Ми у Facebook
31.08.2014, 17:05

Розбудова Рівного: чому заважають відновлювати набережну Усті

Успішна будівельна компанія прагне збудувати для рівнян якісне та доступне за ціною житло в екологічно чистому місці, при цьому здійснивши благоустрій частини набережної в центрі Рівного. Але, як виявилось, це не всім до вподоби. Чому?
Рівень розвитку будівництва — своєрідний показник стану розвитку економіки в цілому. Будується місто — працює економіка, “крутяться” коліщата великого і складного господарського механізму, забезпечуючи кругообіг грошей, товарів і робочої сили. Адже завантаженість роботою підприємств будівельної галузі прямо зумовлює завантаженість і галузей суміжних. А отже, вогники підйомних кранів на новобудовах — це своєрідні маяки відбудови нової держави, комфортної і успішної, України, в якій прагнемо жити всі ми.

Після років простою і занепаду, після кризового колапсу будівельна галузь впродовж останніх років стало демонструє ознаки пожвавлення. Свідченням цьому — і вогники новобудов, і реклама на білбордах у місті: чи не кожен другий щит рекламує саме житло в новобудовах.

Здавалося б, тенденції — втішні. Проте, обнадійливість ця має й своєрідні “підводні камені”.

По-перше, будівельна галузь була і залишається однією з найбільш корумпованих. Хабарі часом відразу закладають у вартість квадратного метра житла. Чи не тому, до речі, в деяких компаній “квадрати” настільки дорогі?.. Але це так, до слова. Тут хотілося б сказати про інше: новачків на цьому ринку відразу прагнуть “віджати”. Особливо якщо новачки ці пропонують якісну альтернативу монополії кількох завсідників ринку. Тобто — будують якісно, швидко і доступно за ціною. Такий “трикутник” вдаряє по позиціях багаторічних монополістів. Вони ж бо давно змовились між собою тримати вартість квадратного метра на рівні, який забезпечував би їм надприбутки на порожньому місці. Ось тому і просять новачків “по-хорошому” піти з ринку. Спочатку. А потім — задіюють “чорний піар” з проплаченими “експертами”, “громадськими активістами” і навіть “непідкупними журналістами”.

"Набережний квартал": кому і навіщо вигідно "мочити" будівельну сенсацію Рівного?

А, по-друге, забудовники міста обирають лише зручні для себе майданчики. Тобто забудова ведеться здебільшого стихійно, без загального плану розвитку міста.

Між тим, із радянських часів у місті залишилось багато “спадщини”, що відверто руйнує образ Рівного як сучасного європейського міста. Про руїни стадіону “Авангард” тут пригадується чи не відразу ж. Але не будемо ятрити рани численним вболівальникам спорту, які ще добре пам'ятають, як трибуни стадіону ледь вміщали фанатів, які прийшли подивитись на матч рівненського “Вереса” з... київським “Динамо”. Нині така картина — щось середнє між дитячою казочкою і висмоктаною з пальця сенсацією, але ж було, було...

Занедбаний парк біля Палацу дітей та молоді, колишній парк Хрущова, – ще одне таке “більмо” в центрі міста. Здається, благоустрій торкався цієї території востаннє справді за часів того самого Хрущова.

Про річку, яка ділить місто навпіл, – окрема сумна тема. Так, наша маленька Устя – звісно, не Дніпро, як і Басів Кут – не озеро Синевир. Але ж маємо, як кажуть, те, що маємо, і водна артерія Рівного, якою б вона не була, – це наша, своя, рівненська річка. І хочеться прогулюватись біля неї з комфортом, аби око милувалось доглянутою територією і чистою річковою течією.

Між тим, відновлення набережної річки Устя в місті практично не ведеться. На папері в Рівному існує програма захисту малих річок, але за останні роки чи хтось бачив, аби бодай щось було зроблено для благоустрою прирічкової території?

Проте, не так давно у Рівному з'явились люди, які взялися облагородити річкову набережну. А їм – відразу почали вставляти палки в колеса.

«Ранковa кавa»: «Набережний квартал» - що всередині? [Фото+Відео]


У чому ж річ?


Зі сторони вулиці Кіквідзе на набережній Усті знаходився старий хлібозавод, що вже давно не експлуатувався за призначенням. Старезні будівлі колишнього харчопромівського виробництва повільно, але неухильно перетворювались на руїни. Руїни, придатні хіба що для зйомок кліпів у стилі “індастріал”або фільмів жахів. І це – в центрі міста, поряд із залізничним вокзалом, в 10 хвилинах пішки від майдану Незалежності.

Зрозуміло, що цій території потрібен був господар. І ініціативні люди знайшлись.
Забудовник, що вже добре відомий рівнянам за резонансним проектом “Набережний квартал” (нагадаємо, на розі вулиць Чорновола і Бандери завершується будівництво трисекційного 11-поверховго красеня-будинку), прийняв рішення про забудову цієї ділянки житловим комплексом “Ріверсайд”.

Реалізація цього амбітного проекту на місці колишнього хлібозаводу потребувало значних капіталовкладень, адже усі старі будівлі підприємства підлягають демонтажу. Але справа, безумовно, – того варта. Адже “Ріверсайд” стане унікальним для Рівного житловим комплексом.

У чому ж його унікальність?


Riverside, у перекладі з англійської, – це набережна. “РІВЕРСАЙД” по-рівненськи – це інноваційний проект для нашого міста: чи не вперше в самому центрі Рівного будується не просто будинок, а повноцінний житловий комплекс з власною інфраструктурою. Тут є все необхідне для затишного життя. Життя на березі річки, в злагоді з природою. І при чьому – поряд із благами цивілізації.

Квартал, що стане окрасою центру Рівного, розташований на березі річки Устя з облагородженою прибережною зоною. Для відпочинку вас та ваших сусідів по будинку тут будуть облаштовані спеціальні місця. Вийшов на двір – і відразу відчув себе ніби за містом. Хоча насправді в 5 хвилинах – готель “Мир”, поряд – загальноосвітня школа №21 і дитсадок, кафе і ресторани, банки і супермаркети... Поєднання сервісу і спокою в центрі міста, якісне житло за доступною ціною – ось що таке “РІВЕРСАЙД”.

Але у Рівному знайшлись люди, котрі не хочуть цього будівництва. І свої істинні мотиви такого небажання вони приховують за нібито захистом інтересів мешканців міста. Проводиться активні акції чорного PR задля того, щоб завадити вести це будівництво.
А все – тому, що “РІВЕРСАЙД”, як і “Набережний квартал”, створили нову ситуацію на ринку будівництва Рівного, ставши справжньою будівельною сенсацією. Так швидко, при цьому якісно і за доступною ціною в Рівному ще не будували! Хіба ж це може сподобатись конкурентам?

Зате сподобалось рівнянам – і нині вони, повіривши “Набережному кварталу” і на власні очі переконавшись у дотриманні забудовниками свого слова, нині дедалі активніше звертають увагу на “РІВЕРСАЙД”. Якісне сучасне житло в екологічно чистому куточку міста за доступною ціною впевнено знаходить нових і нових покупців.
А отже, вже незабаром, місто не просто прикрасить п'ятисекційна багатоповерхівка, зведена за сучасними технологіями. Поряд із нею облагородиться річкова набережна, а отже, на березі нашої Усті дихатиметься комфортніше і вільніше.





На правах реклами