Ми у Facebook
06.10.2014, 11:00

На небі з`явилися «жидівські кучки». Що це означає?

Ще вчора ясне небо над Рівним захмарилося, посіріло. Старші люди помітили: «Дивись, он жидівські кучки. Все, сьогодні погоди не буде…» Ми поцікавилися, що це за кучки такі і чому їх так називають.
Фото: Олег Костюкевич

Виявляється, «жидівські кучки» (їх іще у народі називають «юдейські кущі» і навіть дещо образливо «жидівські купки») - не що інше як сірі хмари, передвісники тимчасового похолодання, вітру, декількох похмурих і дощових днів поспіль.

У програмі "Ранкова кава" - про те, яке майбутнє віщують Україні зірки [ВІДЕО]

Ця специфічна народна прикмета, яку ще пам`ятають у Галичині, на Поліссі та Волині, пов’язана зі спостереженнями простих українців за іудейськими релігійними святами і традиціями ("Кучок" (Суккот), Песах та інші). Люди поспішали викопати картоплю, зібрати весь врожай і прибрати город до Другої Пречистої і до Покрови, поки не почався період осінніх дощів, «доки не почались жидівські кучки».


Рівне. Фото: Олег Костюкевич

Давно люди вірили, що погода псується, бо іудеї у ці дні святкують цілий тиждень і збираються «у кучки» у шалашах і «щось там чаклують на дощ».

Особливо це дивувало людей на Поліссі, бо саме в цей час традиційно закінчувалося «бабине літо» і починалася дощова в цих краях осінь.

Яка буде осінь 2014: прогнози синоптиків та народні прикмети

Простим людям іншої віри було дивно, чому у тих шалашах і наметах обов’язково мають бути діри, чому іудеї ллють воду на жертовник і чому так радіють першим краплям дощу й підставляють під них свої голови…

І справді, у другій половині вересня – першій половині жовтня, а точніше у 15-й день сьомого місяця тісрі, в іудеїв настає велике релігійне Свято кущів, Кучок, або Суккот, що триває 7 днів. У 2014 році воно припадає на другу половину дня 8 жовтня, у 2015-му - на ранок 28 вересня, коли настає повний місяць (повня). А в 2016 році Суккот святкують з 17 жовтня.

У ці дні іудеї у всьому світі вшановують пам'ять про завершення 40-річних поневірянь Аравійською пустелею на шляху з Єгипту в землю Обітованну. Саме в шалашах оселилися Сини Ізраїля після виходу з голодної пустелі.

За Торою, іудеям заповідано після завершення збору врожаю відпочивати, веселитися, прославляти Господа, приносити йому дари у спеціально споруджених шалашах (саме так перекладається слово «суккот»).


Фото: toldot.ru

До речі, церковнослов’янською мовою оці старозаповітні «шалаші» називаються «кущі». А суцільного навісу в тих шалашах часто не було - бо не було у тих краях дощів, щоб від них ховатися...

«Єврейськими кучками» називають і весняний період за 2-3 дні до Страстного тижня у християн, що збігається за часом з Іудейсьою Пасхою (Песахом). Песах починається на 15-й день місяця нісана й припадає на перший повний місяць після весняного рівнодення. У 2014 році Песах і одночасно період похолодання припали на 15 квітня.

До речі, росіяни періоди весняних та осінніх похолодань під час великих іудейських свят називають «еврейские кущи», «еврейские кочки». Мовляв, у цей період погода нестійка і скаче, «как по кочкам».

Зміну погоди під час великих іудейських свят, які припадають на Повню, синоптики пояснюють по-своєму: під час повного місяця росте атмосферний тиск, який приносить у середні широти холодне повітря, а з ним - вітер та дощі.





На правах реклами