Ми у Facebook
06.10.2014, 21:01

6 жовтня - зачаття славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна

За церковним календарем 6 жовтня вшановують Словенську ікону Божої Матері та день Зачаття святого Іоанна Хрестителя. В «Юдейських древностях» про святого Іоанна говориться, як про останнього з пророків.
Його величезна місія полягала у засвідченні Месії, у його попередженні. «Той, Хто йде по мені, потужніший від мене: я не годен нести взуття Його! Він хреститиме вас Святим Духом й вогнем»…

- Святий паророк Малахія передбачав, що раніше Месії з’явиться Його Предтеча, який вкаже на Його пришестя, - розповідає магістр богослів’я, викладач Рівненської духовної семінарії, клірик Свято-Покровського кафедрального собору м.Рівнe протоієрей Миколай Капітула. - Тому іудеї, які очікували Месію, чекали і явлення Його Предтечі. У місті Іудиному Нагірної країни Палестини жили праведні священик Захарія і його жінка Єлисавета, які безпорочно дотримувались заповідей Господніх. Однак подружжя було нещасливим: доживши до похилого віку, вони не мали дітей і не переставали молитися Богу, щоб Він дарував їм дитя. Одного разу, коли Захарія мав чергу в Єрусалимському храмі, він увійшов під час Богослужіння у Святилище щоб покадити фіміамом. Увійшовши за завісу Святилища, він побачив Ангела Божого, що стояв по праву сторону кадильного жертовника. Святий Захарія зніяковів і зупинився в страсі, але ангел сказав Йому: « Не бійся, Захарія, почута молитва твоя, жінка твоя, Єлисавета, народить тобі сина, і даси йому ім’я Іоанна». Але праведний Захарія не повірив словам Небесного вісника, і тоді Ангел сказав йому: « Я – Гавриїл, що стою перед Богом, і посланий благовістити тобі це. І ось ти будеш німим до дня народження, тому що не повірив словам моїм».Народ же очікував Захарію і дивувався, що він так довго не виходить з Святилища. І коли він вийшов, то повинен був дати народу благословення, але не зміг промовити його, так як був вражений німотою. Коли Захарія пояснив знаками, що не може говорити, то народ зрозумів, що він бачив видіння. Пророцтво Архангела сповнилось, і праведна Єлисавета звільнилась від уз безпліддя, народивши світові Предтечу і Хрестителя Господнього Іоанна.

Патріарх Філарет відвідає Рівне

У народі 6 жовтня на зачаття Івана Предтечі колись намагалися нічого не заготовляти на зиму, бо почорніє. Дівчата й жінки з цього дня бралися за рукодільництво – пряли, ткали й вишивали. Також, розповідає "Рідна країна", підмічали, що “на Предтечі вже тулися до печі”.

Церковний календар на жовтень 2013 року

Фото "Волинська правда"





На правах реклами