Ми у Facebook
14.09.2014, 08:21

ТОП-5 фактів про чупакабру

На Рівненщині не так давно знову заговорили про загадкову тварину, яка душить курей, кролів та качок. Цього разу тривожні сигнали надійшли з Радивилова. Як уже повелося в таких випадках, "грішили" на міфічну чупакабру. Ми зібрали кілька цікавих фактів про неї!
1. Чорнобильський мутант чи результат секретних експериментів?

У 2010-му на Рівненщині вперше заговорили про чупакабру - після того, як у селі П'ятигори на Здолбунівщині невідома тварина напала на жінку, а тижнем раніше у П’ятигорах та сусідньому селі Глинську таємничий звір вбив і висмоктав кров у майже півсотні кроликів. Тоді висували різні версії походження тварини. Зооінженер Георгій Грищук, приміром, припускав: "Напевно, маємо справу з мутантом, або твариною, над якою проводили експерименти. Знаю, що за радянської влади проводили багато дослідів з генної інженерії на засекречених воєнних базах". А голова облдержадміністрації Василь Берташ, досвідчений мисливець, висловлював припущення, що чупакабра могла мігрувати з Чорнобильскої зони. Він знає про тварин-мутантів, які були після Чорнобильскої трагедії. Вони мігрують, як і вовки, констатує керівник області, згадуючи полювання на крупних вовків: "У Рокитнівському районі 1 січня ми зібрались з мисливцями, бо мігрувала зграя вовків, які робили шкоду людям. Один впольований вовк був до 100 кг. Тому тварина, яка з’явилась на Здолбунівщині, могла мігрувати до нас із Чорнобильскої зони. Адже у нас таких мутантів не може бути".

Чупакабра знову на Рівненщині?

2. "Козячий вампір" з Пуерто-Ріко

У перекладі з іспанської слово "чупакабра" означає "козячий вампір" або "той, що ссе козячу кров". Перші згадки про чупакабру з'явилися в Пуерто-Ріко в 1975 році, коли на фермі за одну ніч загадковим чином загинули всі кури, в яких не залишилося ні грама крові. Пізніше чутки про загадкову тварину поширилися в США і в Мексиці, а потім і у Європі. Мовляв, з'являється вночі якийсь монстр, висмоктує з тварин кров - і зникає...

На Рівненщині чупакабра тероризує місцеве населення

3. В Україні - вже 10 років чуток

В Україні про чупакабру вперше заговорили у 2003 році, а пік повідомлень про тварину-монстра припав на 2009-2010 роки. Географія повідомлень - широка: окрім Рівненщини, це і Тернопільщина, і Волинь, і Львівщина, і Хмельниччина, Київщина, і Чернігівщина, і Запоріжжя, і Полтавщина, і Сумщина... У нашій області тривожні повідомлення про напади невідомої тварини на домашню живність (а часом і на людей) зазвичай надходили з Рівненського та Здолбунівського районів.

Чупакабра підбирається до Рівного?

4. Усьому виною - облисіння?

Чи не єдина "чупакабра", яку вдалося зловити, виявилась дуже старим лисим койотом - хижим ссавцем родини псових. Було це у 2005 році, коли фермер в одній із зарубіжних країн зловив у капкан істоту, яка нападала на його худобу. А у нас на Рівненщині в 2011 році у капкан, який влаштували для чупакабри в селі Загороща Рівненського району, потрапили... дві великі бездомні собаки.

У 2010 році доцент кафедри зоології і екології Дніпропетровсього національного університету, кандидат біологічних наук Олександр Пономаренко заявляв, що, за даними досліджень, українські "чупакабри" - це єнотоподібні собаки та лисиці, які втратили волосяний покрив. Мовляв, у лісах - надлишок лисиць, відстріл їх достатньою мірою не здійснюється, за таких умов з'являється чимало слабких особин, схильних до хвороб. За іншою ж версією, деякі українські «чупакабри» можуть бути цуценятами собак і вовків, мати забарвлення вовка та "лисячу" голову.

Чупакабра підбирається до Рівного?

5. Бізнес на чупакабрі

Жоден науковий журнал в Україні поки що не опублікував жодного матеріалу про "чупакабр". Зате загадкова тварина стала складовою масової культури. Приміром, у 2010 році чупакабра профігурувала в українському мультфільмі "Базар, або неРеальні трафунки". А за кордоном чупакабра згадується щонайменше у десятку фільмів, серіалів та мультфільмів, у тому числі в одній із серій телесеріалу "Секретні матеріали". У деяких країнах випускають футболки і чашки з зображенням чупакабри і навіть... цукерки під такою назвою. А тим часом факт залишається фактом: достовірних наукових відомостей, які підтверджували б існування в природі тварини під назвою чупакабра, на сьогодні так і немає.

Чупакабра вже у Рівненському районі

Чупакабра оселився на Рівненщині

Фото gorod.cn.ua





На правах реклами