Ми у Facebook
26.10.2014, 06:00

26 жовтня Україна перейшла на зимовий час

У ніч з суботи на неділю, 26 жовтня 2014 року, Україна традиційно переходить на так званий «зимовий» час.
О 4-й ранку стрілки годинників мають бути переведені на 1 годину назад. А час на різноманітних електронних приладах, моніторах комп’ютерів, мобільних пристроїв тощо о 04:00 має показувати 03:00.

Це зовсім не означає, що ми маємо спеціально для цього прокидатися й переводити свої годинники. У більшості сучасних приладів та гаджетів це відбувається автоматично. Ми можемо перевести час на зимовий ще звечора і поспати на цілу годинку більше. Або ж зробити це вже зранку.

Сезонне переведення годинників регулюється Постановою Кабінету Міністрів України від 13 травня 1996 року №509 "Про порядок обчислення часу на території України". Це необхідно для того, щоб наблизити адміністративний час у своєму часовому поясі до сонячного.

Перехід на «зимовий» час і назад на «літній» регулярно відбувався в СРСР та Україні з 1981 року. Вперше запроваджений у Великій Британії у 1908 р. з метою економії електроенергії і нині застосовується у понад 100 країнах світу. Натомість такі країни, як Японія, годинники не переводять – просто навесні та восени на годину зміщують початок робочого дня в офіційних установах та на підприємствах.

На території України діє східно-європейський час: UTC+2 - взимку (листопад-березень), UTC+3 - влітку (квітень-жовтень). Київський час відрізняється на 1 годину від європейського і взимку на 1 годину від московського.

А взимку різниця з московським часом досі становила 2 години (у Росії та Білорусі перехід на зимовий час було скасовано восени 2011 року).

20 вересня 2011 року Верховна Рада також проголосувала за відмову від зимового часу. Але 18 жовтня 2011 Верховна Рада Україна передумала і прийняла постанову «Про визнання такої, що втратила чинність, постанови Верховної Ради України« Про зміну порядку обчислення часу на території України». Мовляв, щоб не вносити плутанину у проведення Євро-2012 з футболу. А 27 жовтня 2013 року Україна перейшла на зимовий час без жодних дискусій.

Путин вернул Россию в зимнее время

Днями Держдума Російської Федерації також відмінила свою попередню постанову, а президент Путін підписав цей закон. Тож 26 жовтня у Росії в 11 годинникових поясах переведуть стрілки назад, щоб потім зупинитися на «зимовому» часі назавжди.

Как быстро привыкнуть к переходу на зимнее время





На правах реклами