Ми у Facebook
12.08.2014, 19:14

У Рівненській міській раді запахло земельним скандалом

Скандальні історії з махінацією навколо землі по вулиці 16 Липня та справа "депутатів садоводів", схоже, нічому не навчила міських обранців. І після невеликої паузи вони знову взялися за старе.
Остап Бендер знав усього лиш 40 способів, як законно відібрати гроші і власність. Українські чиновники і депутати вже давно переплюнули "великого комбінатора" у таланті законного шахрайства і збагачення. Якби розумові ресурси, які витрачаються на придумування різних схем лише в межах Рівного направити на благо людей, наше місто було б європейським не лише на словах і у мріях.

Земельна МІСТЕРія

Історія бере свій початок ще 29 липня 2004 року. У ті часи, як любить говорити наш міський голова Володимир Хомко, коли він ще не був мером, а більшість нинішніх депутатів не займали місця в сесійній залі. Однак і тоді, десять років тому, діяли ті ж принципи і негласні правила. Які й дозволили зареєструвати договір оренди №555 на земельні ділянки, площами 218 м2 та 229 м2 по вулиці Пересопницька. Нікого не зупинило тоді те, що одна земельна ділянка – це вузька смуга клумби, а інша – частина двору житлового будинку. Не зупинило навіть те, що на обох ділянках розташовані комунікації життєзабезпечення навколишніх будинків. Бажання орендатора, а саме ППФ "Альянс – Вест", яким керує Валерій Костюк, виявились важливішими за інтереси і безпеку громади.


Клумба, яка повинна була бути впорядкована "Альянс-Вест" за десятирічним договором оренди

Попри те, що земля була надана в оренду, будівництво на ній так і не відбулось у запланованих масштабах. Обмежилось все незаконним наданням землі в суборенду під три кіоски. І справа зовсім не в тому, що орендар передумав будуватись, просто час від часу ці земельні ділянки ставали театром протистояння.

У Рівненській міській раді пропонують зменшити кількість депутатів

Так у 2008 році, коли вже ось-ось будівництво мало розпочатись – проти виступив заступник міського голови Сергій Васильчук. Це викликало ціле протистояння зама мера з Костюком. Автор цих рядків й сам волею долі опинився втягнутим у конфлікт. Я добре пам'ятаю емоційні телефонні дзвінки пана Костюка з "розборками". Бо в одному з матеріалів була цитата Васильчука із прес-конференції, де чиновник назвав прізвисько, під яким у Рівному був відомий керівник ППФ "Альянс – Вест" у "лихі дев'яності".

Будівництво тоді не розпочалось і скандал ущух.


Двір будинку, який був в оренді в "Альянс-Вест". І який хочуть знову віддати на 10 років

Вдруге він розгорівся чотири роки тому, коли мешканці житлового будинку вирішили впорядкувати власне подвір'я: огородити, посадити дерева, встановити лавочки. Бажання цілком природне, з огляду на те, що будинок знаходиться біля базару. А торговці та нічна "публіка", яка часто в темну пору вештається в районі продовольчого ринку, перетворили двір на щось середнє між смітником і "випаленою землею". Однак проти такої ініціативи мешканців виступив орендар. І це попри те, що "благоустрій території" у нього був прописаний в договорі оренди.

Тоді на захист інтересів мешканців стала депутат Рівнеради Людмила Туровська. Після серії судів, скандалів, погроз і протистоянь, справа вирішилась на користь мешканців. В 2012 році мешканці будинку №6 по вул. Полуботка вибороли своє право в суді і нарешті отримали можливість користатись своєю дворовою територією.

Двір був приведений в порядок силами мешканців. Здавалось, конфлікт вирішено. Тим більше, що десятилітній строк оренди спливав 29 липня 2014 року. Але виявилось, що це не кінець, а початок нового протистояння. Точніше – спроби зманіпулювати, чи, кажучи народною мовою, – роздєрибанити.


Свій двір мешканці будинку відвоювали в судах і впорядкували власними силами

"Ні" – означає "Так", але пізніше

Наприкінці лютого, коли на столичному Майдані ще не згасли палаючі шини, а Україна оплакувала загиблих героїв Небесної сотні, у Рівненському міськвиконкомі отримали листа. Ним орендар, в особі директора ППФ "Альянс – Вест" Костюка, повідомляв міського голову Володимира Хомка про своє бажання на продовження терміну дії договору земельних ділянок знову на 10 років.

Здавалося б, все просто: депутати Рівненської міської ради мали б розглянути це питання на сесії і ухвалити рішення. Однак насправді починається цікава багатоходівка, яку запускає хтось з владних чиновників міста. У березні і квітні управління земельних відносин надсилає Орендарю два дивні листи про те, що неможливо "розглянути питання щодо поновлення договору оренди", бо Орендар не надав "відповідну документацію".

14 серпня відбудеться сесія Рівненської міської ради

Вам може здатися, що цими листами управління земельних відносин відмовило ППФ "Альянс – Вест". А от і ні. Насправді був запущений механізм затягування часу, який, до речі, грає на боці "Альянс – Вест". Щоб було зрозуміліше, поясню: у статті 33 Закону України "Про оренду землі" говориться, що "у разі, якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором".

Тобто замість того, щоб у березні, квітні, травні чи червні розглянути питання на сесії Рівнеради, пану Костюку створюють можливість продовжити договір АВТОМАТИЧНО. Однак, чи то хтось помітив махінацію, чи то для того, щоб "зберегти лице", питання все ж виноситься на сесію міської ради, яка відбудеться цього тижня.

Зірвати не можна голосувати

У цьому вислові важливо те, де депутати поставлять кому. Але судячи з проекту рішення, який вдалося отримати, голосувати депутати не збираються. Справа в тому, що від номера в порядку денному, до формулювання самого питання, все вказує на те, що ділянки збираються віддати пану Костюку ще на 10 років в оренду.

Судіть самі. Питання виноситься на останню можливу сесію, перед тим моментом (29 серпня), коли договір продовжиться автоматично. При цьому в порядку денному воно ставиться аж під номером 79. Тобто має всі шанси бути перенесеним на наступне пленарне засідання, дату якого ще не призначено. І щось мені підказує, що це вже буде після 29 серпня.

Для збільшення - натисніть














Саме формулювання питання теж викликає подив. Зазвичай, у проекті рішення написано "НАДАТИ право поновлення договору оренди...". І депутати голосують "за" чи "проти". Однак в цьому випадку в проекті рішення чомусь написано " ВІДМОВИТИ приватному підприємству фірмі "Альянс – Вест" в поновленні договору оренди земельних ділянок...". Тобто, щоб відмовити, депутати мають голосувати "за". Там де зазвичай голосували "проти". Випадковість?

І на останок. Як розповіло джерело на умовах анонімності, у цьому питанні замішані чималі фінанси, які вже знайшли свої конкретних власників. Сесія Рівненської міської ради скоріш за все просто не відбудеться. У сесійній залі просто не набереться потрібної кількості депутатів. А наступна сесія відбудеться... Правильно: вже після 29 серпня, коли договір оренди на землю біля продуктового ринку буде продовжено автоматично.

Однак, якщо чудо все таки станеться, і депутатів в сесійній залі набереться достатньо, щоб проводити засідання. Тоді, як розповіло поінформоване джерело, "зацікавлені" депутати будуть "включати ділового або дурачка". Поясню для необізнаних, що це означає. Якщо потрібно, щоб питання не набрало потрібної кількості голосів (у даному випадку 28) то депутати починають виходити порозмовляти по телефону, на перекур, дати коментар журналістам, в туалет тощо. А потім з квадратними очима запевняти, що "я ж за, просто мене в той момент не було в залі...". Погодьтесь, хороший засіб "заробити" і не засвітитись.

Невтаємниченим у кулуарні справи Рівненської міськради буде цікаво дізнатись, що насправді, щоб вирішити питання в сесійній залі треба згода кількох депутатів, яким підконтрольні різні групи впливу. Це і Юрій Запорожець – керівник групи, яка відкололась свого часу від "Батьківщини" через скандал навколо виділення "садових ділянок". І, власне, голова самої фракції "Батьківщина" Олександр Курсик. Сергій Васильчук, на якого орієнтуються депутати з колишніх "Нашої України", "Народної партії" і "Фронту змін". Юрій Сідлецький, який після відходу від політики Олексія Губанова, контролює голоси депутатів від екс-Партії регіонів. Олексій Бучинський, котрий хоч вже й не є депутатом Рівнеради, однак все одно має великий вплив на міських обранців від "Свободи".

Ну, й жодне рішення не пройде у сесійній залі без "благословіння" міського голови Володимира Хомка, який окрім контролю над промерською депутатською групою має значний вплив на інші групи.

Тобто при бажанні можна з точністю до "напевне" знати, хто ж отримав моральний і не тільки зиск від того, що Рівненська міська рада не встигла / не змогла розглянути це цікаве земельне питання. Так що запасаємось попкорном і готуємося спостерігати виставу та заносити у список дійових осіб.






На правах реклами