Ми у Facebook
14.10.2014, 09:18

14 жовтня - свято Покрови: один із найвищих українських храмів - Свято-Покровський собор у Рівному [+Фото]

У Рівному знаходиться один з найвищих храмів у всій Україні. Свято-Покровський собор Рівного було закладено у 1990-х роках, а освячення верхнього храму відбулося у 2001-му. Напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці дізнайтеся більше про величний православний храм обласного центру!
Будівництво Свято-Покровського храму розпочалося у 1990 році, коли Предстоятелем УАПЦ – Святійшим Патріархом Київським і всієї України Мстиславом було закладено наріжний камінь храму. У нижньому храмі богослужіння розпочалися уже в кінці 1990-х роках. І освятили його на честь всіх святих землі Волинської.

Дещо пізніше відбулося освячення верхнього храму, ця визначна подія сталася у 2001 році, коли Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив освячення храму на честь Покрови Пресвятої Богородиці.

Довжина Свято-Покровського собору Рівного - 51 м, ширина - 42 м, висота - 55 м. Великий купол, який символізує Ісуса Христа, та 12 менших, які символізують апостолів, а також 8 малих куполів створюють чудову композицію, яка є окрасою Рівного та проглядається з усіх сторін міста. Кожен з храмів - нижній та верхній можуть вмістити по 3 тисячі парафіян. У храмі діють підйомники для інвалідів та людей похилого віку.



Стиль у якому збудовано собор - український. Це, зокрема, підкреслюють хрести віконних заповнень над дверми з західного, північного та південного боків у вигляді орнаментів, запозичених з волинських рушників, золоті куполи, біло-блакитного кольору стіни та золотий Тризуб з хрестом (Володимирський тризуб) на фронтоні.

На подвір’ї собору поховані відомі українські церковні та громадські діячі: митрополит Рівненський і Острозький Даниїл (+2005 р.) та староста собору, член Вищої Церковної Ради УПЦ КП Василь Червоній (+2009 р.).

Нині Покровський собор не тільки один із найвищих та найбільших храмів України, а й духовно-просвітницький осередок. Тут функціонує недільна школа для дітей та підлітків, бібліотека, функціонує хор та музей. Крім того, сюди привозять мощі святих для поклоніння. Так, у липні цього року рівняни змогли прикластися у Свято-Покровському соборі до мощей новопредставленого святого, преподобного Меркурія Чернігівського, ігумена Бригинського.

Рівняни зустрічають мозі святого Меркурія Бригинського
Рівняни зустрічають мозі святого Меркурія Бригинського

Рівняни зустріли мощі святого Меркурія Бригинського

Також саме у рівненському Свято-Покровському кафедральному соборі цього літа замироточила ікона Божої Матері «Одигітрія Дорогобузька». Тоді Владика Рівненський та Острозький Іларіон наголосив: "Я впевнений, що це добрий знак для усіх віруючих, бо це відповідь на їх молитви".

Ікона Божої Матері «Одигітрія Дорогобузька»
Ікона Божої Матері «Одигітрія Дорогобузька»


У Рівному замироточила ікона Пресвятої Богородиці


На свято Покрови Пресвятої Богородиці 14 жовтня до Рівного прибуде Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, предстоятель Української православної церкви Київського патріархату. Святіший Патріарх очолить святкове богослужіння у Свято-Покровському кафедральному соборі міста Рівне. Божественна літургія розпочнеться о 9 годині.

Патріарх Філарет відвідає Рівне





На правах реклами