Ми у Facebook
12.10.2014, 14:30

Як підготуватися до осіннього похолодання і не захворіти [+ПОРАДИ]

Після по-літньому теплого вересня якось непомітно і різко повіяло осінню. Ніби й сонечко, і справжні холоди ще не настали, а ми починаємо мерзнути, шмигаємо носом і підхоплюємо різні застуди. Як швидше адаптуватися до осінньо-зимового сезону?
Відповідний одяг і настрій

Найбільш розповсюджена осіння хвороба – застуда, або по-науковому ГРЗ, тобто гостре респіраторне захворювання. У народі кажуть: зараз вірус ходить. Але віруси навколо нас крутяться постійно, а от імунний захист організму міцний не завжди. Достатньо різкого переохолодження або перегрітися й спітніти – і ось, температура, нежить, горло, кашель…

Зараз, коли відбувається перехід від однієї пори року до іншої, міняється погода, вранці холодно, вдень тепло і сонячно, ми не завжди одягаємося по погоді.

Порада: одягатися у кілька шарів: топ, футболка або тонка блузка чи сорочка, зверху жилет або кардиган, на нього – легка куртка або плащ. Або ж модне вже кілька сезонів пончо. По мірі того, як теплішає чи холоднішає, ми швидко знімаємо або надягаємо верхній одяг. Зверніть увагу на те, що тепла куртка не врятує від холоду, якщо у вас голі ноги. Навіть у легкому джемпері, вітровці та тонких літніх штанях вам буде комфортніше і тепліше. У дощову вітряну погоду краще одягти шкіряну або водонепроникну куртку. Добре зігріває восени одяг з натуральної шерсті, напівшерсті, ангори, акрилу. А якщо одяг веселих яскравих відтінків - тепліше буде ще більше)

Как подготовить организм к настоящим холодам


Правильна їжа

Як би ми не хотіли, але з настанням холодів наш організм, щоб зігрітися, вимагає калорій. Ви помітили, який у нас зараз апетит? Хочеться м`яса, чогось гарячого і гострого, навіть просто чаю з солодкою булочкою... І тут небезпека набрати зайву вагу. А розвантажувальні дієти і голодання у перехідний період можуть зашкодити.

Порада: їжте часто, 5-6 разів на день, але невеликими порціями, не наїдаючись на ніч. Їжте якомога більше овочів – сирих, варених, тушкованих, а також сезонних фруктів. Щоб не страждав наш імунітет і добре працювало травлення, вживайте кисломолочні продукти – сир, кефір, йогурти. Не забувайте про гарячий сніданок (каша із круп, зелений або трав`яний чай), гарячий чай у термосі, гарячий суп або борщ на обід.

Домашнее варенье - настоящий лечебный продукт


Більше рухайтесь і більше спіть

Лежати, скрутившись калачиком під ковдрою і стукаючи зубами від холоду, – це не вихід.

Порада: рухайтесь вже вдома, збираючись на заняття чи на роботу! І робіть це енергійно! Із спальні у ванну, із кухні у кімнату, зберіть сумку, бігом складіть розкидані речі на свої місця, приберіть ліжко. Зрештою, зробіть кілька фізичних вправ, поприсідайте 10-20 разів.

Вийшовши з дому, енергійним кроком прямуйте до зупинки, а ще краще – долайте шлях пішки (якщо живете не дуже недалеко). Та й на роботі не засиджуйтесь за столом чи монітором комп’ютера – пройдіться коридорами, а ще краще - підніміться сходами на верхній поверх.

І не лінуйтесь прогулятись перед сном на свіжому повітрі. Добре, якщо у вас є крокомір – адже мінімальна норма для здорової людини – 3-5 кілометрів на добу. Тобто щодня 1-2 години у нас має займати ходіння у досить швидкому темпі. А повноцінний сон у добре провітреному приміщенні має бути довшим, ніж влітку, на 1-2 годину і тривати не менше 8-10 годин.


А якщо не допомагає - ще й імуностимулятори

Це вже порада від лікарів (для тих, у кого слабкий імунітет, хто має хронічні захворювання чи нещодавно переніс важку недугу).

Щоб підтягнути слабкий імунітет, можна купити в аптеці якийсь лікарський засіб природного походження на основі цілющих трав (ехінацея, родіола рожева, женьшень, дев`ясил, звіробій).

Потужними імунопротекторами вважаються шипшина та осінні ягоди – клюква (журавлина), обліпиха, а також елеутерокок, китайський лимонник, імбир, мед.

Корисно пити чаї з травами (малина, чебрець, материнка, ромашка лікарська тощо).

Як швидко вилікувати застуду народними засобами [+ПОРАДИ]

За рекомендацією лікаря для профілактики застуд і грипу можна почати приймати й синтетичні імуномоделюючі препарати (аміксин, циклоферон та ін.).

Фото: Shutterstock





На правах реклами