Ми у Facebook
23.07.2014, 11:32

Чи існує робота в зоні АТО

У зв'язку з проведенням АТО економіка східних регіонів значно постраждала. Це неминуче відобразилося на ринку праці як областей, де йдуть активні дії, так і суміжних регіонів.
Очевидно, більше, ніж інші регіони, постраждали Донецька і Луганська області. До кінця квітня-початку травня ринок праці у цих областях тримався на рівні попередніх місяців, демонструючи характерний для всіх регіонів України спад. Були присутні й активно набирали персонал усі великі гравці ринку, в тому числі компанії Метінвест і ДТЕК.

У травні, в зв’язку з початком активних дій, кількість вакансій у Донецькій області знизилася в 1,8 разів, а в Луганській — у 2,2 разів.

Робота у Рівному: свіжі оголошення

Закономірно, що в червні тенденція лишилася незмінною: в Донецьку і Луганську відкривали вдвічі менше нових пропозицій роботи. Середня кількість нових вакансій до початку АТО в Донецьку — 1100-1200, в Луганську — 300-400. Загалом у червні на Міжнародному кадровому порталі HeadHunter Україна було опубліковано 372 вакансії в Донецькій області й 86 в Луганській.

Серед роботодавців у Донецьку — аутсорсингові ІТ-компанії, кілька банків, регіональні компанії і компанія ДТЕК, яка і далі досить активно набирає персонал. Близько третини вакансій — пропозиції від компаній із інших областей і країн, які готові працювати з пошукачами регіону. Вакансії пропонують майже у всіх професійних сферах. У Луганську близько половини (47) вакансій запропоновано на місцевому ринку, найчастіше в сфері ІТ, а решта — пропозиції про роботу за кордоном, зазвичай у Росії на регіональних промислових підприємствах.

Що думають українці про ситуацію в країні

Дещо інакше виглядає ситуація з новими резюме. Якщо в Криму після анексії кількість безробітних білих комірців різко збільшилася, то на території, де активно проводяться антитерористичні дії, поки що такої тенденції не спостерігаємо. У воєнних умовах більшості не до пошуку роботи. Як у Луганську, так і в Донецьку кількість нових резюме збільшилася незначно, на 10-15%, і досягнула рівня квітні (в травні був незначний спад).

Для біженців пустили додатковий потяг Луганськ – Київ

Відзначимо ще дві тенденції. По-перше, в Києві, Львові, Івано-Франківську, а також у сусідніх із регіоном АТО областях також немає різкого збільшення нових резюме ні в цьому, ні в попередніх місяцях (що мусило відбутися при напливі біженців). По-друге, закономірно зменшилася кількість тих, хто готовий до переїзду в Донецьк і Луганськ. Якщо раніше резюме готових до переїзду кандидатів складали 12-15% від усіх, хто шукає роботу в регіоні, то зараз — 5-7%. Проте практично не змінилася кількість тих, хто розглядає для себе інші східні й південні регіони. Наприклад, до Одеси, як і раніше, готові переїхати більше третини (34%) від усіх пошукачів у цьому регіоні, а до Харкова і Дніпропетровська — близько четвертої частини (23-26%).

Щодо ситуації на ринку праці в прикордонних із АТО областях, то тут практично без змін. Як і в усій країні, спостерігається зниження кількості нових вакансій, але константувати обвал ринку немає причин. Аналогічні тенденції серед пошукачів — нові резюме з’являються, але ані ажіотажного зростання, ані обвального спадку кількості нових резюме не спостерігаємо. Тенденції в усіх східних областях, за винятком зони АТО, схожі із загальноукраїнськими.

Дані були отримані в результаті аналізу бази даних вакансій і резюме Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна в червні 2014 року.





На правах реклами