Ми у Facebook
25.07.2014, 10:09

Олег Осуховський: "Зробимо все можливе для того, щоб повернути Надію Савченко до України"

16 липня делегація в складі народних депутатів України, правозахисників та депутатів Сейму Польщі відправилися до Російської Федерації, щоби акцентувати увагу міжнародної спільноти на викраденні українського пілота Надії Савченко.
- Пане Олеже, нещодавно, Ви у складі українсько-польської делегації кілька днів перебували на території Росії. Розкажіть про мету Вашого візиту.

- 16 липня наша делегація в складі народних депутатів України, правозахисників та депутатів Сейму Польщі відправилися до Російської Федерації, щоби акцентувати увагу міжнародної спільноти на викраденні українського пілота Надії Савченко та систематичному порушенні прав людини по відношенню до громадян України. Саме для цього ми відправилися до СІЗО міста Воронеж де, власне, і утримується Надія.

- Як проходила зустріч у колонії?

- Спочатку керівництво ізолятора відмовлялося нас впустити на територію, проте ми організували імпровізований мітинг під стінами будівлі, розгорнувши національні прапори України, після чого нас одразу впустили в середину, для того щоби не привертати уваги, адже саме цього і бояться викрадача Надії.



Власне після цього ми зустрілися із заступником начальника Воронежського СІЗО, котрий пояснив нам, що ми не можемо зустрітися із Надією, оскільки ув’язнені мають право лише на дві зустрічі протягом місяця і вчора Савченко вже зустрічалася із Генеральним консулом України. До слова це грубе порушення міжнародного законодавства з прав людини та громадянина, оскільки зустрічі із правозахисниками, консулами, послами та адвокатами не повинні враховуватися до чергових зустрічей з ув’язненим.

Затримана в Росії льотчиця Надія Савченко написала листа Петру Порошенку

На пряме питання «Як себе почуває Надія?», працівники колонії уникали відповіді, а коли я запитав чи дійсно українка не їла протягом останніх восьми днів мені відповіли, що це не правда, оскільки Надія Савченко пила чай без цукру!

- За допомогою адвокатів Надія передала кілька листів, що вона написала?

- Ми передали листи від Президента та матері, на котрі вона написала відповіді, але окрім цього Надія у письмовій формі звернулася до Слідчого комітету Російської Федерації та Уповноваженого у справах людини у Росії. Власне зміст листа до Слідчого комітету розкриває усі подробиці її викрадення із України. Зокрема, Надія написала, що її провезли через українсько-російський кордон у наручниках та з мішком на голові кілька терористів та передали до рук росіян, після чого її транспортували у Воронеж, при цьому під час транспортування невідомі особи змінили п’ять автомобілів, щоб замести сліди. В момент зміни авто та ескорту, до надії звернувся один із «наглядачів» та розповів, що він сам український офіцер, проте потрапивши у полон перейшов на бік російської сторони і запропонував зробити теж саме. Дослівно він сказав: «Можливо ти навіть станеш перемовцем між терористами та українською стороною, або принаймні збережеш своє життя». На що Надія відповіла: «Ліпше померти, аніж жити в Росії».



По прибуттю до місця призначення українці не представили жодних звинувачень і протягом десяти днів утримували у мотелі «Євро», де щодня проводили допити, у тому числі і з використання поліграфа (детектора брехні – ред.) та не давали можливості повідомити про своє місце знаходження уряду України чи близьким. Власне ці факти вчергове свідчать про порушення Російською стороною Міжнародної конвенції про права людини та громадянина та низки інших міжнародних документів.
В день нашого візиту до СІЗО також прибула і омбудсмен, проте вона приїхала не на службовому автомобілі, а на таксі. Власне саме через її візит, працівники ізолятора тричі відтісняли нас за тридцятиметрову зону, для того щоб не дати нам можливості зустрітися із нею.



Проте можна говорити і про ряд позитивних зрушень у справі Надії Савченко: адвокати уже подали позов до Європейського суду з прав людини, щодо викрадення та незаконного утримання українки на території Росії, під час зустрічі у Москві нам вдалося заручитися підтримкою представників ЄС в Російській Федерації, зокрема свою підтримку нам висловили заступник голови представництва ЄС в Росії та Генеральний Консул Польщі у Росії, окрім того ми висунули вимоги до Слідчого комітету РФ з вимогою розслідувати справу про незаконне викрадення та перевезення через українсько-російський кордон Надії Савченко проросійськими терористами.

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» та наша фракція у парламенті зокрема не залишимо Надію в біді та зробимо все можливе для того щоб повернути її до України, адже нам потрібні такі герої для захисту кордонів держави від агресії зовнішнього ворога.

- Зараз у нас з Росією напружені відносини, тож чи була небезпека від візиту на територію ворожої держави?

- По суті ми перебували на території країни з котрою йде неоголошена війна, і наша задача полягала у звільненні полонених, тому звичайно, що небезпека була, тож я був готовий навіть до арешту та провокацій від спецслужб РФ. Адже одного з членів нашої делегації було затримано під час проходження паспортного контролю в Білорусії - Олександра Бригинця. Від самого початку перебування в Росії за нами велось неприховане стеження російськими спецслужбами, а автомобілі на котрих пересувалися ми та представники преси постійно переслідували невідомі. Уже в Україні мені стало відомо про затримання Євгена Огаркова – журналіста телеканалу «Один плюс один», котрий був разом із нами.



- Яка реакція «Свободи» та особисто Ваша на арешт Євгена Огаркова в Росії?

Під час роботи делегації Євген розповідав нам, що за ним слідкують російські спецслужби, він давав поради, що робити у випадку арешту та як поводити себе, якщо прослуховуються розмови. Прикро, що в Росії нехтують принципами свободи слова, а питання дотримання прав людини та громадянина повертається до того стану, котрий був за часів Радянського Союзу. Адже Євген лише намагався правдиво висвітлити справу Надії Савченко, а врешті сам став політв’язнем у Росії. Тому нині ми ведемо перемовини із нашими Європейськими колегами також і щодо впливу на Російську Федерацію з метою звільнення Євгена Огаркова.



- Наступного дня Ваша делегація відвідала посольство Нідерландів в Росії. Яка реакція пересічних жителів Москви на катастрофу, що сталась кілька днів тому?

- Біля посольства було багато громадян Росії, які принесли квіти та листівки зі словами вибаченнь перед жителями Нідерландів. Приємно, що ще не всі росіяни зомбовані Путінською пропагандою та усвідомлюють на кому лежить вина за цю катастрофу. Наша делегація вшанувала пам'ять загиблих хвилиною мовчання та молитвою.





На правах реклами