Ми у Facebook
31.07.2014, 17:34

Динозаври комунальної форми власності [БЛОГИ]

За 23 роки незалежності України ми вже звикли, що державні монополії відходять, а їх місце займає приватний бізнес. Часто вони співіснують і конкурують між собою Це нормальний і природній процес для ринкової економіки, яку в нас намагаються вибудовувати починаючи з 1991 року.
По суті в сучасній Україні державними монополіями залишаються підприємства, що забезпечують обороноздатність та економічну самостійність української держави. Монополії комунальні зазвичай створені у напрямку енерго-, газо-, водо-, теплопостачання та комунальних послуг. Однак і в цьому напрямку ситуація змінюється. По всій країні з кожним днем зменшується кількість комунальних ЖКП.

Загальнодержавна політика сьогодні полягає в тому, щоб створити ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків) і перевести їх на обслуговування під приватні управляючі компанії. З’явилась конкуренція і серед бюро технічної організації. Тепер ми маємо не тільки комунальні БТІ, але і десятки приватних. Сьогодні не має монополії держави і в нотаріальних послугах. Працює 1-2 державні нотаріальні контори та десятки приватних. Знищення монополії, збільшення підприємств, розквіт конкуренції, а значить покращення і здешевлення послуг.

Виникає питання: для чого ж створюються комунальні комерційні підприємства? Фактично для того, щоб органи місцевого самоврядування могли виконувати свої функції із забезпечення життєдіяльності територіальної громади та задоволення життєвих потреб територіальної громади в товарах і послугах. Громадський транспорт, благоустрій міста, енергозабезпечення, водопостачання, житлово-експлуатаційні підприємства, заклади культури і ще цілий перелік різних напрямків.

Для прикладу, у місті Рівне існують такі комунальні підприємства:

- для забезпечення життєдіяльності: «МіськШЕУ», «Міськсвітло», «Теплотранссервіс», спецзаклад «Спецкомбінат-ритуальна служба», «Трест зеленого господарства», КМВП «Дезинфекція», Комунтранс КАТП 1728, Рівненське ДКАП №1728, УКБ міськвиконкому;

- для задоволення життєвих потреб: «Рівнеелектроавтотранс», до десятка ЖКП;

- для забезпечення соціального розвитку та підвищення культурного потенціалу: ДКП «Міське об’єднання парків культури та відпочинку», редакція газети «Сім днів», Рівненський зоопарк.

Але є підприємства, функціонування яких, точніше їх унікальна функція в життєзабезпеченні міста викликає багато запитань. Посудіть самі, яке виключне комунальне замовлення покладається громадою міста на комунальні підприємства КП «Рівненський архбуднагляд», КП "Графос", КП "Топогеодезичне бюро», КП «Рівнетранспорт», КП «Автокомфорт»?

Хіба їх функції не можуть виконувати існуючі управління міськвиконкому та вже існуючі комунальні підприємства? Навіщо дублювати випуск робіт і послуг, які в достатній кількості виробляють підприємства Рівного? Та ще й створювати комунальні підприємства за рахунок міста і його мешканців, - пише у своєму блозі Людмила Туровська, генеральний директор «Компанії "Експерт-Рівне", депутат Рівненської міської ради.

ЧИТАТИ ДАЛІ





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ