Ми у Facebook
23.07.2014, 11:07

Як правильно підготувати посуд для консервування [+ПОРАДИ]

Розпочалась пора домашніх заготовок. Правильна термічна обробка посуду - стерилізація, допомагає зберегти заготовки на тривалий час. У кожної господині є свої способи підготовки банок і кришок до консервування. Я ж хочу поділитися з вами своїми секретами.
Стерилізація банок в домашніх умовах буде успішною, якщо ви їх ретельно підготуєте. Банки готуйте заздалегідь, перевірте їх на наявність плям, тріщин, сколів. Посуд з дефектами не використовуйте, під час термічної обробки він може лопнути. Те ж стосується і кришок, якщо на поверхні є подряпини, їх також не використовуйте.

Всі банки і кришки добре вимийте харчовою содою або гірчичним порошком у досить гарячій воді. Після цього обдайте окропом. І починайте сам процес стерилізації. Я стерилізую посуд різними способами залежно від кількості та розміру банок.



Стерилізація над парою

Поставте на вогонь чайник. Після того, як вода закипить, знімить кришку і на її місце ставте банку отвором донизу. Залиште на 10-15 хвилин. Або візміть каструлю, на яку замість кришки поставте друшляк, а в нього банку. Простерилізовану банку не перевертаючи ставте на рушник. Але будьте уважні, такий спосіб досить небезпечний. Знімаючи банки, можна отримати опік парою.



Стерилізація окропом (кип’ятіння)

У каструлю налийте воду і помістіть банки, на дно покладіть тканину. Закрийте каструлю кришкою і ставте на газ. Коли вода закипить, витримайте банки у киплячий воді 15 хвилин. Банки виймайте відразу, не чекаючи вистигання води. У простерилізовані таким чином банки можна відразу закладати продукти для консервування.



Стерилізація у духовці

Поставте банки у духовку і нагрійте її до 150-160 градусів. Врахуйте, що сухі банки ставлять на решітку або лист (деко) отворами донизу, а мокрі навпаки. Стерилізуйте від 10 хвилин (0,5л банки) до 25 хвилин (3л банки). Після стерилізації дверцята відразу не відчиняйте - банки повинні вистигнути у духовці.



Стерилізація у мікрохвильовій печі

У банки налийте приблизно по 50 мл води і поставте у мікрохвильову піч на 1-3 хвилини. Якщо для ваших заготовок потрібні сухі банки, поставте поруч невелику ємність з водою. Якщо потрібно простерилізувати банку великого об'єму, покладіть її на бік, налийте трохи води і стерилізуйте, як і маленькі банки.



Стерилізація кришок

Кришки стерилізуйте обов’язково. Якщо обираєте металеві кришки, стежте за тим, щоб вони були з надійними гумовими кільцями. Не використовуйте торішні кришки, краще купіть нові. Ретельно вимийте кришки харчовою содою, а потім прокип'ятіть їх в каструлі. Металеві кришки стерилізуйте близько двох хвилин, а для пластикових достатньо 15-20 секунд. Після стерилізації не торкайтеся руками отвору банок, а консервацію заливайте або накладайте у гарячі банки. Кришки стерилізуйте безпосередньо перед закриванням консервації.

Якщо перевагу надаєте гвинтовим кришкам, то перш ніж закрити такою кришкою, накрийте банку чистим тонким поліетиленовим пакетом і тільки потім закручуйте кришку. Кришка щільно ляже і не пропустить всередину повітря. Залишки пакета обріжте ножицями.

Дотримуйтесь цих простих порад, і ваши заготовки надовго залишаться смачними та якісними!

Вдалого вам консервування!





На правах реклами