Ми у Facebook
29.09.2014, 11:24

Сьогодні вшановують пам’ять жертв Бабиного Яру

Наприкінці вересня – початку жовтня 1941 року на північно-західній околиці окупованого гітлерівцями Києва нацисти розстріляли понад 150 тисяч мирних громадян і радянських військовополонених.
Передумовою до проведення акції була зухвала брехня про участь євреїв у мінуванні та вибухах на Хрещатику, внаслідок яких загинуло багато німецьких солдатів і офіцерів вермахту. «Пожежа Києва 24-29 вересня 1941 року зруйнувала якраз центр міста, тобто найкрасивішу і найвеличнішу його частину – з двома найбільшими готелями, головним поштамтом, радіоцентром, телеграфом і декількома універмагами. Пожежею було уражено простір близько 2 кв. км.

Без даху над головою залишилося близько 50 тис. осіб: вони якось розміщуються в залишених помешканнях. Як покарання за явний саботаж 29-30 вересня знищено євреїв міста, в загальній кількості (за відомостями оперативних команд СС) близько 35 тис. осіб; половина з яких – жінки…» (Із звіту уповноваженого міністерства окупованих східних областей при групі армій «Південь» капітана Коха).

Вірші про воїнів, що поклали життя за Україну

У проведенні акції брали участь зондеркоманда 4 «А», 45-й та 303-й німецькі поліцейські батальйони. Допоміжні функції (оточення, охорона, конвоювання) виконувала українська поліція. Вже після закінчення війни, на Нюрнберзькому судовому процесі, було винесено смертний вирок начальнику зондеркоманди 4 «А» штандартенфюреру СС (полковнику) Паулю Блобелю, що мав безпосереднє відношення до розстрілів у Бабиному Яру.

У 1951 році його стратили американці в Нюрнберзі, у в’язниці Ландсберг. У 1967 році були також розшукані та притягнуті до судової відповідальності в м. Дармштадті (ФРН) ще 11 катів Бабиного Яру.

ТОП-10 об'єктів "Волині туристичної"

Сьогодні відбулася церемонія в Національному історико-меморіальному заповіднику "Бабин Яр", яку очолили президент України Петро Порошенко, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк і спікер Верховної Ради Олександр Турчинов, а також інші високопосадовці. Вони поклали квіти до Меморіалу пам'яті розстріляних





На правах реклами