Ми у Facebook
29.10.2014, 09:20

Як утеплити вікна своїми руками [+ПОРАДИ]

Через щілини у вікнах ми втрачаємо до 15% тепла у своїх оселях і змушені або мерзнути, або вмикати обігрівач. Нас така перспектива не влаштовує, тому обираємо один з варіантів — або терміново встановлюємо двокамерні склопакети, або "законопачуємо" вікна власними силами та підручними засобами.
Про те, як утепляти дерев'яні вікна у старому будинку, "хрущовці" й "панельці", добре знає старше покоління, яке народилося за часів СРСР, і школярі, котрим доводилось раніше заклеювати смужками паперу величезні вікна у своїх класах.

Але спочатку слід уважно придивитися до самого вікна та віконної рами. Чи немає щілин між рамою та кривими стінами й підвіконням? Саме вони головні винуватці постійних протягів й холоднечі у квартирах у вітряні дні. Особливо це актуально для багатоповерхівок 80-90-х років, а також якщо нещодавно міняли вікна й не встигли заштукатурити відкоси.

Зазираємо у щілини

Деякі господині перед тим, як починати “законопачувати” вікна чи примушувати своїх чоловіків замазати віконні щілини, підносять до рами запалений сірник або свічку. Особливо часто дме під самим підвіконням над радіатором і по периметру віконної рами, там, де погано заштукатурені відкоси. Це відчувається навіть якщо піднести до віконної рами долоню.

Знайшли щілини? Найпростіше їх задути монтажною піною, а потім зрізати залишки, зашкурити й замалювати відкоси. Підійде шпаклівка чи замазка. Якщо вмієте і маєте трохи гіпсу або сухої штукатурки, можна розвести невеличку кількість з водою у пропорції 1:2 і замазати шпателем чи навіть пальцем. Аби тільки вітер не гуляв по квартирі чи гуртожитській кімнаті!

Холодно у кімнаті часто буває через тонкі щілини між склом і рамою. Та й на самому склі можуть бути тріщини. Якщо немає часу та грошей замінити повністю все скло - тріщини треба заклеїти. Наприклад, силіконовим герметиком з допомогою монтажного пістолета. Чи просто вузьким скотчем.

Ліквідувавши всі відверті щілини та закривши отвори від старого телевізійного кабеля, ми забудемо про холодні протяги у міжсезоння й навіть при холодних батареях підвищимо температуру в кімнаті на 2-3 градуси.

Важливий момент: перед утепленням вікно бажано вимити й добре просушити.




Чим утеплити

У широкі пази між стулками стандартних дерев'яних вікон можна напхати вату, складені у кілька шарів смуги бавовняної тканини, якесь чисте ганчір'я або скручені у трубочку старі газети. Дешево і сердито.

Найкращий варіант - купити смуги поролону. Для стандартного вікна потрібні товщі (для щілин між рамами та відкосами й підвіконням) й тонші (вони виконують роль ущільнювачів між рамами і стулками вікон). На базарах у м.Рівному можна купити поролонові смуги з відходів меблевої промисловості по 3 гривні штука. На одне стандартне вікно “хрущовки” або “брежнєвки” треба мінімум 5 товстих, а також 5 тонких смуг-ущільнювачів (краще на клейкій основі). Трохи витратимось, зате поролон прослужить ще кілька сезонів. Вікно матиме охайний вигляд, а в кімнаті на 1-2 градуси стане тепліше. А якщо все це акуратно заклеїти широкими смугами білого паперу або малярним скотчем — можна сказати, вікно утеплили “на відмінно”.


Термозберігаюча плівка

Добре тим, у кого пластикові вікна - заклеювати вікна дідівським способом не треба! І все ж... Двокамерні склопакети герметичні, але теж пропускають холод, особливо якщо ваш будинок десь у мікрорайоні, де віють постійні вітри.

Для пластикових рам часто використовувують спеціальну теплозберігаючу плівку (термоплівку). З одного боку вона вкрита металевим напиленням, що пропускає всередину світло, але не випускає тепло з приміщення. Дуже важливо її приклеїти правильно - металізованим покриттям до скла!


Тепловідбивний екран

А якщо за радіатором опалення встановимо так званий тепловідбивний екран - збільшимо ефективність батареї на 5-7%. Для цього можна використати лист пінофолу (спінена основа, з одного боку вкрита фольгою), звичайну фольгу на цупкому папері або пофарбований “сріблянкою” кусок фанери чи гофрованого картону. Екран слід під вікном закріпити за радіатором з допомогою двостороннього скотчу або притиснути дерев'яними рейками, які прикріплюють до стіни шурупами.

І ще кілька нюансів...

- Допоможуть зберегти тепло у кімнаті жалюзі або щільні штори світлих відтінків (можна навіть подвійні). Ними закривають вікна на ніч. А вдень дайте можливість сонячним променям потрапляти всередину приміщення.

- Дехто радить на зиму вішати короткі штори, щоб не закривали батареї. А й справді, такий варіант економить 5% тепла і підвищує температуру у приміщенні на 1-3 градуси. Довгі штори можна заправляти за радіатори опалення, використовуючи як тепловідбивний екран.

- А на підвіконня, на стику з нижньою частиною рами, особливо якщо на них вазони з квітами, поставте “підложку” від протягів з листа фанери, товстого картону чи складеної в кілька шарів щільної тканини.

Якщо немає бажання возитися з утепленням вікон заради якихось 2-3 додаткових градусів, доведеться померзнути до весни, а наступного року (якщо будуть гроші) зайнятися комплексним утепленням оселі - від заскленої лоджії й теплого фасаду до нових склопакетів, сучасних радіаторів і підлоги з підігрівом...

Фото із сайту www.websmi.by





На правах реклами