Ми у Facebook
16.10.2014, 18:50

Коли знову прийде «бабине літо»? [Фото+Відео]

Цього року нам неабияк пощастило: збіглися у часі та просторі справжнє «бабине літо» й класична золота осінь.
У нас у Рівному - комфортна оксамитова погода: ще не холодні ночі, ще погожі теплі дні. Яскраве сонечко й синє небо, розмаїття барв на деревах та клумбах радують око і підносять настрій. Можна трохи погуляти, покататися на велосипеді, попрацювати на землі й відпочити на природі...

Бабине літо - золота пора для фотохудожників. Анатолій Похилюк. Осінній парк м. Рівне. Фото із www.facebook.com
Бабине літо - золота пора для фотохудожників. Анатолій Похилюк. Осінній парк м. Рівне. Фото із www.facebook.com


Насолоджуючись останніми теплими днями, лише зрідка замислюємось: а що це таке «бабине літо» і чому його так називають?

У найширшому розумінні - це маленьке літо посеред осені, дивовижне повернення теплої сонячної погоди після перших холодних дощів і заморозків.

В Україні походження назви «бабине літо» найчастіше пов`язують зі словами «баба, бабуся, бабця». Адже саме в цю пору старенькі люди можуть посидіти на призьбі чи лавочці й погріти свої кісточки під теплими променями осіннього сонечка.

А ще колись люди вірили, що баби-­ворожки та мольфарки могли впливати на природу, викликати сонце після дощів, повертати восени літо, а взимку - весну...

У деяких карпатських регіонах цю пору називають «бабині морози»: вдень - по-літньому тепло, але під ранок полонини вкриваються інеєм, а вода у потічках «йой, яка студена».

Зазвичай цей благодатний період триває один-­два тижні, інколи — лише декілька днів. Наші предки ділили «бабине літо» на два періоди: «молоде» (з 28 серпня до 11 вересня, з Успіння до Семена) і «старе» (з 14 до 24 вересня). Чекали на погожі дні і після Здвиження 27 вересня, і перед Михайлом 21 листопада.

Однак погода - сама собі господиня. Чомусь в одні роки тепло з летючим сріблястим павутинням приходить раніше, наприкінці серпня, в інші — наприкінці жовтня і навіть пізніше. Буває, що матінка-природа дарує нам спочатку «перше бабине літо», потім - «друге», далі - «справжнє», тобто два і навіть три теплі сонячні періоди за осінній сезон. А буває, що осінь не хоче потішити нас ласкавим сонечком і після тривалих дощів одразу ж приходять морози, листопад, зима...

Найчастіше «бабине літо» у нас, як і в Європі та Північній Америці, припадає на першу половину і навіть на кінець жовтня.

Метеорологи пояснюють тепле бабине літо у помірному кліматичному поясі «стійким азорським антициклоном, що посилюється наприкінці літа над Атлантичним океаном» і переміщає потік теплого повітря на схід, углиб континенту. Повітря та ґрунт вночі ще не встигли охолонути, а денна температура досягає +20 і більше градусів.



У різних країнах ці дивовижні теплі дні літа посеред осені називають по­-різному:

США -­ індіанське літо (Indian summer, яскраві барви осені порівнювали з яскравим пір`яv на головних уборах індіанців)
Німеччина ­- літо старших фрау, бабусине літо
Болгарія, Македонія - циганське літо
Франція ­- літо святого Денні
Італія ­- літо святого Мартіна
Голландія ­- післяліто
Чехія ­- Семенна ­ панна Марія, павутинне літо
Сербія ­- Михайлове літо, Мартинове літо
Португалія, Бразилія ­- літечко, маленьке літо

До речі, у французів прижилося і словосполучення «індіанське літо» (L’ete indien) (саме така назва однойменного шлягера Тото Кутуньо у виконанні Джо Дассена).





Російською мовою благодатну теплу пору традиційно іменують «бабье лето», «Марфино лето», «бабьи работы» (у Тлумачному словнику Даля одне з найперших значень слова «баба» -­ проста заміжня жінка, молодиця).

«Бабине літо» має безліч плюсів і дає нам багато можливостей: дозволяє зекономити енергоресурси, пізніше розпочати опалювальний сезон, ретельніше підготуватися до зими, завершити осінні польові роботи, комфортно і з задоволенням попрацювати на свіжому повітрі, в саду-городі, на дачі і вдома. А ще це золота пора для поетів, художників, фотографів. І пізня любов, останній сплеск почуттів...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Яка буде осінь 2014: прогнози синоптиків та народні прикмети
Золота осінь у Рівному [ФОТО]





На правах реклами