Ми у Facebook
05.09.2014, 13:16

На Рівненщині були знайдені рештки 15 польських вояків

1 вересня, у 75 річницю початку Другої світової війни, міжнародною експедицією ДП «Рівненська старовина», ДП «Волинські старожитності» та Радою охорони пам’яті, боротьби та мучеництва була проведена ексгумація солдатів Війська Польського, що загинули у вересні 1939 року.
З історії ми пам’ятаємо, що у вересні 1939 року воїни загинули внаслідок радянського бомбардування на станції Гайки, нині село Гайки-Ситенські Радивилівського району Рівненської області.

В експедиції взяли участь як українські, так і польські спеціалісти. В ході досліджень було виявлено останки 15 вояків, укладених у дві невеликих могили, 5 осіб у могилі №1 та 10 у могилі №2. Поховані мали ознаки численних травм, отриманих очевидно при бомбардуванні. Вони були разом з військовою формою, про що свідчать численні знахідки ґудзиків, залишків військової форми, ременів та взуття. З особистих речей було виявлено люстерка, монети часів ІІ Речі Посполитої, католицькі хрестики та іконки, а також чотири особистих жетони, що маємо надію, дозволять встановити особи похованих.

Нажаль всі вони сильно короновані, що значно ускладнює роботу з цим важливим матеріалом. Триває робота з очистки виявлених матеріалів, а також антропологічне дослідження останків загиблих.

За інформацією прес-центру ДП "Волинські старожитності", "Рівненська старовина".





На правах реклами