Ми у Facebook
04.09.2014, 14:00

Коли копати картоплю?

Багатьох дачників-городників цікавить питання: коли цього року копати картоплю? До 10 вересня, як традиційно це роблять на Волині та Рівненщині, чи ще є час до осінніх дощів та холодів?
“Все залежить від термінів посадки картоплі навесні і від стану посадок на сьогоднішній день”, - каже науковий секретар Науково-дослідного інституту плодоовочівництва і картоплярства Олександр Васильєв.

Якщо картопля була посаджена на початку травня, то цього року середньоранні і середньостиглі сорти вже готові до збирання у другій декаді серпня. Якщо ви посадили картоплю пізно, наприкінці травня, то можна відкласти збір урожаю бульб до вересня, але знову ж таки в залежності від стану рослин, радить експерт.

Придивіться, чи пожовкло і зів'яло бадилля. За 7-10 днів до початку пожовтіння бадилля бульби перестають рости. У цей час досягається найвищий вміст крохмалю у картоплі, м’якоть дозріває, а шкірка набуває потрібної міцності, пише rivnist.in.ua.

Як правильно збирати урожай овочів [+ПОРАДИ]

Якщо бадилля всохло, то тримати картоплю в землі не має сенсу, особливо якщо почалися холодні роси і тумани. А якщо бадилля ще зелене й щоб швидше дозріла шкірка, його треба видалити за тиждень — десять днів до збирання картоплі.



Залишати бульби у землі після відмирання бадилля також не слід: вони втрачають у масі й можуть легко заразитись хворобами.

Яка буде осінь 2014: прогнози синоптиків та народні прикмети

А ще дуже важливо встигнути зібрати бульби, поки суха ясна погода й не почалися осінні дощі чи заморозки. Метеорологи й народні синоптики цього року обіцяють сильні дощі після 20 вересня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Лунный календарь дачника, садовода, огородника на сентябрь 2014






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ