Ми у Facebook
23.07.2014, 08:17

Гроші на війну: Що збирається змінити в бюджеті Арсеній Яценюк

Для продовження АТО і відновлення Донбасу Україні потрібні мінімум 16,9 млрд грн, а податкові надходження тануть на очах. Який вихід?
21 липня Кабмін подав до Верховної Ради одразу два законопроекти: зміни до Бюджету на 2014 і правки до Податкового кодексу. Мета нововведень ясна - знайти гроші на війну на Сході та узгодити параметри бюджету з реальними макропоказниками (погіршення прогнозу темпу падіння ВВП, зростання інфляції, падіння імпорту і т.д). Обидва законопроекти будуть розглянуті Верховною Радою у четвер, 24 липня.

ЛІГАБізнесІнформ представляє найбільш наочні і компетентні коментарі економістів з приводу прийдешніх змін.

Коментар Case-Україна

Суть змін, які уряд збирається внести до Державного бюджету в 2014 році - збільшити доходи на суму близько 6 млрд грн. План полягає в тому, щоб компенсувати недобір за основними податками надходженнями від нових податків (найбільш важливі зміни на графіку).


Новий бюджет
Для збільшення - натисніть










У видатковій частині державного бюджету уряд збирається перерозподілити 13 млрд грн між програмами і збільшення загальної суми витрат на 6 млрд грн. У ході перерозподілу коштів уряд планує заощадити на підтримці реального сектора економіки, адміністративних витратах, місцевих бюджетах, пенсійному фонді.

Яценюк попросить у Ради близько 1 млрд гривень для завершення АТО

Основна мета цих змін - збільшити резервний фонд держбюджету на 17 млрд грн. Здійснюючи витрати на надзвичайні події (АТО, відновлення Донбасу - ред.) За рахунок резервного фонду уряд отримує перевагу гнучкості. Справа в тому, що перерозподіл витрат регулюється Кабінетом міністрів і не вимагає змін до Закону про бюджет.

Уряд планує спрямувати кошти резервного фонду для фінансування військових операцій та реконструкції інфраструктури східних регіонів.

Для збільшення - натисніть







Коментар Альфа Банк Україна

Уряд подав до парламенту проект змін до Державного бюджету України на 2014 рік. Очевидно, що даний законопроект є результатом консультацій з Міжнародним валютним фондом, в ході яких було визначено:

1) збір доходів Держбюджету відстає від планових показників;

2) дефіцит НАК "Нафтогаз України" істотно перевищує колишні очікування;

3) військові дії і руйнування інфраструктури на сході країни зажадають додаткового фінансування.

Загалом, параметри Держбюджету зазнали суттєвих змін. Доходи і видатки Державного бюджету навіть збільшуються - на 6 млрд грн в цілому і на 8 млрд грн по загальному фонду зокрема (частина екологічного податку перенаправлено із спеціального фонду до загального). Тобто плановий дефіцит Державного бюджету залишається колишнім - 69 млрд грн. У той же час в бюджеті заплановані великі зміни по ряду статей.

Пропонується істотно підвищити рентну плату для видобувачів нафти, газу і конденсату, за рахунок чого до Держбюджету планується мобілізувати додаткові 9 млрд грн.

У дохідній базі планується істотне зниження плану збору ряду ключових податків, виходячи з незадовільних результатів останніх місяців. Водночас уряд має намір збільшити надходження податку на доходи фізичних осіб, основним джерелом цього послужить оподаткування дивідендів і процентного доходу за банківськими вкладами.

Режим невідшкодування ПДВ при експорті зернових і насіння технічних культур (ріпак і соняшник) продовжується до кінця 2014 року.

У видатковій частині уряд має намір втричі збільшити обсяг резервного фонду, додатково визначивши в нього 16,9 млрд. грн. Очевидно, що ця потреба зумовлена ​​триваючою антитерористичною операцією на сході країни і потребою відновлювати пошкоджену інфраструктуру. Заощадити кошти передбачається на утриманні державного апарату, для чого полегшуються процедури догляду чиновників у неоплачувану відпустку.

2,5 мільйони від Рівненської облради використають на нагальні речі для військових [+Відео]

Найбільші зміни стосуються фінансування дефіциту Нафтогазу. Плановий обсяг емісії ОВДП з метою внесення до статутного капіталу даної компанії в поточному році збільшено на 70,6 млрд грн до 103,9 млрд грн. Очевидно, що така велика сума покликана забезпечити платежі на адресу Газпрому у разі вирішення спору з приводу контракту та обсягів раніше поставленого газу. Цілком імовірно, частина цих коштів також буде використана для погашення єврооблігацій компанії в обсязі $1,6 млрд в кінці вересня 2014 року.

Уряд має намір відновити підтримку економіки за допомогою часткової компенсації відсоткової ставки за гривневими кредитами, залученими в українських банків. У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що обсяг такого кредитування може скласти 15 млрд грн, а уряд може компенсувати 9 процентних пунктів із ставки кредитування.

Потенційно це стосується всіх підприємств, що реалізують інвестиційні проекти, однак уряд уточнив ряд конкретних проектів:

1) кредити Укргідроенерго за проектом Дністровської ГАЕС;

2) рефінансування боргів Нафтогазу;

3) кредити підприємств Укрзалізниці на оновлення рухомого складу і модернізацію інфраструктури;

4) кредити Аграрного фонду під закупівлю зерна;

5) кредити виробнику озброєння Форт.

Прийняття поправок до Держбюджету є ключовою умовою для отримання наступного траншу кредиту МВФ в обсязі $ 1,4 млрд.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ