Ми у Facebook
14.08.2014, 15:46

Як рівняни відзначають свято Маковія (Першого Спаса): фото з богослужіння

14 серпня православні християни відзначають день семи мучеників Маковеїв. По всій країні відбуваються урочисті богослужіння. Рівняни теж відвідали храми міста.
Маковія – народна назва православного свята Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього, або Свято Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці. Свято полягає у відзначенні дати перенесення з імператорського палацу (Візантія) до храму Софії частини хреста Господнього, що збереглася.

14 серпня - солодкий празник Маковія

Цього дня у храмах України освячують мед, квіти та мак. За словами старожилів, макові голівки, освячені на Маковія, у селах розкидали кругом хлівів з худобою, при чому неодмінно клали біля корови, щоб відьма часом молока не крала чи хворобу не наслала. Ще декілька рослин треба було залишити коло хати, тоді вороги минають, а нечисть десятою дорогою дім обходить. Де-не-де на наших землях простежується обряд долучення до маковіївського букетика квасолі чи гороху, качанів молодої кукурудзи, часом навіть зеленого кропу. Додавали також колоски жита. Подекуди освячували й невеличкі снопи.



Рівняни у соціальних мережах діляться світлинами з ранкового святкового богослужіння.





Фото зі сторінки Галини Данильчук у фейсбук





На правах реклами