Ми у Facebook
31.08.2014, 16:30

Вибори-2014: хто з Рівненщини піде до Верховної Ради? [ЧАСТИНА 3]

OGO.ua аналізує можливу розстановку сил на позачергових виборах до Верховної Ради 26 жовтня у Рівненській області. У першій частині дослідження йшлося про передумови виборів та списки політичних партій. Нині ж говоримо про імовірних кандидатів у мажоритарних округах Рівненщини.
Округ № 154: битва титанів

Виборці 154 виборчого округу, жителі міста Дубно, Демидівського, Дубенського, Здолбунівського, Млинівського та Радивилівського районів, у 2012 році обрали депутатом на той час опозиціонера Валентина Королюка, за нього проголосували понад 38 відсотків виборців. Самовисуванець Данило Корилкевич, який у значної частини виборців асоціювався з владою, що й спричинило його програш, прийшов до фінішу другим, маючи 27,5 відсотків голосів. Третє місце і трошки більше 16 відсотків тоді мав бізнесмен-аграрій, самовисуванець Сергій Костючко.

Подейкують, ситуація на окрузі тоді вийшла неоднозначна: тодішнє обласне керівництво, мовляв, підтримувало не голову Дубенської райдержадміністрації Корилкевича, а самовисуванця Костючка. (А, можливо, й не надто заважало Королюку). Амбітний Корилкевич образився і на тих, хто обіцяв підтримку, але не підтримав, і на виборців, які не оцінили масштабів його благодійності, і на свою команду. Невдовзі після виборів він пішов і з влади, і з політики.

Проте, не виключено, що політичну естафету батька може підхопити його син. Президент Української асоціації вапняної промисловості, член Наглядової ради групи компаній “Монстера” Михайло Корилкевич — обличчя нове для політичної Рівненщини. (Хоча завсідники Фейсбуку не могли не помітити останнім часом його активності в соцмережах). На його боці — молодість, енергія, гроші і команда. Відоме прізвище — для когось плюс, для когось — навпаки. А мінус — складність “розкрутки” за два місяці виборчих перегонів. Хоча як старт у політиці — чому б і ні?! Принаймні про фонд “Любіть Україну”, заснований у 2012-му Корилкевичем-старшим, останнім часом знову стало чути.

Не з 100%, але з 99% впевненості можна заявити про те, що діючий народний депутат від цього округу Валентин Королюк знову візьме участь у передвиборчій гонці. Не дарма ж він стільки років прагнув здобути титул нардепа, щоб знову за нього не поборотися. По суті, Королюк йшов до свого депутатства 10 років — з 2002-го, коли змінив Віктора Данилова на посаді голови обласної організації Народного Руху України. Після такого “забігу на довгу дистанцію” так просто не зупинишся.

Кандидатом від блоку Порошенка в цьому окрузі міг би стати уродженець Демидівки, кандидат у депутати облради від Демидівщині на проміжних виборах-2013 Анатолій Сидорук. Директор рівненської фірми “Вільха”, що займається виготовленням виробів із дерева, він був одним із активістів рівненського Майдану, очолював страйковий комітет, а під час президентських перегонів був заступником керівника обласного виборчого штабу Петра Порошенка. Про Анатолія Сидорука говорили як про потенційного кандидата на посаду голови Рівненської облдержадміністрації. А також — характеризують його як людину, здатну вести діалог з місцевими політиками, домовлятися, слухати співрозмовника. Подейкують, ще навесні він цікавився в декого з місцевих політиків, яким вони бачать своє місце в новій владі після перемоги Порошенка...

Утім, суттєво “сплутати карти” на Дубенському окрузі може поява тут одного політичного “важковаговика”. За останньою інформацією, кандидатом від “Блоку Петра Порошенка” в окрузі № 154 затверджений... екс-голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук. Останнім часом про нього більше говорили як про імовірного кандидата в нардепи за списком — чи то “УДАРу”, чи то “Солідарності”. “Сватали” на посаду голови відразу двох облдержадміністрацій — Рівненської і Київської. Говорили, що Матчук налаштований робити політичну кар'єру в столиці — наприклад, ставши одним із членів уряду... Нині ж ситуація може повернутись по-іншому, і Віктор Йосипович муситиме знову зануритись у до болі знайому йому рівненську політику.

“Сильну Україну” Сергія Тігіпка на окрузі може представити начальник Державної екологічної інспекції в Рівненській області Петро Колодич. Можливо, ви мало знаєте про цю людину. Між тим, він є депутатом облради (обраний за списком Партії регіонів). На виборах-2012 офіційно представляв ПР на окрузі, де реально на підтримку влади скоріше розраховували Корилкевич і Костючко. Невдовзі перед виборами свою кандидатуру зняв. А нещодавно активізувався в соцмережах. Чимало рівненських ЗМІ, приміром, облетіла інформація про загибель риби в Усті, яку активно взялись розслідувати рівненські екологи...

До всього цього варто додати, що бажання позмагатись за мандат нардепа в цьому окрузі висловлював ще один вихідець із “Батьківщини”, а нині — позафракційний депутат облради Богдан Файфура. Підприємець у будівельній сфері, під час подій Майдану він був доволі активним у облрадівських дискусіях, а після Майдану очолив спеціально створену комісію облради з питань будівництва. Подейкують, що його обрання було однією з вимог... екс-регіоналів, так само як бюджетна комісія облради — для Михайла Кривка. Так чи інакше, оцінюючи передвиборні “розклади” на окрузі не можна не відкидати ще одного політичного гравця з амбіціями. Як і повернення до боротьби за депутатський мандат Сергія Костючка, який у 2012-му прийшов до фінішу третім.

Вибори-2014: хто з Рівненщини піде до Верховної Ради? [ЧАСТИНА 2]

Округ № 155: чи злетить Сорока вдруге?

У 2012 році напруженою видалась ситуація в 155 окрузі. Це Кузнецовськ, Володимирецький, Зарічненський, Дубровицький та Рокитнівський райони. Тоді опозиціонера Сергія Кошина, екс-нардепа від “Батьківщини”, обігнав регіонал Микола Сорока. Третім із результатом у 15 з половиною відсотків був самовисуванець Василь Яніцький.

Подейкують, результат виборів на окрузі, де голоси підраховували чи не найдовше, вирішили два фактори. Перший — протоколи з кількох великих дільниць не чужого регіоналам Рокитнівського району, які надійшли у вирішальний момент. Друге — давнє знайомство Миколи Сороки і нардепа від “Батьківщини” Олександра Абдулліна, людиною якого вважають Сергія Кошина.

Можна скільки завгодно сумніватись у “чистоті результату” виборів-2012 в цьому окрузі, але, кажуть, що, попри своє минуле «регіонала», нардеп Микола Сорока не полишає надій продовжити свою роботу у Верховній раді. Питання в тому, що після революційних подій та краху Партії регіонів Миколі Сороці буде значно важче знайти підтримку у свого електорату на Поліссі. Адже там хоч і традиційно голосують за регіоналів більше, ніж в інших районах області, але ж від подій і настроїв у країні не зовсім відірвані... Можливо, Микола Сорока спробує піти як самовисуванець або під прапором іншої політичної сили.

Про тодішнього самовисуванця, а нині представника «Солідарності» Василя Яніцького можна прочитати чимало. Не випадково, напевно, з’явилися його сторінки у соціальних мережах, а також піарять його персональний сайт як громадського діяча та правозахисника. Напевно, про фонд Яніцького «Наш край» ми почуємо ще не раз, адже саме через його діяльність він буде просувати частину своєї політичної реклами під час майбутніх виборів. Так чи інакше, уродженець Зарічненщини, столичний юрист Василь Яніцький без сумнів візьме участь у виборах-2014 на цьому окрузі.

Хто представить в окрузі № 155 “Батьківщину” - ще не відомо, але не виключено, що знову ж таки Сергій Кошин. У такому разі основна боротьба розгорнеться не між Кошиним і Сорокою, як два роки тому, а між Кошиним і Яніцьким.

Вибори-2014: хто з Рівненщини піде до Верховної Ради? [ЧАСТИНА 1]

Округ № 156: Микола проти Миколи

До складу округу № 156 входять Костопільський, Березнівський та Сарененський райони. Зараз нардепом від цього округу є голова Рівненської обласної організації ВО “Батьківщина” Микола Кучерук. Імовірно, що очільник рівненської «Батьківщини», продовжуючи лінію своєї партії та підтримуючи Юлію Тимошенко, знову піде на вибори. У 2012 році всього кілька відсотків до перемоги не вистачило його тодішньому конкуренту, нині - голові Федерації профспілок Рівненщини Миколі Шершуну. Його активність та послідовність у політичній діяльності вказують на те, що вірогідність побачити прізвище Шершун у виборчому бюлетені досить велика. У політичних колах обговорюють те, що саме на цьому окрузі випливе ще один цікавий рівненський політик – Олександр Данильчук, який нині є першим заступником голови Рівненської облради. 2 квітня він феєрично повернувся в керівні органи облради. Тоді його було обрано першим заступником голови Рівненської обласної ради Михайла Кириллова. Цей факт свідчить про те, що Олександр Данильчук вміє пристосовуватися до подій, обставин, влади, саме тому і потрапляє у список потенційних нардепів від Рівненщини. Не виключено, що Данильчука висуне у нардепи президентська партія «Солідарність». Але таке рішення партії Порошенка багато хто сприйме як зраду Майдану та повернення до минулого. Адже “новим” політиком Олександра Данильчука, нардепа ще 1998-2002 років, точно не назвеш.

Цікаво, що раніше говорили і про намір балотуватись на цьому окрузі позафракційного депутата Рівненської облради Романа Іванісова. Його вважають близьким до Олександра Данильчука. Обидва стали депутатами облради за підтримки “Батьківщини”, обидва не чужі в бізнес-колах столиці. У випадку балотування Данильчука давнім знайомим, імовірно, доведеться якось узгодити свої наміри.

Існує версія, що ще одним кандидатом на цьому окрузі може стати голова Сарненської райдержадміністрації і колишній міський голова Сарн Сергій Євтушок. Нині він представляє “Батьківщину”, але, у випадку затвердження кандидатом від цієї політсили Миколи Кучерука, міг би піти під прапорами “Фронту змін” або іншої партії національно-демократичного спрямування.

У виборчих перегонах на 156 окрузі може взяти участь і колишній голова Сарненської районної ради Микола Добриднік. Свого часу він очолив райраду як представник “Батьківщини”, про сенс його участі у виборах-2012 в окрузі, де був офіційний кандидат від “Батьківщини”, можна лише здогадуватись, а нещодавно пан Микола активізувався в соцмережах — у реаліях 2014 року це явний показник готовності до виборів...





На правах реклами