Ми у Facebook
19.09.2014, 16:00

Вилучили 5 тонн рівненського бурштину на суму 20 млн гривень

Ілюстративне фото

Рівненський бурштин знову у центрі уваги Державної фіскальної служби. Шахраї організували тіньовий "конвейєр" з обробки та продажу сонячного каміння з області.
Співробітники фінансових розслідувань Державної фіскальної служби порушили кримінальне провадження за фактом умисного ухилення від сплати податків двома підприємствами, які протягом 2012-2013 років при імпорті бурштину не сплатили 6,5 млн. гривень.

Підприємства надавали інформацію про завезення цінного каміння з Литви для подальшої обробки в Україні. При цьому в митних документах не було зазначено ні походження, ні кількості сировини. Були вказані лише відомості щодо її вартості, та й ті – неправдиві. Саме каміння для догляду на митниці не пред'являлося.

У якості гарантії на рахунок банка-посередника у Нью-Йорку здійснювалися платежі за отриману на переробку продукцію. Слідчі встановили, що ці платежі (по 240-340 доларів США за 1 кілограм несортованого бурштину) були розрахунком за видобування сировини.


Міліція затримала копачів бурштину «на гарячому»


За допомогою технічних засобів слідчі встановили походження каміння. Виявилося, що шахраї купували незаконно видобутий бурштин у Рівненській області. За каміння розраховувалися готівковими коштами на значні суми - остання партія сировини (трохи більше тонни) обійшлася злочинцям у понад 100 тис. доларів США. Після сортування і пакування злочинці легалізували цінне каміння шляхом надання до митниці документів про реімпорт начебто обробленої сировини на адресу покупців у Гонконгу. Тіньовий продаж проводився через Інтернет, кошти за продукцію надходили на карткові рахунки організаторів схеми.

Оперативники ДФС провели 13 обшуків в офісі, легальних і підпільних цехах, помешканнях фігурантів. Було вилучено більше 5 тонн необробленого жовтого каменю орієнтовною вартістю близько 20 млн. гривень, а також обладнання для обробки і полірування бурштину, печатки литовського та китайського підприємств, банківські картки тощо.

Слідчо-оперативні дії тривають, повідомила прес-служба Державної фіскальної служби України.





На правах реклами