Ми у Facebook
29.08.2018, 08:00

29 серпня - Третій Спас

29 серпня у народі називають післясвятом Успіння, Третім літнім Спасом, або Спасом на полотні. Остання назва походить від назви церковного свята, що відзначається 29 серпня, - перенесення з Едеси до Константинополя Нерукотворного образу Ісуса Христа.
Свято пов'язане з переказом про те, як тяжко хворий цар Едеси Авгар, почувши про Ісуса Христа, послав до нього свого художника з листом, де прохав вилікувати його. Художник кілька разів намагався змалювати Ісуса, але йому це не вдалося...

Тоді Ісус, побачивши таке, взяв вчетверо складене полотно і вмившись, витерся ним. На полотні відбилося його зображення, яке і передали Авгарові. Цар, отримавши полотно, одужав і з того часу Нерукотворний образ зберігався в Едесі.

У Х сторіччі грецький імператор викупив його та перевіз до Константинополя. Проте пізніше Нерукотворний Образ зник, і дотепер його так і не знайшли.



В Україні на Третього Спаса колись випікали з нового врожаю хліб, пиріжки, печиво, пригощали ними родичів і сусідів, вихваляючись новим врожаєм. А ще вірили, що якраз цього дня у вирій відлітають ластівки. І підмічали: якщо цього дня відлітають журавлі – до ранньої зими.



28 серпня - Свято Успіння Пресвятої Богородиці

Також за церковним календарем 29 серпня вшановують мученика Діоміда лікаря, 33-и Палестинських мученики і преподобного Херимона Єгипетського.






На правах реклами