Ми у Facebook
19.09.2014, 16:43

Поради рівнянам: як встановити лічильник тепла у будинку [РОЗ’ЯСНЕННЯ]

Справжня економія неможлива без ведення обліку об’єму наданих послуг, яка здійснюється за допомогою лічильників. З ростом цін на газ та світло рівняни активно почали цікавитися можливістю встановлення лічильників тепла у будинках та під’їздах.
Як правило, жителі багатоповерхівок не знають, скільки тепла генерують підприємства, скільки виходить з котелень, скільки втрачається на шляху до будинку, скільки тепла губиться в самому будинку.

На сьогоднішній день розрахунок оплати тепла проводиться за формулою, в якій певна середня тарифна ціна тепла множиться на загальну площу квартири. Тож у разі відсутності лічильника, цілий рік необхідно платити за тепло в залежності від площі приміщення, що зазвичай перевищує реальні витрати на 30-70%. А ось маючи лічильник, можна фіксувати, коли подачу тепла зменшують, наприклад, при потеплінні, і платити тільки за фактично спожите тепло.

Готуємось до зими: у Рівному підтримали програму встановлення лічильників тепла в багатоповерхівках

Що необіхдно, щоб встановити лічильник тепла у вашому будинку:

1.Отримати технічні умови

Для встановлення лічильника тепла у будинку його мешканці звертаються із відповідним клопотанням до балансоутримувача будинку (ЖКП, житловий кооператив, ОСББ тощо), який, відповідно, адресує письмову заяву теплопостачальній організації (ТОВ "Рівнетеплоенерго") для отримання технічних умов (ТУ) на облаштування вузла обліку теплової енергії.

Термін виготовлення технічних умов — два тижні (представники теплопостачального підприємства комісійно обстежують систему централізованого опалення у будинку на предмет можливості встановлення лічильника тепла, після чого видаються ТУ). До заяви на видачу ТУ додаються викопіювання з Генплану м.Рівне та заповнений проектною організацією опитувальний лист.

2. Виготовлення проектно-кошторисної документації


На підставі отриманих технічних умов організація, яка має відповідний сертифікат на виконання проектних робіт, розробляє проектно-кошторисну документацію та погоджує його із теплопостачальним підприємством та з територіальним органом виконавчої влади у галузі метрології (ДП Держстандарментрологія).

3. Монтажні роботи

Після погодження проектно-кошторисної документації спеціалізована організація проводить монтаж вузла обліку (адреси цих підприємств можна знайти у довідниках м.Рівне).

4.Введення в експлуатацію


Лічильники приймаються в експлуатацію із початком опалювального сезону робочою комісією, до складу якої входять представники Держстандартметрології, теплопостачаючого підприємства, балансоутримувача будинку, а також монтажної організації. Прийняття в експлуатацію та опломбування зазначених приладів оформляється відповідним актом.

5. Укладення договору

На підставі вказаного акту, згідно з Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 №630, зі споживачами укладаються договори про надання послуг централізованого опалення та гарячого водопостачання або вносяться відповідні доповнення та зміни до укладених раніше договорів. Оплата послуг здійснюється за фактично використану теплову енергію згідно з показниками лічильника тепла пропорційно до опалювальної площі кожного споживача.

Як відбуватимуться можливі відключення у Рівненській області РОЗ'ЯСНЕННЯ

Періодична повірка лічильника тепла проводиться відповідно до вказаного міжповірочного інтервалу у паспорті приладу обліку теплової енергії та, як правило, становить від 2 до 5 років.

4 вересня на сесії Рівнеради було прийнято програму, яка передбачає встановлення теплолічильників у багатоповерхівках міста за принципом подвійного фінансування. Половину вартості лічильника сплачують мешканці будинку, половину – міський бюджет. Крім того, коли будинок належить ОСББ, то 80 відсотків вартості лічильника чиновники обіцяють сплатити з міського бюджету. Мешканцям таких будинків доведеться платити лише 20 відсотків вартості лічильника.

Також нагадаємо, що встановлювати прилад обліку теплової енергії необхідно до початку опалювального сезону.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ