Ми у Facebook
19.08.2014, 17:30

Їстівні квіти - модний тренд у сучасній кулінарії

Виявляється, пелюстки багатьох квіток не тільки красиві та запашні, а й їстівні, смачні та навіть корисні! До вашої уваги — 10 квітів, які з успіхом використовуються для приготування і оформлення різноманітних страв.
Квіти у кулінарії використовують вже не перше тисячоліття. І не лише для прикрашання страв на вишуканих святкових столах, а й у повсякденних салатах і напоях. Свіжозірвані пелюстки та пуп'янки деяких квіток можна з успіхом застосовувати для приготування джемів та сиропів, чаїв та маринадів. Останніми роками пелюстки понад 45 видів квітів – модний тренд не тільки у високій кулінарії, а й у багатьох любителів здорової натуральної їжі.

До вашої уваги — ТОП-10 квітів, які з успіхом використовуються у гастрономії та кондитерській справі, і не тільки в ресторанах високої кухні, а й вдома.


Нагідки або календула (Calendula officinalis)

Багаті на каротин дрібні пелюсточки жовтогарячого кольору у багатьох країнах додають перед подачею на стіл до сирів, м'ясних та рибних страв, макаронних виробів та рису, відварної риби а також як наповнювач для сирного крему та вершкового масла, чудово виглядають у салатах і просто на бутербродах.


Герань або пеларгонія (Pelargonium species)

Багато хто полюбляє чай з липового цвіту чи гібіскуса (каркаде або суданська троянда). А чи пробували додавати у чай пелюстки пеларгонії, яка у багатьох росте на балконах і підвіконнях? Квітами та пелюстками герані можна посипати різноманітні десерти, використовувати їх у різноманітних прохолоджувальних напоях та коктейлях, заморожувати у кубиках льоду, використовувати для ароматизації тушкованих та запечених яблук і груш. Зацукровані пелюстки герані також застосовують кондитери для прикрашання десертів, тортів та тістечок.

В ежедневном меню должны быть разноцветные овощи-фрукты


Лаванда (Lavandula angustifolia)

Фіолетові квітки лаванди чудово виглядають у бокалі шампанського, додають пікантності і аромату сосни та кедру шоколадним десертам, тортам і тістечкам (капкейкам), доречні у шербетах та морозиві. Можна використовувати у різних м'ясних стравах та соусах. Один з обов'язкових складників суміші спецій “прованські трави”. Головне - не переборщити, бо смак страви нагадуватиме лавандове мило чи шампунь.

Дачные вкусности. Мятное настроение в зимний вечер


Бурачник або огіркова трава (Borago officinalis)

Ці квітки блакитно-волошкового кольору у формі зірочок, які ростуть на наших городах, широко використовуються у багатьох країнах. У нас чомусь лише додають листя, що має смак свіжих огірків, у холодні супи і весняні окрошки. А квітки бурачника можна додавати у різноманітні лимонади, пунші, коктейлі на основі джину, у фруктові шербети, ними прикрашають торти, сирні запіканки і чизкейки. Блакитні зірочки можна заморозити у кубиках льоду.


Настурції (Tropaeolum majus)

Спробуйте скуштувати яскраво-оранжеву квітку настурції. У неї неймовірний аромат і легкий присмак перцю та пряний післясмак. Цілі квітки настурції дуже популярні не тільки на батьківщині у Мексиці, а й у світовій гастрономії. Їх додають до різноманітних салатів, сирів, відкритих запіканок та бутербродів, холодних закусок. До речі, настурція повністю їстівна рослина. Паростки додають у салати, а пуп'янки маринують замість каперсів.


Троянди (Rosa species)

Прекрасні на вигляд і ніжно-оксамитовими на смак пелюстками можна оздоблювати морозиво, десерти, салати, вони чудово дивляться у кубиках льду і коктейлях на основі шампанського. А сиропи, варення та лікери з тояндових пелюсток - фірмові "фішки" справжніх господинь. Зацукровані пелюстки — чудова окраса романтичних тортів та святкових десертів. Їстівні практично всі види дикоростучої троянди та шипшини.


Фіалки (Viola odorata)

Зацукровані квітки лісових фіалок та віол (братиків) - улюблений десерт середньовічних європейських королев і принцес. І сьогодні ароматні віоли - чудова прикраса для зелених салатів, фруктових і кремових десертів, різноманітних прохолоджувальних напоїв та навіть кави з молоком. Їх можна заморожувати у кубиках льоду для пуншів та коктейлів. Чудовий варіант — жменю квіток змішати з 100 г рідкого меду і пригостити гостей через кілька тижнів фіалковим медом! Або просто додати жменю фіалок для аромату у цукерничку з цукром й залишити на тиждень.

Як створити квітник на балконі [+ПОРАДИ]


Маргаритки (Tagetes species)

Виявляється, маленькими пелюстками маргариток можна посипати салати, бутерброди, варені овочі, рис та інші гарніри, використовувати як наповнювачі для вершкового масла. А ми в дитинстві їх збирали на галявинах і з острахом куштували на смак, як і більшість згаданих вище квітів )


Квіти кабачків та гарбузів

Великі жовті квітки кабачків, гарбузів, патисонів, цукіні — одні з наймачніших. Жіночі квітки швидко вянуть, утворюючи завязь плода, а чоловічі залишаються свіжими досить довго. Їх їдять сирими, додають у салати, фарширують різними начинками, смажать у клярі. Неймовірна екзотика для нас і смакота!


Гладіолуси (Gladіolus)

Виявляється, свіжі пелюстки гладіолусів можна фарширувати (чудова ідея для фуршетів!) і додавати у різноманітні овочеві й листкові салати. Смак тонкий та ніжний. Але перед використанням обов'язково видаліть тичинки та маточки і промийте!

ТОП-5 самых полезных лечебных растений в летнюю жару +ФОТО


Як зацукрити квітки та пелюстки

Зібрані у чистому місці квіти акуратно промийте у посуді з водою і обсушіть на серветці. Легко збийте яєчний білок і тонким пензликом повністю змастіть пелюстки або цілі квітки чи пуп'янки. Потім посипте через чайне ситечко цукровою пудрою. Струсніть зайву пудру і висушіть на серветці. Цілі троянди обв'яжіть ниткою навколо стебла і підвісьте квіткою донизу, щоб не пом'яти пелюстки й зберегти форму квітки.





На правах реклами