Ми у Facebook
17.08.2014, 17:55

Рівненська студентка об’їхала навколо світу

24-річна Ольга Деяк родом із закарпатського села Золотарево Хустського району. За останні кілька років відвідала десятки країн, сотні міст на різних континентах світу. Побувала в Ісландії, Гватемалі, Таїланді, на Алясці, в Парижі, у Лондоні, засмагала на безлюдних пляжах.
Задалася ціллю побачити увесь світ Ольга, ще навчаючись у МЕГУ ім. академіка Дем'янчука у Рівному. Не раз говорила у колі друзів, що мріє сісти у поїзд та їхати назустріч пригодам. І якщо у її однокурсників ці слова викликали посмішку, активна та життєрадісна студентка-журналістка була впевнена, що її бажання подорожувати обов'язково здійсниться.

Спершу відвідала Угорщину, де навчалася за спільною з Рівненським вишем програмою співпраці. Потім - Польщу. Не відмовилася від пропозиції стажуватися на гірськолижному курорті «Буковель». Зароблені кошти без вагань витратила на поїздку Європою. Звідти додому повернулася не тільки з неймовірними враженнями, а ще з більшим бажанням побачити світ.

Переселенка з Луганська: "Мені соромно, що говорю російською"

Коли почула про можливість працювати на круїзному лайнері, захопилася цією ідеєю. Відшукала у Рівному туристичне агентство, яке співпрацює з тими, хто підбирає персонал для роботи на кораблях. Тут отримала консультації та допомогу на оформлення документів, головний з яких - паспорт моряка. Співбесіду Ольга проходила по Інтернету англійською мовою. А вже невдовзі їй прийшло запрошення на першу морську подорож. Квиток, аби дістатися у місце посадки на корабель, купувала за власний кошт. Та ці витрати компенсували по приїзду.

- Це не корабель, а ціле містечко, - каже. - Раніше я такі тільки в кіно бачила. Тут і ресторани, і магазини, і навіть щовечора окрема розважальна програма. Обслуговуючого персоналу дуже багато. Є фотограф, артисти... Я працювала офіціанткою. У вільний час - фотографом. Бо не зафіксувати на камеру усю ту красу просто неможливо! Найдовше перебували в морях та океанах три дні поспіль. А коли корабель прибував до місця призначення, мали вільний час. Ходили на екскурсії, знайомилися з новими культурами, людьми, відвідували найвизначніші пам'ятки, найкрасивіші місця.

На островах людоїдів довго не лишалися

- Але не подумайте, що все так просто, - додає Оля. - Бо інколи, провівши по дванадцять годин на ногах, так втомлювалися, що на активний відпочинок не вистачало сил. Особливо тяжко було під кінець подорожі (контракт на роботу в круїзі підписується на термін від шести місяців - авт.), коли організм остаточно виснажується. Крім того, впливає на самопочуття постійна зміна клімату. У декого навіть проявлялася морська хвороба... Все ж позитивні емоції лікують.



Життєва історія - “Нехай нікому не дістанеться!”

Об'їздила Ольга Євразію, Америку, Австралію. Дивувалася блакиті водойм та красі природи Ісландії, водоспадам Гватемали, каталася на слонах у Таїланді та на запряжених у сани собаках на Алясці, вечеряла неподалік Ейфелевої вежі у Парижі, чула звуки Біг Бена у Лондоні... Засмагала на безлюдних пляжах та куштувала смажених комах. Побувала на островах, де неофіційно існує людоїдство. Це був єдиний випадок, коли екскурсовод порадила не відходити ні на хвилину один від одного і не лишатися надовго на суші. Захоплювалася побаченим і разом з тим розчаровувалася. Бо всюди спостерігала поєднання безмірного багатства й непроглядної бідності. «Особливо, - каже, - відчувається це в Індії, де зовсім немає середнього класу».

Вирушала у плавання Ольга тричі. Щоразу іншими маршрутами. Кожного разу по приїзду обіцяє собі, що зробить паузу у морських подорожах. Та погляне на глобус, де є незвідані для неї місця, - і знову пакує валізи.

За матеріалами: visnyk.lutsk.ua





На правах реклами