпатській областях та імпорту.

Народні методи боротьби з колорадським жуком [+ПОРАДИ]

"Зниження валових показників збору картоплі, низки овочів відкритого грунту та винограду в 2014 року можна впевнено прогнозувати у зв’язку із складними природними, економічними та суспільно-політичними умовами в Україні", - резюмував О.Ткачов.





На правах реклами