Ми у Facebook
11.10.2014, 15:51

У Рівному учасники АТО отримають психологічну допомогу

На Рівненщині ініціюють програму психологічної підтримки учасників АТО
40-50 відсотків військових, котрі брали участь в АТО страждають на посттравматичний синдром – констатують психологи Рівненщини.

«На передовій бійці проявляють готовність померти. Це насамперед пов’язано із провиною за те, що вони не зуміли вберегти життя своїх побратимів. У таких людей спостерігається загострене відчуття справедливості», - розповіла доцент кафедри філософії НУВГП Оксана Сарнавська. Викладачка певний час працювала із бійцями батальйону «Айдар» у зоні АТО. «Для того, аби зрозуміти психологію солдат, ми жили в наметах поряд із ними», - пояснила вона.

Родичі загиблих військових зможуть безкоштовно проводити ДНК-експертизи

«Хлопці повертаються із зони бойових дій з іншим світосприйняттям. У них відбулася переоцінка цінностей. Такі люди відчувають образу, зраду. Разом з тим, у них з’являється нерозуміння, що робити далі», - доповнила психолог Ольга Яковлєва.

Такі люди потребують психологічного супроводу, переконані психологи. Аби витримати стрес та адаптуватися до мирного життя, їм потрібна підтримка.

«Психологи повинні виводити із стресового стану бійців АТО, які повернулися зі Сходу, допомагати їм адаптуватися до мирного життя. Втім, для цього нам потрібно навчати і самих психологів, підвищувати їх професійний рівень, адже досі ми не жили і не працювали у стані війни», - зазначив під час зустрічі заступник голови РОДА Олександр Савчук.

Рівненський викладач повернувся з війни

З цією метою психологи, психотерапевти, волонтери, громадські активісти, медики військового шпиталю, представники державної влади та місцевого самоврядування напрацювали пропозиції до нової обласної програми. Її заходи будуть спрямовані на психологічну реабілітацію та підтримку, в першу чергу, учасників АТО, а також їхніх сімей.

За матеріалами: http://www.rv.gov.ua





На правах реклами