Ми у Facebook
30.07.2014, 17:04

Мобілізація-3: кого призвуть і хто отримає відстрочку на Рівненщині

Обласний комісар полковник Дмитро Оксенюк

Третя хвиля мобілізації докотилася до Рівненщини. Скільки усього має бути призвано до лав Збройних Сил України, військові не розголошують.
Однак наголошують, що цього разу призиватимуть не лише воювати, а й відновлювати та відбудовувати зруйновані військовими діями об`єкти інфраструктури та влади на місцях, пише портал Четверта влада.

Упродовж 45 днів (до кінця серпня) на Рівненщині триватимуть мобілізаційні заходи, розповів під час прес-конференції військовий комісар обласного військового комісаріату Дмитро Оксенюк. За його словами, завдання цієї хвилі часткової мобіллізації полягає у тому, щоб збільшити чисельний склад військовиїх формувань у зоні АТО, поповнити особовий склад після втрат та ротації, посилити державний кордон, долучитися до відновлення інфраструктури у звільнених районах. Особлива увага приділятиметься доукомплектації військових частин інженерними фахівцями. Адже на Донбасі після бойових дій відновлення потребує чимало автодорожних мостів та залізничних колій.

Медики з Рівного поїхали у зону АТО

Насамперед підлягатимуть мобілізації ті, хто має необхідну військову спеціальність — у залежності від поданих підрозділами заявок. Набиратимуть і жінок до 50-ти років, якщо їх військова спеціальність та стан здоров`я дозволятимуть служити, а також добровольців.

Не призиватимуть поки що студентів денної форми навчання, непридатних до служби за висновками медиків, чоловіків, у яких 5 і більше дітей. Також не будуть мобілізовані ті, хто має бронь згідно з переліком, затвердженим постановою Кабміну. Це, зокрема, певні особи-працівники органів місцевого самоврядування, судів, прокуратури, народні депутати.

Відбуватиметься також технічна мобілізація. Це в основному автотранспорт для потреб АТО. За словами Дмитра Оксенюка, під час попередніх мобілізаційних заходів завдання технічної мобілізації в області було виконано на 90 відсотків.

Собери солдата на войну – что взять и сколько стоит

Окрім цього, як наголосив Дмитро Оксенюк, під час нинішньої мобілізації військові намагатимуться уникнути прорахунків, яких припустилися при проведенні перших двох хвиль мобілізації. Це, зокрема, торкається медичного обстеження призовників. Наразі воно відбуватиметься на місцях, де медична комісія робитиме висновки про придатність чи ні військовозобов`язаного до служби. Раніше мобілізованих доводилося повертати уже з Миколаївської області, де медкомісія робила остаточні висновки. Адже є чимало людей обмежено придатних до служби у воєнний період.

Окрім труднощів із фінансовим і матеріальним забезпеченням призваних на службу (військовики змогли чітко гарантувати лише забезпечення форменним одягом, щодо решти — ясності немає), є проблеми й з обліком військовозобов`язаних. За останні 2 роки було фактично втрачено базу даних, каже Дмитро Оксенюк. Відтак, її доводиться формувати заново.

За словами рівненського прокурора з нагляду за додержанням законів у військовій сфері Ростислава Пошивака, зафіксовано чимало випадків ухиляння від призову. Як він каже, більш свідомі й дисципліновані щодо цього мешканці сіл і районів. Там таких випадків зафіксовано до 20-ти відсотків від усіх призваних, а от у Рівному їх мало не половина. Як наголосив Ростислав Пошивак, якщо особа не з`явилася у військкомат для перевірки особистих даних чи стану здоров`я, на неї чекає адміністративна відповідальність (штраф до 185-ти гривень). А вже за ухилення від призову — кримінальна з позбавленням волі на строк від 2-х до 5-ти років.

Чи потрапляють під мобілізацію віруючі?

Водночас, на запитання журналістів, яку відповідальність передбачено для тих, хто не забезпечив мобілізованих необхідними засобами захисту, амуніцією, ліками тощо, пан прокурор відповів, що таку відповідальність також передбачено. Однак уточнювати, у чому вона полягає, не став, знову перевівши тему відповідальності у площину громадянин — перед державою.

На завершення військовий комісар області вкотре запевнив, що ніхто з мобілізованих одразу в зону АТО не поїде, спочтаку пройдуть підготовку упродовж місяця.





На правах реклами