Ми у Facebook
11.10.2014, 11:01

Ветеринари Рівного закликають не купувати свинину в Росії

Прес-служба Рівненської ОДА повідомляє, що на Рівненщині здійснюються заходи аби унеможливити захворювання свиней на африканську чуму, випадки якої фіксували на території Росії та Білорусі.
Усі 84 свиногосподарства Рівненщини працюють у закритому режимі. Аби не допустити потрапляння африканської чуми свиней в область, ветеринари постійно здійснюють контроль і нагляд за такими господарствами.

Окрім того, фахівці ветеринарної служби проводять вакцинацію тварин проти класичної чуми, як у господарствах, так і у населення. За рік щеплюється більше 300 тисяч голів свиней. Також проводяться моніторингові дослідження матеріалів від домашніх та диких свиней на АЧС.

Такі попереджувальні заходи вкрай необхідні, розповіли ветеринари. Адже наша область межує з Білорусією, котра входить до країн Митного союзу. Разом з тим, цього року на території РФ зафіксовано 61 випадок африканської чуми свиней, а в Україні вогнища хвороби вже є на Луганщині та Чернігівщині.

Дане захворювання – небезпечне, стверджують фахівці. Оскільки вакцини відсутні, а ті, що науковці пропонують, не дають бажаного результату. Майже усе поголів’я свиней, що захворіло, гине. А підозрілі до захворювання тварини знищуються.

Аби не допустити занесення збудника африканської чуми свиней в своє господарство, потрібно:

- перш за все, утримувати тварин ізольовано, унеможливлюючи контакт з дикими свинями та доступ сторонніх осіб;
- у разі захворювання, загибелі свиней або виявленні трупів диких кабанів негайно повідомити ветеринарного спеціаліста державної установи ветмедицини;
- не використовувати боєнські та харчові відходи для годівлі тварин;
- не купувати м'ясо та м'ясні продукти на стихійних ринках;
- перебуваючи в РФ, Білорусії не привозити із собою м'ясних продуктів із свинини.





На правах реклами