Ми у Facebook
05.09.2014, 21:15

Якщо довго немає сексу

Чи справді це незвичайна ситуація? На жаль, ні. Подібне вже давно стало нормою для багатьох сімей. Основними причинами відсутності сексуальних стосунків у сім’ї люди в білих халатах називають стреси і постійну втому після напруженого робочого дня.
В Японії було проведене дослідження, результати якого неприємно здивували представників міністерства охорони здоров’я: майже третина японських чоловіків і жінок не живуть статевим життям. Тенденція одержала такий розмах, що уряд підозрює, що саме вона призвела до різкого падіння народжуваності в країні. Дослідники підкреслюють, що відсутність сексу спостерігається не тільки серед пар, стосунки яких зіпсувалися і які рухаються до розлучення, а й серед люблячих один одного чоловіків і дружин у міцних сім’ях.

Секс = кохання?


Буває так, що у подружжя немає регулярного сексу вже кілька років, а сім’я продовжує існувати і ніщо не веде до розладу. Виходить, для цієї пари секс сам по собі не такий важливий. Трапляється, що спокійно обходяться без сексу в звичайний час, але, вибираючись відпочити два рази в рік, улаштовують собі секс-марафон.
Секс у шлюбі буває вдалим, коли він не тільки і не стільки секс, а коли він уплетений у загальну канву взаємодії. Людям подобається разом бути, а ще вони можуть і приголубити один одного.
Якщо двоє гармонійно існують без сексу, виходить, їм важливі інші ознаки кохання: щиросердечне тепло, довіра, повага, ласка. Їм подобається поцілуватися при зустрічі, посидіти поруч перед телевізором, разом повечеряти. Ця думка багатьом може видатися крамольною, але, як не дивно, існує досить багато шлюбів, у яких взаємини саме такі.
Набагато гірше, якщо відсутність сексу стає проблемою, якщо через це псуються взаємини: коли партнери вважають, що сексуальні відносини — це ознака кохання. Немає сексу — немає кохання; ти мене не хочеш — отже, ти мене не кохаєш.

Як це буває


Коли людина незадоволена, вона починає шукати шляхи виходу із ситуації, найчастіше підсвідомо. Комусь це вдається краще, з найменшими втратами, хтось при цьому розвалює сім’ю, але немає нічого гірше, ніж бездіяльність.
Людина починає шукати щось, що за силою почуттів здатне замінити їй секс. Шукає і знаходить. Інколи скандали стають гарним замінником сексу. Люди одночасно випробують сильні почуття. А якщо скандал закінчується примиренням, то схема максимально схожа на статевий акт: спочатку збудження, потім розрядка. Інша справа, що емоції при скандалі негативні і це погано для людини в цілому, але для переживання близькості це неважливо: досить, щоб вони були сильними й одночасними.
Секс часто буває після скандалу як якесь продовження збудження, але це не той сексуальний потяг, що зближує. Секс сам по собі дружинам у такому шлюбі нецікавий.
Інший варіант стосунків: взаємна прихильність, ніжні почуття, але секс на стороні. Походи “наліво” — дуже розповсюджений варіант сімейних стосунків у такій ситуації. Це свого роду договір: у нас є загальні діти і загальний побут, ми допомагаємо один одному в складних ситуаціях, піклуємося, але якісь сексуальні відносини будуть здійснюватися з іншими людьми. Такі шлюби можуть бути дуже міцними і довго тривати — якщо це чесний і щирий договір і обоє внутрішньо приймають таку ситуацію. Але на практиці це трапляється нечасто, оскільки чоловік вважає, що для нього це правильно, а для дружини — ні. Для нього комфортніше мати жінку на стороні, а дружина, на його думку, повинна жити взагалі без сексу, працювати, займалася домом і дітьми.

Як з цим жити


Жінки важко переносять відсутність сексу при живому і цілком теплому партнері. Перші кілька днів, звичайно, на стінку лізуть всі і намагаються вирішити проблему в терміновому порядку, забуваючи про все інше. Але за стадією першою незмінно випливає стадія друга — звикання. Саме тоді і привчаєш своє тіло і себе саму до думки, що нічого не буде ні сьогодні ввечері, ні завтра вранці. Але й це — тільки півсправи.
Відсутність сексу вивільняє величезну кількість часу і сил. У такий момент потрібна активна діяльність як фізична, так й інтелектуальна. Тому лежання перед телевізором не підійде. Займіться тим, про що давно мріяли: підіть на курси з флористики або вишивання, займіться фігурою, тобто, займіться собою!

І дещо про сублімації


Кожен божеволіє по-своєму. Є потенційні трудоголічки, які весь свій нерозтрачений сексуальний запал перенесуть на роботу й активно розвивають кар’єру. “Бізнес-вумен 24 години на добу” — ось їхній образ. Але, на жаль, статистика до таких жінок невблаганна. Жінки, у яких постійне статеве життя, роблять кар’єру набагато вдаліше. Та ще й відрізняються м’якістю і лояльністю у веденні бізнесу, що ділові партнери цінують куди більше невмотивованої агресії.
Другий тип. Жінки розтрачують свою ласку на дітей. Якщо ж на шляху цього “крейсера” дітей немає, то, не сумнівайтеся, вона їх знайде — подасться в добродійність. Деякі стають великими шанувальницями дієт, причому усіх одразу, деякі починають отруювати життя всім навколишнім, підслуховуючи і підглядаючи.
Але, в основному, ці жінки більше нагадують… консервну банку. Їхні бажання, можливості, справжні і потенційні, їхня пристрасть і вогонь в очах — усе це акуратно закатується і зберігається в бляшаній банці до закінчення терміну придатності, а простіше говорячи, до “своєї години”.
До речі, у жарті про те, що “у мене там уже все зрослося”, лише частка жарту. Тривала помірність у жінок часом приводить до незворотних наслідків: перший контакт може стати болісним і хворобливим.

Ще не все втрачено


На жаль, не ви перші і не вам бути останніми. Для початку просто спробуйте поговорити з ним. Якщо коханий замикається в собі, переводить усе на жарт або просто замовкає на півслові й іде “прогулятися”, підхід не той.
До психолога і, тим більше, до сексолога він, з імовірністю в 99,99% йти відмовиться. Спробуйте схитрувати: якщо упевнені, що він не задушить вас як ту нещасну на “Д”, скажіть, що йдете до лікаря і вам потрібна його присутність там, як моральна підтримка. У крайньому випадку, проконсультуйтеся з фахівцями самі. Звичайно, це не дасть їм повної картини ваших стосунків, але якісь поради ви гарантовано одержите. І робіть це негайно, не відкладаючи в довгу шухляду.
Якщо з’ясується, що це зі сфери більш приземленої — порушень статевої функції у вас або в нього — то цим доведеться займатися довго і морочливо. Але хіба щастя сім’ї не варте таких зусиль?





На правах реклами