Ми у Facebook
07.10.2014, 16:34

Як власники газових котлів можуть скоротити споживання газу?

Системи опалення будинків забезпечують мешканців теплом за допомогою використання котлів. Кожен виробник котельного обладнання забезпечує свої котли певною автономною системою автоматики для оптимального використання палива.
Та кожному власнику будівлі варто володіти інформацією про додаткові елементи контролю за температурою та способами керування температурою приміщень, що дає можливість економити тепло і гроші.

«Розумна» автоматика дозволяє змінювати температуру у помешканні в залежності від години доби або задавати певні тижневі проміжки пониження температури на час відсутності людей. До таких пристроїв відноситься кімнатний термостат. Це маленький пристрій, котрий монтується на стіні і має температурний повітряний датчик. Ручкою керування або кнопками можна встановити показник температури, до котрої доцільно нагрівати приміщення. Після досягнення в кімнаті необхідної температури, термостат дає «команду» на припинення подачі тепла в приміщення. Це може відбуватися кількома способами. Якщо використовується навісний газовий котел, то команда передається через провід з’єднання кімнатного термостату з платою котла, і котел буде відключений по температурі кімнати.

Поради рівнянам: як встановити лічильник тепла у будинку [РОЗ’ЯСНЕННЯ]

Для котлів, котрі не мають плати керування, а це котли на тверде паливо, керування від кімнатного термостату може передаватися на циркуляційний насос і трьохходовий клапан бака-акумулятора. Циркуляційний насос може зупинитися тільки після переведення клапана на роботу котел-бак (тут може бути задіяний ще один насос, якщо система тискова).

Припинення подачі тепла в приміщення по сигналу термостата дозволяє економити 10-15% теплової енергії, відповідно буде менше спожито газу чи іншого палива.

Рівненщина: тарифи на житло, електрику, газ та воду зросли більш ніж на 30%

Ще одним способом автоматичного керування температурою приміщення є використання датчика вуличної температури. В новітніх газових котлах передбачена можливість приєднання цього датчика до плати керування котлом. Котел з таким датчиком буде підтримувати постійну температуру в приміщенні, коректуючи роботу котла у залежності від зовнішньої температури. Економія відбувається за рахунок того, що приміщення не буде перегріватися, що відбувається при ручному керуванні за допомогою температури котла. Ручним керуванням не вдається добитися рівномірного забезпечення температури. А перегрівання приміщення на 2 градуси збільшує споживання газу на 10%. Це ще один спосіб «автоматичної» економії грошей за опалення.





На правах реклами