Ми у Facebook
21.09.2014, 13:12

Патріарх Філарет: «Ми нікого силою у Київський патріархат не заганяємо»

Під час свого візиту на Форум видавців у Львові Патріарх Філарет прокоментував перехід ряду громад з Московського у Київський патрархат і запевнив, що УПЦ КП готова до діалогу з УПЦ (МП) заради об’єднання Церков.
«Я давно передбачав, що Бог створить всі умови для формування Української помісної Церкви», — сказав він 12 вересня, повідомляє кореспондент РІСУ.

«Наша Церква засвідчила, що вона з народом і під час Майдану, і зараз на війні». І хоча, за словами Предстоятеля УПЦ КП, священики Московського патріархату в Україні часто вирізнялися своєю проросійською позицією, Київський Патріархат відкритий до діалогу із ними. «Ми готові до діалогу заради помісної Православної Церкви в Україні, — сказав Патріарх. – Ми ніколи не станемо частиною Російської Церкви, однак ми будемо працювати разом із Московським патріархатом, якщо він буде з народом».

Глава УПЦ КП пояснив, що якщо УПЦ (МП) зможе і захоче відділитися від Москви, то об’єднання українських Православних Церков відбудеться швидко, інакше це буде дуже складно втілити в життя.

Патріарх також розповів про священиків і парафіян Московського патріархату, які переходять у Київський патріархат:

«Їх не так багато, однак цей процес відбувається. Багато людей просто почало ходити до наших церков, однак можна перейти усією парафією». Аби це зробити, потрібно організувати збори, де парафіяни та священики визначать, що хочуть перейти у Київський Патріархат. «Кожна релігійна громада може обирати свій центр, — пояснює Патріарх Філарет. – Тому змінити патріархат — це законне право».

Коментуючи повідомлення про "масовий перехід" парафій Української Православної Церкви до УПЦ Київського патріархату, представник УПЦ протоєрей Георгій Коваленко зазначив, що "Київський патріархат використовує сепаратистські технології". Про це він сказав в которкому інтерв'ю «Православію в Україні», повідомляє Релігійно-інформаційна служба України.

Митрополит Рівненський і Острозький Варфоломій: "Наші храми захоплюють прихильники войовничого УПЦ КП"

За словами Патріарха Філарета, Московський патріархат часто звинувачує їх у захопленні церков, однак це неправда, адже перехід відбувається за спільною згодою парафії. «Ми нікого силою у Київський патріархат не заганяємо, — наголосив Патріарх Філарет. – Однак якщо люди добровільно хочуть перейти до нашої церкви, ми завжди відкриті».

Тим часом вже четверта громада на Рівненщині прийняла рішення про перехід з Московського до Киїського патріархату.

Як повідомляв раніше портал OGO.ua, 11 вересня громада села Судобичі, що на Дубенщині, провела голосування, за результатами яких більшість вирішила змінити парафію місцевої церкви Кузьми та Дем’яна Московського патріархату на Київський.

У липні селяни з Солонева Радивилівського району одноголосно вирішили, що їхня церква повинна перейти з Московського до Київського патріархату. Така ж ситуація склалася у селі Острів того ж Радивилівського району. А 1 вересня 2014 року православна громада Київського Патріархату села Рачин Дубенського району повернула у свою власність Свято-Різдво-Богородичний храм Казанської Божої матері с. Рачин та провела в ньому перше богослужіння. Від цього дня у храмі звучить молитва українською мовою.






На правах реклами