Ми у Facebook
21.08.2014, 14:28

Не всі українські роботодавці планують знижувати зарплати, - опитування

Незважаючи на непрості економічні умови, половина українських компаній може утримувати зарплату підлеглих на стабільному рівні. Здебільшого це вдається невеликим та середнім підприємствам. Такі дані отримані під час опитування Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.
Більшість українських роботодавців (68%) не знижують і не планують знижувати зарплату своїм співробітникам. Решта зрізали рівень оплати в середньому на 15-20%. Затримки з виплатами зарплати спостерігаються в кожній третій компанії. Переважна більшість роботодавців виплачують зарплату в гривнях без прив’язки до іноземних валют, зазначають експерти hh.ua.

Що відбувається на ринку праці Рівненщини

Четверта частина українських компаній вдалася до зниження доходів своїх співробітників. 10% опитаних роботодавців кажуть про тотальне зниження зарплати, ще 13% — про те, що довелося зрізати не саму зарплату, а додаткові виплати, наприклад, бонуси і премії.

Однак, незважаючи на непрості економічні умови, половина українських компаній може утримувати зарплату підлеглих на стабільному рівні, а кожен десятий роботодавець навіть зміг підвищити виплати своїм співробітникам.



Уникнути зниження зарплати частіше вдається невеликим компаніям. Так, серед тих, в кого нема необхідності «зрізати» зарплату, 65% компаній, де працює не більше 50 осіб, 55% таких, в яких не більше 100 співробітників. А ось у компаніях, де працює більше сотні осіб, цей показник уже не вищий 40%. Також саме невеликі й середні компанії частіше дозволяють собі підвищити зарплату співробітникам навіть у теперішніх непростих умовах.

Робота у Рівному: свіжі оголошення

У цей непростий для економіки період краще, ніж інші, почувають себе роботодавці ІТ-сфери. Тут найвищий відсоток тих, хто не змінював зарплату своїм співробітникам (60%) або навіть підвищив виплати (29%). Про зниження зарплат найчастіше кажуть роботодавці у сфері будівництва, в готельно-ресторанному бізнесі, у транспортній сфері й банківському секторі.

Також більшість українських роботодавців досить оптимістично налаштовані щодо своїх перспектив. Більшість (56%) планують зберегти зарплату на поточному рівні, ще 8% навіть сподіваються збільшити дохід своїх співробітників, і тільки 7% роботодавців кажуть про те, що, швидше за все, зарплату необхідно буде скорочувати. Третина компаній в поточних обставинах просто не можуть робити прогнозів щодо своєї зарплатної політики.

Чим більша компанія, тим більше шансів, що перегляд зарплати в менший бік усе ж відбудеться.



Також майбутнє зниження зарплат, швидше за все, зачепить ті професійні сфери, де вже активно виявляються кризові явища: маркетинг, готельно-ресторанний бізнес, нерухомість і будівництво, можливо, сферу послуг. Підвищувати зарплату частіше, ніж у інших профсферах, планують у галузі інформаційних технологій і в сфері торгівлі.

20 самых перспективных профессий будущего

Тим часом, навіть ті компанії, які вже пішли на зниження доходів своїх співробітників, робили це нерадикально, констатують фахівці Міжнародного кадрового порталу [/url]]HeadHunter Україна. Половина з тих, кому довелося знизити зарплати, знизили їх не більше ніж на 20%. Ще четверта частина компаній зрізали зарплату співробітникам на 20-30%. І тільки 17% із тих, хто вимушений скорочувати зарплати, зменшили заробіток своїх співробітників більш ніж на 30%.

5 способов стать незаменимым работником

Дані були отримані в результаті опитування зареєстрованих користувачів сайту hh.ua, проведеного в липні 2014 року. В опитуванні брали участь 448 роботодавців і власників компаній із різних регіонів України.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ