Ми у Facebook
26.09.2014, 09:37

Встановлення лічильників тепла в квартирі

Після опублікування матеріалу про встановлення лічильників тепла у багатьох рівнян виникло запитання про те, чи можливе встановлення таких приладів у власній квартирі.
На сьогоднішній день одним з важливих компонентів побудови такої системи економії є встановлення лічильників опалення в квартирі.

Головне завдання цих приладів - зареєструвати, скільки тепла потрапляє у вашу квартиру з системи централізованого опалення, і на основі цих даних представити інформацію для нарахування оплати.

Втім, процес установки реєструючих приладів має ряд нюансів, а тому варто приділити йому найпильнішу увагу.

Зверніть увагу!
Встановлення приладів обліку в квартири з вертикальною розводкою (тобто коли один стояк проходить через кілька квартир) неможлива.
У цьому випадку виходом може стати загальнобудинковий теплолічильник.

Оптимальною є установка механічних витратомірів на тих ділянках, де рух теплоносія направлено зверху вниз.

Перед тим як встановити лічильник на опалення механічного типу, необхідно в обов'язковому порядку змонтувати сітчастий фільтр, що захищає рухомі частини витратомірного механізму від пошкодження великими частинками накипу.

Як правильно встановити лічильник води в квартирі?

Встановлення пристроїв з обліку опалення

Процедура встановлення

Головну складність становить не сам монтаж приладу (за наявності навичок його можна здійснити своїми руками), а бюрократичні процедури.

Встановлення включає в себе такі етапи:

• Отримання дозвільних документів.
• Розробку проекту.
• Узгодження проекту установки.
• Безпосередньо монтаж приладу в систему опалення.
• Постановку на комерційний облік та повірку лічильника.

Перший етап - отримання дозволу на встановлення - є одним з найбільш складних. Незважаючи на те, що останнім часом співробітники державних установ стали дивитися на індивідуальний облік тепла більш лояльно, все ще відзначається значний рівень опору.

Для отримання повного переліку документів вам слід звернутися в житлово-експлуатаційну організацію, але найчастіше потрібні папери з цього списку:
• Заява на установку приладу.
• Правовстановлюючі документи на житлове приміщення.
• Технічний паспорт.
• Письмова згода всіх громадян, що проживають у приміщенні.

Після отримання дозволу необхідно приступати до розробки проекту.

Поради рівнянам: як встановити лічильник тепла у будинку [РОЗ’ЯСНЕННЯ]

Вимоги до проекту

Проект на монтаж приладу індивідуального обліку опалення розробляється на основі технічних умов, наданих організацією, забезпечує теплопостачання будівлі.

Щоб знизити показники неврахованих втрат тепла, необхідно перед установкою лічильника на опалення провести якісну теплоізоляцію приміщення. Готовий проект в обов'язковому порядку узгоджується з організацією, відповідальною за теплопостачання.

Монтажні роботи

Після того як у вас на руках виявився готовий і узгоджений проект, можна приступати до монтажу. У переважній більшості випадків монтаж здійснює сертифікована організація.

Коли прилад змонтований, у теплопостачальну організацію направляється лист, до якого додається узгоджений проект. Метою листа є виклик фахівця-метролога, що відповідає за постановку на облік.


Готуємось до зими: у Рівному підтримали програму встановлення лічильників тепла в багатоповерхівках


У день приїзду метролога на об'єкті повинна бути зібрана комісія, до якої входять:
• Власник (або власники) квартири.
• Представник організації, на балансі якої знаходиться будівля.
• Представник компанії, яка здійснювала монтаж.

У присутності комісії проводиться перевірка відповідності із затвердженим проектом, після чого витратомір і датчики пломбуються. У спеціальний акт вносяться первинні показники, після чого лічильник починає роботу в штатному режимі.

Сподіваємося, що настільки детальна розповідь про те, як встановити лічильники на опалення в квартирі, не вплинула на вашу рішучість почати економити на теплоносіях. Незважаючи на те, що майбутня процедура для вас досить складна, результат вартий того - адже відтепер ви будете платити тільки за те, що реально використовуєте!

За матеріалами: economstroy.com.ua





На правах реклами